Volkswagen nesúhlasí s kompenzáciami v Európe po vzore odškodnenia v USA

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 06:35 • 2 min
Volkswagen nesúhlasí s kompenzáciami v Európe po vzore odškodnenia v USA

BERLÍN - Volkswagen nemôže odškodniť zákazníkov v Európe rovnako ako zákazníkov v USA. Uviedol to pre nedeľník Welt am Sonntag šéf nemeckej spoločnosti Matthias Müller.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na výzvy Európskej komisie, aby firma kompenzovala vlastníkov dieselových áut rovnakým spôsobom ako v USA, kde bola v týchto dňoch zverejnená dohoda o spôsobe riešenia emisného škandálu Volkswagenu.

 

Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

 

Automobilka dosiahla v súvislosti s emisným škandálom začiatkom tohto týždňa dohodu s americkými úradmi a dotknutými majiteľmi naftových áut, ktorá ju bude stáť 14,7 miliardy USD (13,2 miliardy eur). Čo sa týka samotných vlastníkov áut, firma je pripravená zaplatiť v rámci programu určeného pre nich až okolo 10 miliárd USD. Program umožní buď spätné odkúpenie auta za hodnotu spred škandálu alebo opravu 475.000 naftových vozidiel s dvojlitrovým motorom. Zároveň všetkým vlastníkom vyplatí od 5100 do 10.000 USD v závislosti od veku vozidla. Na riešení problémov majiteľov vyše 80.000 áut s trojlitrovým motorom právnici zatiaľ stále pracujú.

 

Komisárka EÚ pre vnútorný trh a priemysel Elžbieta Bienkowska v tejto súvislosti pred niekoľkými dňami vyzvala firmu, aby kompenzovala aj dotknutých majiteľov dieselových áut v Európe. Ako dodala, bolo by nespravodlivé, ak by sa s európskymi zákazníkmi zaobchádzalo inak, než so zákazníkmi z USA len pre rozdielnosť právnych systémov.

To však Müller odmietol. "V Európe je situácia iná," povedal s tým, že s Bienkowskou o tejto otázke rokoval. "V USA sú emisné limity prísnejšie, čo celkovú opravu komplikuje," povedal šéf VW. Ako dodal, aj keď finančná situácia Volkswagenu je stabilná, pristúpenie k rovnakej forme kompenzácií ako v USA by mohlo mať pre spoločnosť ťažké dôsledky.

 

(1 EUR = 1,1135 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies