Voliči v Maine schválili v referende manželstvá homosexuálov

NETKY.SK • 7 November 2012, 09:59 • 2 min
Voliči v Maine schválili v referende manželstvá homosexuálov

Voliči v Maine schválili v referende manželstvá homosexuálov - Politika Manželstvá osôb rovnakého pohlavia sú v súčasnosti legálne v šiestich štátoch USA a v metropole Washington. Obyvatelia najvýchodnejšieho amerického štátu Maine schválili vo voľbách ma

slovakia

left justify in out

img

Manželstvá osôb rovnakého pohlavia sú v súčasnosti legálne v šiestich štátoch USA a v metropole Washington.

Obyvatelia najvýchodnejšieho amerického štátu Maine schválili vo voľbách manželstvá párov rovnakého pohlavia; pre hnutie homosexuálov je to prelomové víťazstvo, informovala agentúra Associated Press.

Manželský zväzok gayov a lesbičiek je povolený v šiestich štátoch USA a v hlavnom meste Washington. Zákony, ktoré to umožnili, prijali buď zákonodarcovia, alebo ich nariadili prostredníctvom súdnych rozhodnutí. V ľudovom hlasovaní, ktoré sa konalo už vo viac ako 30 štátoch, aktivisti za práva homosexuálov so svojou požiadavkou neuspeli.

Počas prezidentských volieb hlasovali o tejto otázke v štátoch Maine, Maryland a Washington. V Minnesote sa naopak hlasovalo o návrhu na zákaz homosexuálnych manželstiev v ústave štátu.


Voliči vo Wisconsine zvolili senátorku, ktorá sa hlási k homosexualite

Voliči v americkom štáte Wisconsin zvolili demokratku Tammy Baldwinovú za prvú americkú senátorku, ktorá sa otvorene hlási k homosexualite, informovala televízia Fox News.

Podľa prognóz televíznej stanice porazila Baldwinová - v uplynulých 12 rokoch členka Snemovne reprezentantov - republikána a guvernéra štátu Great Lakes Tommyho Thompsona.

"Nikdy sme nemali člena Senátu, ktorý by sa otvorene hlásil k homosexualite, a napriek tomu, že tu boli silní spojenci, ktorí boli za rovnoprávnosť, bola to konverzácia, ktorá sa týkala len skupiny ľudí. Toto teraz všetko mení," povedala Baldwinová

Baldwinovej sexuálna orientácia nebola podľa voličov citovaných v médiách rozhodujúcim faktorom v predvolebnej kampani, píše DPA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies