Volejbal-ME: Slovákom chýbali viaceré aspekty na výhru v kľúčových okamihoch

NETKY.SK • 29 August 2017, 09:46 • 2 min
Volejbal-ME: Slovákom chýbali viaceré aspekty na výhru v kľúčových okamihoch

ŠTETÍN - Slovenská mužská volejbalová reprezentácia sa z tohtoročných majstrovstiev Európy v Poľsku vrátila domov sklamaná.

slovakia

left justify in out

Zverenci Andreja Kravárika túžili postúpiť zo skupiny, ale už prvý zápas s Českom narušil ich plány. Podľa hráčov i trénera rozhodla absencia skúsenosti v kľúčových momentoch a nekoncentrovanosť v úvodoch duelov. Konečné 15. miesto je najhoršie umiestnenie SR v histórii kontinentálnych šampionátov.

 

V troch zápasoch základnej B-skupiny uhrali Slováci len jeden set a to hneď v prvom stretnutí s Českom. Kapitán tímu Emanuel Kohút vidí neúspech v jasných súvislostiach. "Treba si uvedomiť, že volejbal ide dopredu. Nevyšiel nám jeden turnaj, rozhodol o tom jeden zápas. Som presvedčený, že Česi zvíťazili najmä preto, lebo nám ochorel Paták. Uznávam silu Talianska a Nemecka, sú momentálne lepší ako my. Ale rozhodne by som nehádzal mojich spoluhráčov do koša. Dali do toho všetko, ale chýba im skúsenosť na veľkom pódiu. Musia sa oťukať, a ja dám ruku do ohňa za to, že nepredvádzali taký volejbal, aký skutočne ovládajú. Chýbala im ľahkosť, vedia sa ním zabávať oveľa viac."

 

Podľa najskúsenejšieho hráča Slovenska nepomohol tímu ani žreb. "Veľká škoda, že sme mali Čechov hneď prvý zápas, pretože sme išli výkonmi hore, ale proti nám stáli ťažkí súperi."

 

S Kohútovými slovami nesúhlasil tréner Andrej Kravárik. "Ak by som si mal vyžrebovať súperov podľa poradia, tak si vyberiem opäť Čechov ako prvých. Jednak z toho dôvodu, že sa nedá odpozerať taktika mužstiev, ale najmä preto, že hráči sú pred ME naladení a mali by hrať najskôr s potenciálne najslabším súperom." Jeho zverencom chýbala v rozhodujúcich chvíľach skúsenosť, v tíme boli piati nováčikovia.

 

"Ak niekto povie majstrovstvá Európy, to je obrovský tlak. My sme prišli o hráčov ako Masný, Kmeť, Ogurčák, nastáva postupná výmena generácií. A niektorí ešte nie sú vyrovnaní s tlakom, ktorý takýto turnaj prináša. V každom prípade aj kvôli tomuto potrebuje mužstvo mentálneho trénera," dodal Kravárik.

 

Problém hráčov Slovenska sa najmarkantnejšie prejavil v poslednom zápase skupiny proti Nemecku. Po dvoch prehratých setoch už bolo jasné, že do osemfinále nepostúpia. Mohli teda hrať uvoľnene, bez akéhokoľvek tlaku. V záverečnom sete sa však do ich hry opäť vkradla nervozita a kŕčovitosť. "Ja si to neviem vysvetliť. Veď napríklad v tréningu hráči pod tlakom podávajú dvadsať minút a pokazia tri lopty, pritom je tam kopec es. A verte mi, že za každý pokazený servis majú tvrdé tresty. Ale v zápase to nedokážu. Potom to nie je o trénerovi, ale o hráčoch," pokračoval Kravárik. Palicu však nad svojimi zverencami neláme.

 

"Hráči ako Lux, alebo Petráš nemajú vo svojich kluboch možnosť prísť do styku s takými hráčmi, akí hrali na ME. Ale potenciál sme ukázali a naznačili sme ho. Týmto chalanom treba pomôcť." Slovenskému kormidelníkovi chýbal okrem skúseností aj rozdielový hráč. "Každé družstvo ho má, ale my nie. A pokiaľ ho nemáme, musíme hľadať optimálnu zostavu."

 

Kravárikove vízie boli pred šampionátom pozitívne, ale po jeho skončení sa musí vyrovnať s nepríjemným faktom. Pätnáste miesto je najhoršie umiestnenie Slovenska v histórii ME. "Viem, že nemáme na to, aby sme hrali na Európe o medaily. Ale viem, že sa môžeme merať zo súpermi ako Česko, či Nemecko. Bohužiaľ sme to nepredali. Či by sme skončili prví, alebo poslední, to je údel trénera. Pod mojim vedením sme skončili najhoršie, ja sa k tomu postavím čelom a nejdem nič zakrývať. Som za to zodpovedný," dodal na záver Andrej Kravárik.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies