Volkswagen by mal v USA odškodniť aj predajcov poškodených emisnou kauzou

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 10:41 • 2 min
Volkswagen by mal v USA odškodniť aj predajcov poškodených emisnou kauzou

NEWARK - Zástupcovia nemeckej automobilky Volkswagen prisľúbili, že v súvislosti s emisnou kauzou poskytnú po zákazníkoch kompenzácie aj predajcom. Informoval o tom na svojej internetovej stránke denník Wall Street Journal, ktorý sa odvolal na vyjadrenia predajcov po ich piatkovom (15.7.) stretnutí so zástupcami nemeckej firmy.

slovakia

left justify in out

Zástupca americkej divízie Volkswagenu prisľúbil odškodnenie na stretnutí s viac než 150 predajcami zo severovýchodnej oblasti USA. Schôdzka, ktorá sa uskutočnila v meste Newark v New Jersey, trvala približne tri hodiny. K podrobnostiam sa však firma vyjadriť nechcela, keďže diskusie s predajcami stále pokračujú.

 

Volkswagen tak prvýkrát pripustil, že kompenzácie môžu dostať aj stovky amerických predajcov, ktorí utrpeli škody v dôsledku škandálu, keď sa firme prišlo na to, že prostredníctvom nelegálneho softvéru nainštalovaného do áut s dieselovým motorom maskovala reálne hodnoty oxidov dusíka. Škandál vypukol v polovici septembra minulého roka, keď podvod pri emisných testoch zverejnila americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA).

 

Volkswagen sa už medzičasom dohodol s americkými úradmi a zákazníkmi na riešení problému, pričom dohoda vyjde firmu na 14,7 miliardy USD (13,21 miliardy eur). Z toho vyše 10 miliárd vyčlení spoločnosť na program, ktorý umožní buď spätné odkúpenie vozidla v hodnote spred škandálu, alebo jeho opravu. Zároveň vlastníkom vyplatí od 5100 do 10.000 USD v závislosti od veku vozidla ako odškodné za ich problémy. Ďalšie financie poskytne automobilka do environmentálneho fondu a na podporu ekotechnológií v automobilovom priemysle.

 

Teraz spoločnosť uskutočňuje stretnutia so zástupcami predajcov, aby ich informovala, ako plánuje spomínaný program zrealizovať. VW poskytol predajcom podrobný časový plán spätného odkupovania vozidiel a program opráv. Dotknutí vlastníci naftových vozidiel VW budú môcť auto spätne predať, alebo si ho nechať adekvátne upraviť od začiatku októbra. Najskôr je totiž potrebné počkať na konečné odobrenie dohody súdom. Program spätného odkupovania vozidiel by mal trvať do konca roka 2018.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona