Volebné sťažnosti nebude môcť Ústavný súd SR riešiť skôr ako sa doplní plénum

NETKY.SK • 15 Marec 2019, 12:01 • 2 min
Volebné sťažnosti nebude môcť Ústavný súd SR riešiť skôr ako sa doplní plénum

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR nebude môcť rozhodovať o prípadoch vo veciach týkajúcich sa porušenia Ústavy alebo zákona pokiaľ sa jeho plénum nedoplní. V súčasnej dobe sa dá považovať za nefunkčné. TASR to potvrdila ústavná sudkyňa Jana Baricová vykonávajúca úlohy predsedu ÚS.

slovakia

left justify in out

Keďže sa deviatim ústavným sudcov z celkového počtu 13 skončilo vo februári tohto roku funkčné obdobie, a NRSR ešte nepredložila prezidentovi SR zoznam kandidátov, plénum Ústavného súdu nemôže pôsobiť ako funkčná inštitúcia.

 

img

 

"V prípade, že bude ústavnému súdu doručený návrh na začatie konania vo veci, v ktorej je príslušné rozhodovať plénum ústavného súdu – vrátane prípadných sťažností na nezákonnosť a neústavnosť prezidentských volieb – takýto návrh sa zaeviduje a pridelí sa mu evidenčné číslo." 

 

"Treba však podotknúť, že ústavný súd je spôsobilý konať v pléne a uznášať sa, ak je na rokovaní a rozhodovaní pléna ústavného súdu prítomná aspoň nadpolovičná väčšina všetkých sudcov ústavného súdu, teda najmenej sedem sudcov. Vo veciach, v ktorých je príslušné rozhodovať plénum ústavného súdu, je preto nevyhnutné počkať na jeho doplnenie," ozrejmila Baricová.

 

img

 

Sudcami ÚS sú v súčasnosti Jana Baricová, Mojmír Mamojka, Jana Laššáková a Miroslav Duriš. Funkčné obdobie sa vo februári skončilo aj dovtedajšej predsedníčke ÚS Ivette Macejkovej. Baricová, ktorá je ústavnou sudkyňou od roku 2014, vykonáva úlohy predsedu ÚS od 1. marca 2019.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona