Voliť chce aj 1 173 občanov Slovenska s trvalým pobytom v zahraničí

NETKY.SK • 18 Január 2016, 11:06 • 2 min
Voliť chce aj 1 173 občanov Slovenska s trvalým pobytom v zahraničí

BRATISLAVA - Hlasovať zo zahraničia chce v nadchádzajúcich parlamentných voľbách viac Slovákov žijúcich v zahraničí ako v minulosti. Ministerstvo vnútra (MV) SR eviduje 1 173 voličov s trvalým pobytom v zahraničí, ktorí požiadali o hlasovanie poštou.

slovakia

left justify in out

Tento počet žiadostí sa môže ešte mierne zvýšiť, ak niektorí voliči pošlú MV SR dodatočne vyžiadané dokumenty potrebné na hlasovanie poštou, ako je napríklad kópia cestovného dokladu. Žiadosti o hlasovanie poštou zo zahraničia museli prísť písomne - poštou, alebo elektronicky e-mailom do polnoci v piatok 15. januára. Agentúru SITA o tom informovala zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

 

Medzi záujemcami o hlasovanie poštou prevažujú Slováci trvalo žijúci v Českej republike, za nimi nasledujú voliči s trvalým pobytom v Nemecku, Rakúsku, vo Veľkej Británii a vo Švajčiarsku. Zaujímavosťou podľa Evy Chmelovej je, že z USA prišlo MV SR približne 50 žiadostí o voľbu poštou, z Kanady do 30 žiadostí a zo Spojených arabských emirátov približne 40 žiadostí, z Francúzska došlo 16 žiadostí a z Austrálie 14. O hlasovanie poštou majú záujem aj občania SR s trvalým pobytom na Novom Zélande, v Keni, v Juhoafrickej republike, v Brazílii, na Barbadose a z iných destinácií.

 

Voľba poštou je v parlamentných voľbách možná už po štvrtý raz. Pred zmenou volebnej legislatívy žiadosti Slovákov s trvalým pobytom v zahraničí prijímala osobitná komisia zriadená na Miestnom úrade Bratislava - Petržalka. V roku 2006 zaevidoval úrad v Petržalke 641 žiadostí o voľbu poštou, v roku 2010 to bolo 570 žiadostí a v predčasných parlamentných voľbách 2012 požiadalo úrad o hlasovanie poštou 728 zahraničných Slovákov. Možnosť hlasovať zo zahraničia v roku 2006 využilo 3 427 občanov s trvalým pobytom na území SR, druhýkrát v roku 2010 z cudziny poslalo obálku so svojím hlasom 5 861 občanov a v roku 2012 to bolo 7 290 voličov s trvalým pobytom na území SR. Ministerstvo vnútra nevedie presnú evidenciu počtu občanov SR žijúcich v zahraničí s právom voliť, odhaduje sa však, že by ich mohlo byť približne 200- až 300-tisíc. Voľby do Národnej rady SR sa uskutočnia v sobotu 5. marca 2016.

 

Možnosť hlasovať zo zahraničia poštou sa týka občanov SR s trvalým pobytom v zahraničí a voličov s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí budú počas volieb v zahraničí. Obe skupiny voličov museli požiadať písomne alebo elektronicky o voľbu poštou do polnoci v piatok 15. januára. Žiadosť o voľbu poštou adresovali voliči s trvalým pobytom v zahraničí MV SR. Voliči, ktorí majú trvalý pobyt v SR a v deň volieb nebudú na Slovensku, museli o voľbu poštou požiadať obec, kde majú trvalý pobyt.

 

MV SR, ako aj obce a mestá musia žiadateľom o hlasovanie poštou, ktorí splnili všetky náležitosti, najneskôr 35 dní pred dňom volieb, teda 30. januára poslať na adresu miesta pobytu v cudzine obálku so všetkým potrebným na hlasovanie zo zahraničia. V obálke budú hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom „Voľba poštou - Election by mail“ a poučenie o spôsobe hlasovania. Práve 30. januára by mal byť podľa riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Evy Chmelovej jasný definitívny počet obálok poslaných žiadateľom o hlasovanie poštou. Konečné čísla tých, ktorí toto právo aj reálne využijú, budú známe až z výsledkov hlasovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona