Voliči sa v referende vyslovili za zrušenie obmedzení pre prezidenta Rwandy

NETKY.SK • 19 December 2015, 07:07 • 2 min
Voliči sa v referende vyslovili za zrušenie obmedzení pre prezidenta Rwandy

KIGALI - Voliči v Rwande sa v piatkovom referende vyslovili za zrušenie obmedzení pre výkon funkcie prezidenta, aby mohla súčasná hlava štátu Paul Kagame vládnuť ďalej. Informoval o tom predseda ústrednej volebnej komisie s tým, že ide o neúplné výsledky.

slovakia

left justify in out

Mbanda Kalisa povedal, že 98,1 percenta hlasov v 21 z 30 volebných obvodov, ktoré predstavujú 70 percent registrovaných voličov, hlasovalo za zrušenie mandátových limitov pre Kagameho. Jeho stúpenci začali ihneď oslavovať v metropole Kigali.

Kagame sa stal prezidentom v roku 2000. Faktickým vodcom krajiny je však od ukončenia genocídy v Rwande v roku 1994. Zaslúžil sa o stabilizáciu krajiny a rozvoj jej ekonomického rastu po masových zabíjaniach, ale podľa kritikov je autoritárskym vládcom, ktorý netoleruje opozíciu. Obviňujú ho z porušovania ľudských práv.

 

Kagame má 58 rokov a vo voľbách v roku 2017 nemôže znova kandidovať, pretože rwandská ústava limituje výkon funkcie prezidenta na maximálne dve funkčné obdobia.

 

Na základe výsledkov referenda by Kagame mohol opäť kandidovať na ďalšie sedemročné funkčné obdobie a následne dve päťročné obdobia, čo znamená, že by mohol prípadne zostať pri moci až do roku 2034, napísala AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies