Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť, môžu požiadať o prenosnú urnu

NETKY.SK • 25 Október 2017, 09:11 • 2 min
Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť, môžu požiadať o prenosnú urnu

BRATISLAVA – Hlas vo voľbách do vyšších územných celkov (4. novembra) môžu odovzdať voliči aj mimo volebnej miestnosti. Prenosná hlasovacia schránka príde za nimi, ak o to požiadajú okrskovú volebnú komisiu. Voliť musia v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková komisia zriadená. Táto možnosť sa týka voličov, ktorí sa do hlasovacej miestnosti nemôžu dostaviť zo závažných, najmä zdravotných dôvodov.

slovakia

left justify in out

"O prenosnú schránku musí volič požiadať predo dňom volieb na obecnom úrade a v deň volieb okrskovú volebnú komisiu. Okrsková volebná komisia vyšle dvoch členov za voličom s prenosnou volebnou schránkou, avšak iba v rámci územia, ktoré patrí do volebného okrsku," vysvetlilo ministerstvo vnútra.

 

Právna norma myslí aj na voličov, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôžu čítať alebo písať. Taký volič má právo vziať so sebou do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov iného voliča, nie však člena okrskovej volebnej komisie, aby za neho hlasovací lístok podľa jeho pokynov upravil a vložil do obálky. Má to oznámiť okrskovej volebnej komisii pred hlasovaním.

 

Krajské voľby budú v sobotu 4. novembra. Predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov si budeme na Slovensku voliť piatykrát. Doteraz sme volili v rokoch 2001, 2005, 2009 a 2013. Prvýkrát bude voľba predsedov krajov jednokolová, doteraz sa volili v dvoch kolách. Za predsedu bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov. Tentoraz nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies