Volkswagen sa priznal k podvodu s emisiami v USA

NETKY.SK • 20 September 2015, 17:24 • 2 min
Volkswagen sa priznal k podvodu s emisiami v USA

FRANKFURT NAD MOHANOM - Volkswagen priznal manipuláciu s emisiami v USA, za ktorú bude automobilka možno musieť zaplatiť niekoľkomiliardovú pokutu. Nemecký koncern nariadil externé vyšetrovanie. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Americký federálny Úrad pre ochranu životného prostredia (EPA) obvinil Volkswagen, že sa zámerne snažil obísť zákony na zlepšenie kvality ovzdušia. "Priznali sme to EPA. Je to pravda. Aktívne spolupracujeme s EPA," povedal hovorca nemeckého koncernu.

 

Šéf Volkswagenu Martin Winterkorn sa za podvod ospravedlnil. "Ja osobne hlboko ľutujem, že sme sklamali dôveru našich zákazníkov a verejnosti," uviedol Winterkorn vo vyhlásení, ktoré automobilka dnes zverejnila. "Volkswagen nariadil expertné vyšetrovanie tejto záležitosti." Nespresnil však, kto bude viesť externé vyšetrovanie.

 

EPA podozrieva Volkswagen, že takmer 500.000 dieselových áut koncernu, ktoré sa v USA predali po roku 2008, obsahuje softvér, ktorý dokáže zistiť emisnú kontrolu. Počas emisného testu zapne všetky systémy znižujúce emisie, takže autá splnia kontroly. V bežnej prevádzke softvér tieto systémy necháva vypnuté, takže emisie sú až 40-krát vyššie v porovnaní s úrovňou, ktorú povoľuje legislatíva o zlepšení kvality ovzdušia a ochrane zdravia verejnosti, uviedla predstaviteľka EPA Cynthia Gilesová.

 

"Netolerujeme a ani nebudeme tolerovať žiadne porušenia našich interných smerníc ani zákona," uviedol Winterkorn. Dodal, že automobilka plne spolupracuje s príslušnými agentúrami. Obvinenie sa týka 482.000 vozidiel modelov VW Jetta, VW Beetle, VW Golf a Audi A3 modelových radov 2009 až 2015 a VW Passat z rokov 2014 a 2015. Podľa EPA automobilke hrozí pokuta vo výške 37.500 USD za jedno vozidlo, čo celkovo znamená 18 miliárd USD (15,8 miliardy eur).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona