Voliť môžu dnes len obvinení a nie odsúdení väzni

NETKY.SK • 9 November 2013, 08:23 • 2 min
Voliť môžu dnes len obvinení a nie odsúdení väzni

BRATISLAVA - Na dnešných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) sa môžu zúčastniť len obvinení a nie právoplatne odsúdené osoby. Voliť však môžu z nich len tí, ktorí majú trvalý pobyt v územnom obvode volebného okrsku, kde sú v súčasnosti vo väzbe.

slovakia

left justify in out

Do piatku 8. novembra sa nachádzali v mieste trvalého bydliska vo väzbe len dvaja obvinení, a to v Ústave na výkon väzby v Nitre. Dovedna sa do piatku nachádzalo v slovenských ústavoch 1312 obvinených a 8680 odsúdených väzňov.

"Jednotlivé ústavy Zboru väzenskej a justičnej stráže v zmysle platných predpisov zabezpečia, aby obvinení vo výkone väzby boli informovaní o konaní volieb a včas písomne poučení o práve voliť. Výkon trestu odňatia slobody predstavuje prekážku vo výkone volebného práva. Písomné poučenie obsahuje informáciu, že voliť je oprávnený obvinený, ktorý má trvalý pobyt v územnom obvode volebného okrsku, v ktorom v čase konania volieb vykonáva väzbu," uviedol pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Obvinený, ktorý je oprávnený voliť, môže požiadať príslušnú okrskovú volebnú komisiu, aby mohol hlasovať mimo volebnej miestnosti do prenosnej volebnej schránky v ústave, v ktorom vykonáva väzbu. Ústav v spolupráci s príslušnou okrskovou volebnou komisiou obvinenému umožní realizovať jeho volebné právo.

V roku 2009 sa v čase predchádzajúcich volieb do orgánov samosprávnych krajov nachádzalo vo výkone väzby 1613 obvinených, z ktorých boli štyria oprávnení na voľbách sa zúčastniť. Svoje právo nevyužil ani jeden z nich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona