Voliť by mohlo viac ako 50-tisíc Slovákov žijúcich v zahraničí

NETKY.SK • 4 Február 2016, 11:26 • 2 min
Voliť by mohlo viac ako 50-tisíc Slovákov žijúcich v zahraničí

BRATISLAVA - Zo zahraničia by malo v parlamentných voľbách, ktoré budú 5. marca, hlasovať viac ako 20.000 Slovákov žijúcich v cudzine. Toľko podľa predsedu Svetového združenia Slovákov v zahraničí (SZSZ) Vladimíra Skalského bude voliť poštou. Ďalších najmenej 30.000 Slovákov pricestuje podľa neho zo zahraničia voliť priamo na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Skalský sa nazdáva, že títo Slováci môžu vo výsledku predstavovať 2,5 až 3 percentá hlasov. "Slováci v zahraničí sa tak definitívne stávajú politickou silou," povedal Skalský.

 

Osobne voliť na Slovensko pricestujú podľa neho najmä voliči napríklad z Českej republiky (ČR), Rakúska, Nemecka. Tam ich je podľa Skalského zároveň najviac. Poukázal, že napríklad len v ČR študuje 26.000 Slovákov a ďalšie desaťtisíce tam pracujú.

 

Skalský zdôrazňuje, že vo voľbách treba počítať aj so silou hlasov Slovákov žijúcich v zahraničí. Odhaduje, že za hranicami Slovenska môže žiť od 200.000 až do 300.000 slovenských štátnych príslušníkov.

 

Svetové združenie Slovákov v zahraničí podľa svojho šéfa nevyzýva k voľbe žiadnej konkrétnej strany či prúdu, keďže je apolitické. Žiada však komfortnejšie voľby zo zahraničia. Hlasovanie poštou je totiž pomerne komplikované. Združenie by prijalo voľby cez internet alebo aspoň otvorenie volebných miestností na zastupiteľských úradoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona