Volkswagen dosiahol dohodu o odškodnení majiteľov väčších dieselových motorov v USA

NETKY.SK • 1 Február 2017, 13:24 • 2 min
Volkswagen dosiahol dohodu o odškodnení majiteľov väčších dieselových motorov v USA

FRANKFURT - Nemecká automobilka Volkswagen (VW) dosiahla dohodu, že vynaloží prinajmenšom 1,2 mld. USD na spätné odkúpenia áut a odškodnenie s cieľom urovnať nároky amerických majiteľov väčších dieselových vozidiel, ktorých emisné testy boli manipulované.

slovakia

left justify in out

Firma by však mohla zaplatiť dokonca viac, a to až 4 mld. USD, ak nepríde s prijateľným riešením pre vozidlá, ktoré je možné opraviť. Návrh na urovnanie predložený v utorok večer na súd v San Franciscu sa týka majiteľov zhruba 75 tis. áut Audi, Volkswagen a Porsche s trojlitrovými dieselovými motormi.


Majiteľom starších modelov z rokov 2009 až 2012, ktoré nie je možné opraviť tak, aby splnili štandardy v oblasti emisií, sa na základe navrhnutého urovnania ponúkne spätné odkúpenie áut alebo nové vozidlá so zarátaním ceny starších áut ako protihodnoty a odškodnenie v sume 7 755 až 13 880 USD. Majitelia novších áut vyrobených v rokoch 2013 až 2016, ktoré je možné opraviť, dostanú odškodnenie 7 039 až 16 114 USD. 

Povesť firmy Volkswagen trpí odvtedy, ako americké úrady v septembri 2015 zverejnili, že automobilka manipulovala emisné testy. Volkswagen však napriek tomu vlani počtom predaných áut predbehol japonskú automobilku Toyota a stal sa najväčším výrobcom áut na svete. VW vlani predal 10,3 mil. vozidiel, Toyota dosiahla predaj na úrovni 10,2 mil. áut.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies