Volené štátne funkcie v Ekvádore môžu byť doživotné, rozhodol ústavný súd

NETKY.SK • 1 November 2014, 18:33 • 2 min
Volené štátne funkcie v Ekvádore môžu byť doživotné, rozhodol ústavný súd

QUITO - Ústavný súd v Ekvádore v piatok vydláždil cestu pre neobmedzené funkčné obdobie volených štátnych funkcionárov.

slovakia

left justify in out

Rozhodol totiž, že parlament môže schváliť reformu ústavy, podľa ktorej sú všetky volené funkcie v princípe doživotné, informovala dnes stránka nemeckého týždenníka Der Spiegel.
      

Reforma ústavy okrem iného umožní zvolenie súčasného ľavicového nacionalistického prezidenta Rafaela Correu na tretie funkčné obdobie.
      

Correa je pri moci od januára 2007. V roku 2013 bol zvolený na ďalšie štyri roky a toto funkčné obdobie malo byť podľa ústavy, prijatej v roku 2008 v referende, jeho posledné. Ďalšie funkčné obdobie dlho vylučoval, ale po nelichotivých výsledkoch svojho Hnutia PAÍS v dôležitých komunálnych voľbách Correa v marci opätovnú kandidatúru pripustil.
      

Parlament, ovládaný Hnutia PAÍS, následne v máji predložil balík ústavných zmien, obsahujúci aj časovo neobmedzený mandát hlavy štátu či návrh, aby sa vek prezidentských kandidátov znížil z 35 na 30 rokov. 
      

Po verdikte najvyššieho súdu musí parlament prijať tento reformný balík do jedného roka, aby mohol vstúpiť do platnosti. S tým by nemal byť problém, pretože Hnutie PAÍS má 100 zo 137 kresiel.
      

Kritika rozhodnutia prišla len od opozičného politika Guillerma Lassa, podľa ktorého "pochovalo základný pilier demokracie v Ekvádore". Lasso žiada vypísať o tejto otázke referendum. Podľa nedávnych prieskumov by dve tretiny Ekvádorčanov uprednostnili referendum pred hlasovaním v zákonodarnom zbore.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies