Voliči v USA hlasujú: Voľby sú aj referendom o Obamovej politike

NETKY.SK • 4 November 2014, 20:31 • 2 min
Voliči v USA hlasujú: Voľby sú aj referendom o Obamovej politike

WASHINGTON - Voliči v Spojených štátoch dnes smerovali do volebných miestností, kde si v parlamentných voľbách vyberajú novú 435-člennú Snemovňu reprezentantov Kongresu USA, ktorú volia vždy na dva roky, tretinu Senátu (33 senátorov), guvernérov 36 z 50 štátov a množstvo štátnych a miestnych zákonodarcov.

slovakia

left justify in out

Americkí voliči dnes okrem nových kongresmanov rozhodujú aj v referendách - vo vyše 140 záležitostiach jednotlivých štátov, počnúc legalizáciou marihuany cez zákaz ťažby ropy či plynu metódou hydraulického štiepenia (fracking) až po obsah cukru v nealkoholických nápojoch a minimálnu mzdu.
     

Občania vo voľbách do Senátu rozhodnú, kto ovládne hornú komoru Kongresu a aký bude charakter posledných dvoch rokov prezidenta Baracka Obamu v úrade.
     

Prezident sa podľa tlačovej agentúry DPA jasne vyjadril, že terajšie voľby vníma ako referendum o svojej politike.
     

Prvé volebné miestnosti sa otvorili dnes o 6.00 h miestneho času (12.00 h SEČ) v hŕstke východných štátov a hlasovanie sa uzavrie až v stredu o 6.00 h SEČ, keď odovzdajú posledné hlasy na Aljaške a Havaji.
     

Kandidáti stredopravej Republikánskej strany dúfajú, že nespokojnosť s Obamom im prinesie kontrolu nad Senátom, pričom demokrati dúfajú, že kampaň priameho oslovovania jednotlivých voličov nakloní výsledok v ich prospech.
     

Odhady analytikov ukazujú rôzne stupne istoty, že republikáni získajú kontrolu nad hornou komorou.
     

Republikáni musia získať vo voľbách ďalších šesť kresiel oproti terajším 45 mandátom, aby ovládli 100-člennú komoru. V Senáte s republikánskou väčšinou by bolo pre Obamu ešte ťažšie presadzovať svoj politický program.
     

V ôsmich štátoch je situácia "päťdesiat na päťdesiat": na Aljaške, v Colorade, Georgii, Iowe, Kansase, Louisiane, New Hampshire a Severnej Karolíne. Šesť z nich v súčasnosti zastupujú v Senáte demokratickí zákonodarcovia.
     

K republikánom sa zrejme priklonia ďalšie tri štáty zastupované demokratmi: Južná Dakota, Západná Virgínia a Arkansas.
     

Voliči si vyberajú celkovo 36 senátorov (vrátane troch senátorov v doplňujúcich voľbách) a všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov (dolnej komory Kongresu), ako aj 36 z 50 guvernérov štátov, členov 46 štátnych zákonodarných zborov a tisíce miestnych zákonodarcov.
     

Dolnú komoru Kongresu ovládajú v súčasnosti republikáni a podľa očakávania sa to po dnešných voľbách nezmení. Strana dokonca môže posilniť svoju väčšinu v snemovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies