Volkswagen priznal v Amerike vinu v emisnej kauze: Zaplatí mastnú pokutu

NETKY.SK • 12 Január 2017, 06:27 • 2 min
Volkswagen priznal v Amerike vinu v emisnej kauze: Zaplatí mastnú pokutu

WASHINGTON - Nemecká automobilka Volkswagen priznala v USA vinu v emisnej kauze a v rámci urovnania zaplatí americkej vláde 4,3 miliardy USD (4,09 miliardy eur). Oznámilo to dnes americké ministerstvo spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová, Volkswagen priznal svoju vinu, okrem iného zo sprisahania, z ničenia dôkazov a poskytovania falošných informácií. Stanovená pokuta je najväčšou, akú kedy Spojené štáty niektorej automobilke udelili.

 

Okrem toho Lynchová dodala, že v emisnej kauze obvinilo ministerstvo ďalších šesť zamestnancov nemeckej automobilky. Dohoda, ktorú dnes ministerstvo zverejnilo, zároveň od VW vyžaduje spoluprácu na pokračujúcom vyšetrovaní, ktoré by mohlo viesť k zatknutiu ďalších zamestnancov.

 

Emisný škandál Volkswagenu vypukol v septembri 2015, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že firma nainštalovala do státisícov dieselových áut v USA softvér, ktorý počas emisných testov umožňuje maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Firma neskôr priznala, že vo svete jazdí približne 11 miliónov vozidiel s problematickým softvérom, z toho väčšina v Európe.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies