Voliči by pred hlasovaním nemali zabudnúť na občiansky preukaz

NETKY.SK • 7 November 2013, 10:57 • 2 min
Voliči by pred hlasovaním nemali zabudnúť na občiansky preukaz

BRATISLAVA – Voliči, ktorí chcú v blížiacich sa regionálnych voľbách odovzdať hlas svojim favoritom, by si nemali doma zabudnúť platný občiansky preukaz.

slovakia

left justify in out

Práve ním sa musia preukázať vo volebnej miestnosti. Ak by ho chceli nahradiť cestovným pasom, môžu mať problém. "Cestovný doklad nie je postačujúci," uviedla pre TASR zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová a zdôraznila potrebu platného občianskeho preukazu.

Ak by si volič zabudol tento doklad, ešte to neznamená, že voliť nebude môcť. Situáciu by mohol vyriešiť člen okrskovej volebnej komisie, ktorý voliča pozná. Ak taký nie je, volič môže podľa zákona svoju totožnosť preukázať svedectvom dvoch osôb známych komisii. "Ak tak volič neurobí ani do ukončenia hlasovania, hlasovanie sa mu neumožní," píše sa ďalej v zákone.

Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu 9. novembra o 7.00 hodine. V krajoch, kde ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, sa 23. novembra uskutoční druhé kolo. V ňom sa zídu dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Pokiaľ ide o voľbu poslancov, mandát získa kandidát, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac platných hlasov.

O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 65 kandidátov, o kreslo v krajských zastupiteľstvách sa uchádza vyše 2500 kandidátov. Zriadených je celkom 90 volebných obvodov a 5932 okrskov. Priebežné neoficiálne výsledky volieb by sa mali objaviť na portáli www.volbysr.sk a na internetovej stránke ŠÚ SR v sobotu 9. novembra po 22. hodine. Oficiálne výsledky za samosprávny kraj by mala zverejniť príslušná krajská volebná komisia a za Slovenskú republiku ÚVK.

Predsedov a poslancov ôsmich vyšších územných celkov si budú občania voliť štvrtýkrát v histórii Slovenska. Náklady na tohtoročné hlasovanie by mali dosiahnuť takmer 10 miliónov eur. Prvýkrát tieto voľby prebehli na Slovensku v roku 2001. Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa konajú každé štyri roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies