Voliči môžu ovplyvniť poradie kandidátov

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 14:12 • 2 min
Voliči môžu ovplyvniť poradie kandidátov

BRATISLAVA - Občania môžu pri eurovoľbách ovplyvniť poradie kandidátov a svojich favoritov posunúť na kandidátkach vyššie.

slovakia

left justify in out

"Podmienka na zmenu poradia je, aby zakrúžkovaný, teda preferovaný kandidát získal najmenej desať percent z hlasov, ktoré jeho politická strana získala," povedala pre agentúru SITA zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie pre voľby do Európskeho parlamentu Eva Chmelová. Na hlasovacom lístku môžu voliči zakrúžkovať poradové číslo pri dvoch kandidátoch.

 

Aby sa strane či koalícii ušiel mandát v Európskom parlamente, musí získať najmenej päť percent hlasov oprávnených voličov. Zákon o voľbách do Európskeho parlamentu ďalej hovorí, že ak najmenej desatina z celkového počtu voličov, ktorí odovzdali platný hlas pre stranu alebo koalíciu, využila právo prednostného hlasu, mandát dostane najskôr ten z kandidátov, ktorý získal najmenej desať percent prednostných hlasov. Ak strane pripadlo viac mandátov a viac jej kandidátov spĺňa desaťpercentnú podmienku, mandáty dostanú kandidáti postupne v poradí podľa najvyššieho počtu získaných prednostných hlasov. Ak by sa stalo, že kandidáti dostali rovnaký počet prednostných hlasov, rozhodne ich pôvodné poradie na hlasovacom lístku. 

 

Voľby do Európskeho parlamentu sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ a z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastúpi 13 zo 751 budúcich členov europarlamentu. O 13 slovenských kresiel v EP sa uchádza rekordných 29 politických strán a koalícií. Poslancom EP za Slovensko chce byť 333 kandidátov, z toho 81 žien. 

 

Voliči po príchode do volebnej miestnosti musia ukázať svoj občiansky preukaz. V prípade voľby mimo miesta trvalého pobytu sa preukazujú aj voličským preukazom. O ten je možné požiadať na príslušnom obecnom, miestnom či mestskom úrade podľa miesta trvalého pobytu občana najneskôr vo štvrtok 22. mája podľa úradných hodín. Oprávnení voliči dostanú vo volebnej miestnosti hlasovacie lístky a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce. Následne označia svojho favorita spomedzi kandidujúcich politických strán a koalícií tak, že zakrúžkujú poradové číslo maximálne dvoch kandidátov. Hlasovací lístok po vložení do obálky treba osobne vhodiť do volebnej urny. Voličom, ktorí pre zdravotné postihnutie nemôžu sami vložiť obálku do schránky, môžu pomôcť iní voliči, nie však členovia okrskových volebných komisií. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies