Voliť prezidenta môžu aj občania bez trvalého pobytu v SR

NETKY.SK • 10 Február 2014, 10:17 • 2 min
Voliť prezidenta môžu aj občania bez trvalého pobytu v SR

BRATISLAVA - Voliť prezidenta môžu aj občania Slovenska, ktorí žijú v zahraničí a nemajú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Stačí, ak sa v deň volieb dostavia do ktorejkoľvek volebnej miestnosti, predložia svoj platný pas a budú dopísaní do zoznamu oprávnených voličov.

slovakia

left justify in out

Okrsková volebná komisia takýmto voličom do cestovného dokladu v časti poznámky vyznačí, že hlasoval. Ako agentúru SITA informoval Peter Susko z tlačového odboru rezortu diplomacie, ministerstvo zahraničných vecí už koncom januára prostredníctvom zastupiteľských úradov (veľvyslanectvá, generálne konzuláty, stále misie) informovalo slovenských občanov v zahraničí o tejto možnosti. " Informácia sa zobrazuje okrem iného aj na webových sídlach našich zastupiteľstiev s prelinkovaním na web ministerstva," dodal Susko.

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať o dva týždne, v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov v prvom kole. Voľby budúcej hlavy štátu sa konajú od 7:00 do 22:00. V prípade, že si to vyžadujú miestne podmienky, môže starosta obce určiť skorší začiatok hlasovania. Volebné miestnosti však musia byť otvorené do 22:00. Nového prezidenta slávnostne inaugurujú 15. júna. Voliť prezidenta môžu v marcových voľbách všetci občania Slovenskej republiky, ktorí budú mať 15. marca najmenej 18 rokov a zdržiavajú sa v deň volieb na území Slovenskej republiky. O post hlavy štátu sa v marcových prezidentských voľbách pôvodne uchádzalo 15 kandidátov, čo je rekordný počet. Kandidatúru podali: Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Peter Osuský, Radoslav Procházka a Jozef Šimko. Zo zoznamu pôvodne zaregistrovaných uchádzačov o prezidentský post vypadol Peter Osuský, ktorý sa vzdal kandidatúry 29. januára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona