Volkswagen a Suzuki údajne obnovili rokovania o partnerstve

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 08:55 • 2 min
Volkswagen a Suzuki údajne obnovili rokovania o partnerstve

FRANKFURT - Automobilky Volkswagen a Suzuki Motor Corp obnovili rozhovory o tom, ako vyriešiť spor, ktorý bráni vzniku partnerstva medzi oboma spoločnosťami. Agentúru Reuters o tom v pondelok informovali dva zdroje blízke rokovaniam.

slovakia

left justify in out

"Začali sa rokovania na úrovni predstavenstiev," povedal jeden zo zdrojov, ktorý si neželal byť menovaný. Začiatok vyjednávania by mohol byť známkou toho, že chladné vzťahy medzi oboma výrobcami automobilov sa začali roztápať. Automobilky sa v minulosti pokúsili vytvoriť partnerstvo, rozhovory sa však pred dvoma rokmi zasekli kvôli nezhodám. Obe spoločnosti teraz podľa agentúry Reuters vidia šancu na pokračovanie spolupráce, nie je však isté, či sa spor podarí vyriešiť úplne. Ani jedna zo spoločností informácie oficiálne nepotvrdila. 

Volkswagen v januári 2009 za 1,7 mld. eur kúpil 20 % podiel v spoločnosti Suzuki v snahe vytvoriť si silnú pozíciu na rastúcom indickom trhu, pričom japonský partner mal na oplátku získať prístup k nemeckým technológiám na úsporu paliva. Aliancia sa však v septembri 2011 zmenila na vojnu, keď nemecká automobilka Suzuki obvinila z porušenia zmluvy nákupom vznetových motorov značky Fiat. Japonská automobilka zareagovala žiadosťou na spätné odkúpenie svojich akcií, čo však Volkswagen odmietol a obe spoločnosti začali arbitrážne konanie. 

Automobilka Volkswagen pôsobí už viac ako 21 rokov aj na Slovensku. Spoločnosť Volkswagen Slovakia od roku 1991 vyrobila viac ako 3 milióny vozidiel a patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku, keďže zamestnáva viac ako 9 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Seat Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V závode v Martine vyrába firma komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies