Eurovoľby pokračujú posledným dňom, volí sa v 21 krajinách

NETKY.SK • 25 Máj 2014, 15:07 • 2 min
Eurovoľby pokračujú posledným dňom, volí sa v 21 krajinách

BRUSEL - Voľby do Európskeho parlamentu (EP) v nedeľu pokračujú v posledných 21 krajinách Európskej únie. Eurovoľby sa začali vo štvrtok v Británii a Holandsku a v piatok pokračovali v Írsku. V sobotu sa zase volilo na Malte, v Lotyšsku, na Slovensku a druhým dňom aj v Česku.

slovakia

left justify in out

15:09 - Jeden mandát je podľa Žitňanskej pre NOVA úspech

Zvolenie do Európskeho parlamentu považuje Jana Žitňanská za úspech NOVA a celej trojkoalície NOVA, OKS a KDS. Ako povedala dnes pre agentúru SITA, mnohí slovenskí europoslanci sú veľmi kvalitní. Dobrým signálom pre Slovensko podľa nej je, že sa do Bruselu nedostali extrémistické strany. Žitňanská akceptuje rozhodnutie voličov, ktorí ju preferenčnými hlasmi predradili pred lídra kandidátky Jozefa Kollára. „Určite podpora od Ivety Radičovej mohla povzbudiť mnohých voličov. Ešte raz jej preto ďakujem,“ povedala Žitňanská.

img

12:51 - Mihál si myslí, že ľudia nevolia, lebo v EÚ niečo nefunguje

Podpredsedu strany SaS a poslanca Jozefa Mihála veľmi mrzí nízka účasť ľudí na eurovoľbách, navyše z nich podľa neho mnohí prišli k urnám so škrípajúcimi zubami a je z toho veľmi sklamaný. Paralelné sčítanie hlasov viacerých kandidujúcich strán naznačuje, že volebná účasť nedosiahla ani 13 percent. "To obrovské množstvo nevoličov vyplýva z toho, že v Európskej únii niečo nefunguje dobre. Ľudia sú jednoducho nespokojní," povedal Mihál v diskusnej relácii RTVS O päť minút dvanásť. Podľa jeho slov títo ľudia volili nohami, teda k voľbám neprišli. "To je veľmi vážny signál, samozrejme, mal by sa nad tým Brusel zamyslieť, pretože pokiaľ viem, takéto zlé čísla účasti sú nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách," dodal. Podľa poslanca tu niečo škrípe a nie je v poriadku, ale na druhej strane považuje výsledok za signál pre náš volebný systém, aby sa posilnila tzv. priama demokracia. Napríklad pri referende sú podľa Mihála nastavené veľmi prísne podmienky. Porovnával, že v eurovoľbách môže stačiť na zvolenie 13-percentná účasť voličov, pričom na referende sa musí zúčastniť 50 percent oprávnených voličov, aby bolo úspešné. "Tie pravidlá nie sú nastavené dobre," dodal.

 

12:46 - Víťazstvo SMK nad Most-Híd berie Csáky s úctou na vedomie

Ak aj oficiálne výsledky potvrdia, že SMK získala v eurovoľbách viac percent ako Most-Híd, líder kandidátky SMK Pál Csáky to s úctou vezme na vedomie. Je mu však trošku ľúto, že kampaň v maďarskom jazyku bola dosť špinavá. „Objavili sa anonymné letáky, ktoré chceli osočiť moju osobu. Vážim si, že naši voliči sa nenechali ovplyvniť týmto negatívnym javom,“ povedal dnes pre agentúru SITA.

 

Zisk jedného kresla v Európskom parlamente je podľa Csákyho potešujúca správa pre celé SMK. „Je v tom veľa práce. SMK bola nútená reorganizovať štruktúry. Prešiel som za tri týždne skoro 10 000 kilometrov a od začiatku tohto roka 32 000 km. Snažili sme sa stretnúť s maximálnym počtom ľudí. Zdá sa, že taktika bola úspešná,“ povedal Csáky s tým, že ďakuje všetkým, ktorí SMK v úsilí pomohli.

img

12:25 - Boli sme úspešní, máme jeden mandát, vraví Simon

Podpredseda Mosta-Híd a kandidát na europoslanca Zsolt Simon je nesmierne rád, že kandidátka strany bola úspešná a že strana získala jedného europoslanca. Simona podľa výsledkov paralelného sčítania hlasov viacerých strán predbehol preferenčnými hlasmi József Nagy. „Vidno, že Nagy vyvinul maximálne úsilie. Išlo mi o to, aby sme postavili kandidátku, s ktorou oslovíme. Pri nízkej účasti mať jedného poslanca, keď sme nemali žiadneho, považujem za úspech,“ povedal dnes Simon pre agentúru SITA s tým, že musí pouvažovať, čo mohol urobiť lepšie.

 

Simon nevidí dôvod, prečo by mal odstúpiť z postu podpredsedu strany, keď sa zrejme nedostal do Európskeho parlamentu. „Nevidím dôvod, prečo riešiť teraz funkciu podpredsedu strany. Je to predčasná otázka. Kandidátka, na ktorej čele som stál, bola úspešná,“ zdôraznil.

img

11:59 - Štyria členovia ÚVK odmietli podpísať zápisnicu s výsledkami

Väčšina členov Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) dnes po 11.15 h podpísala zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa na Slovensku uskutočnili v sobotu (24.5). Zápisnicu však nepodpísali štyria členovia ÚVK.
      

Išlo o zástupcov strán VZDOR - strana práce, 7 Statočných, Úsvit a Priama demokracia. Ako TASR informovala zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová, týmto stranám sa nepáčilo vedenie volebnej kampane v televízii, na billboardoch, ale aj na internete. "Podľa ich názoru bola v rozpore so zákonom a týmto chceli dať svoj nesúhlas s vedením volebnej kampane," priblížila dôvody Chmelová.
      

Ako v sobotu uviedla zapisovateľka ÚVK, nepodpísanie zápisnice niektorým z členov nemá vplyv na platnosť alebo neplatnosť volieb. "Ak ju niektorý z nich nepodpíše, tak zákon hovorí, že má uviesť dôvod, ale nespôsobuje to neplatnosť," dodala Chmelová. Voľby za neplatné môže vyhlásiť len Ústavný súd SR.

 

11:55 - Štatistici už odovzdali ÚVK spracované výsledky volieb

Predstavitelia Štatistického úradu SR odovzdali Ústrednej volebnej komisii spracované výsledky volieb do Európskeho parlamentu z 5 946 okrskov v 49 volebných obvodoch. Definitívne výsledky volieb do Európskeho parlamentu verejnosti predstavia v súlade so zákonom o voľbách do Európskeho parlamentu, to znamená po ukončení volieb v tom členskom štáte Európskej únie, ktorého voliči odovzdávajú hlasy ako poslední. V týchto voľbách je to Taliansko. Vyhlasovanie výsledkov volieb do Európskeho parlamentu sa uskutoční koordinovane v celej Európskej únii, a to dnes v nedeľu 25. mája po 23:00. Agentúru SITA informoval hovorca ŠÚ SR Marián Jánošík.

 

11:50 - Europoslancami by mali byť aj Škripek a Sulík

Z výsledkov paralelného sčítania výsledkov volieb do Európskeho parlamentu vyplýva, že voliči tam pravdepodobne posunuli štvoricu kandidátov Smer-SD: Maroš Šefčovič, Monika Flašíková Beňová, Boris Zala a Vladimír Maňka. Za KDH by to mala byť dvojica poslancov Anna Záborská a Miroslav Mikolášik a za SDKÚ-DS duo Ivan Štefanec a Eduard Kukan. Ďalších päť strán podľa paralelného sčítania získalo po jednom mandáte. Konkrétne za OĽaNO by mal byť poslancom v europarlamente Branislav Škripek, za Most-Híd József Nagy, za stranu NOVA Jana Žitňanská, za SaS Richard Sulík a za SMK Pál Csáky.

img

11:36 - Dva mandáty napokon zrejme získa SDKÚ-DS

SDKÚ-DS by mohla mať dva mandáty v Európskom parlamente. Vyplýva to z paralelného sčítania výsledkov volieb, ktoré uskutočnili viaceré kandidujúce strany. SDKÚ-DS o druhé kreslo v europarlamente bojovala do posledných chvíľ paralelného sčítavania s OĽaNO.

 

Smer-SD bude mať v europarlamente podľa tohto spôsobu sčítania hlasov štyroch poslancov, teda o jedného menej ako doteraz. Do EP by sa mal na základe preferenčných hlasov dostať líder kandidátky a eurokomisár Maroš Šefčovič. Ten mal údajne najviac preferenčných hlasov zo všetkých kandidátov. Smer-SD okrem neho bude v Bruseli pravdepodobne zastupovať Monika Flašíková Beňová, Boris Zala a Vladimír Maňka. Zala sa podľa paralelného sčítania prekrúžkoval z piateho miesta, na ktoré spadla z tretieho miesta kandidátky Monika Smolková. Aj tá však zrejme skončí v europarlamente, pretože Šefčovič avizoval, že sa mandátu vzdá a bude opäť slovenským eurokomisárom.

 

10:27 - Eurovoľby pokračujú posledným dňom, volí sa v 21 krajinách

Výsledky by mali v jednotlivých štátoch začať zverejňovať v nedeľu večer po zatvorení všetkých volebných miestností.

 

Europarlament je jediný priamo volený orgán v rámci Európskej únie. Funguje od roku 1979 a sídli v troch mestách - Štrasburgu, Bruseli a Luxemburgu. Parlament je síce legislatívnym orgánom, formálne však nedisponuje takzvanou legislatívnou iniciatívou tak, ako je tomu v národných parlamentoch v jednotlivých členských krajinách.

 

Súčasným šéfom EP je Nemec Martin Schulz, ktorý je v prípade víťazstva socialistov ich hlavným kandidátom na funkciu šéfa Európskej komisie.

 

V posledných voľbách v roku 2009 bola najvyššia účasť v Luxembursku a Belgicku, kde presiahla číslo 90 percent. Najmenej voličov prišlo k urnám na Slovensku - hlasovalo tam len menej ako 20 percent oprávnených voličov.

 

09:06 - V EP by mal byť Smer, KDH, SDKÚ, SaS, NOVA, OĽaNO, Most aj SMK

V novom europarlamente by mali za Slovensko sedieť poslanci strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, SaS, NOVA, OĽaNO, Most-Híd a SMK. Vyplýva to z odhadov politických strán po sčítaní približne 97 percent okrskov.
      

Podľa nich by Smer-SD mal mať okolo 24 až 25 percent, čo znamená štyri mandáty. To je o jeden menej, ako má strana v súčasnosti. KDH by malo mať okolo 13 percent, čo by znamenalo, že obsadí dve, možno až tri kreslá.
      

Nasleduje OĽaNO, ktoré by malo mať osem až deväť percent a vďaka tomu jeden až dva mandáty. SDKÚ-DS podľa odhadov volilo sedem až osem percent, čo by strane mohlo priniesť jeden až dva mandáty. Strany SaS, NOVA, Most-Híd a SMK sa pohybujú medzi piatimi a šiestimi percentami, čo znamená zisk po jednom mandáte.

 

09:00 - Flašíková-Beňová: Dobrý výsledok by nám umožnil diskutovať o podpredsedovi EP

"Vysnený výsledok je, že udržíme päť mandátov a úplne excelentný by bol, keby sme mali šesť mandátov, pretože potom by sme mali možnosť diskutovať o tom, že by sme obsadili post viceprezidenta EP. Čo by bol nielen pre Smer-SD, ale aj pre Slovenskú republiku úžasný výsledok," odpovedala na otázku TASR ohľadom vysnívaného volebného výsledku europoslankyňa a kandidátka Smeru-SD na tento post aj v ďalšom volebnom období Monika Flašíková Beňová.
      

Celkovo dúfa, že sa na európskej úrovni v týchto voľbách čo najviac presadia socialistické strany. "Najlepší výsledok pre Smer-SD by bol ten, keby mali v EP väčšinu tie strany, ktoré chcú, aby sociálna politika v EÚ bola stále silnejšia a aby sa nediskutovalo stále len o podnikateľoch a bankách, ale aj o ľuďoch," dodala.
      

Z predvolebnej kampane Smeru-SD mala dobrý pocit, obáva sa však nízkej účasti. "Účasť bola nízka aj v iných krajinách EÚ, pozerala som odhady v Českej republike, kde bola údajne medzi 15 - 18 percentami. Možno je to trošku vina aj médií," myslí si. Médiá by totiž mohli podľa nej v priebehu volebného obdobia viac informovať o dianí v EP a práci europoslancov. "Keby viac vysvetlili, že potom, ako sa prijala Lisabonská zmluva, EP môže viac vstupovať do rozhodnutí, možno by účasť bola vyššia," poznamenala.

img

08:57 - Štefanec: Jeden mandát pre SDKÚ-DS by nebol prepadák

Ak by SDKÚ-DS získala len jeden poslanecký mandát v Európskom parlamente (EP), nebol by to prepadák, aj keď má v súčasnosti v Bruseli dvojčlenné zastúpenie. Pre TASR to dnes uviedol líder eurokandidátky SDKÚ-DS Ivan Štefanec s tým, že je to výzva, aby strana ešte viac pracovala.
      

Podľa údajov, ktorými disponuje, eurovoľby po sčítaní asi desatiny okrskov suverénne vyhral vládny Smer-SD, cez päťpercentné kvórum sa mali dostať SDKÚ-DS, SaS, NOVA aj KDH. Vlastný prieskum výsledkov si v týchto chvíľach robí aj SaS. Aj v ich prípade ich volebný zisk presahuje päťpercentnú hranicu.

img

17:11 - Voľby sú pokojné, v poobedných hodinách pribudol iba jeden podnet

Priebeh volieb do Európskeho parlamentu je nateraz pokojný a bez komplikácií. TASR o tom informovala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová.
      

Dodala, že poobede prišlo iba jedno podanie, ktoré sa týkalo vedenia volebnej kampane na internete. "S čím predpokladám, ÚVK nebude môcť urobiť nič iné, ako zobrať takéto podanie na vedomie," uviedla Chmelová. ÚVK na svojom doobedňajšom zasadnutí riešila sedem podnetov. Ani jeden z nich nebol závažného charakteru.

 

16:59 - Oficiálne výsledky volieb budú známe až v nedeľu po 23.00 h

Oficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) bude možné zverejniť až v nedeľu 25. mája o 23.00 h, po tom, keď sa v Taliansku, v poslednej členskej krajine, zatvoria volebné miestnosti. Informovala o tom dnes predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.
      

Ako pripomenula, eurovoľby sa riadia pravidlami zákona o voľbách do EP. "Je tam paragraf 35, ktorý hovorí o tom, že výsledky volieb v jednotlivých členských štátoch môžu byť zverejnené až vtedy, keď budú ukončené voľby v poslednej členskej krajine EÚ. Poslednou členskou krajinou, kde sa končia voľby, je Taliansko, a to v nedeľu o 23.00 h. Takže Slovensko bude rešpektovať toto znenie zákona a výsledky budú zverejnené v nedeľu 25.5. o 23. hodine večer," priblížila Benkovičová. Zverejňovať sa nemôžu ani priebežné výsledky. "Pri všetkých ostatných voľbách, ktoré na území Slovenska prebiehajú, táto možnosť jestvuje," doplnila šéfka ŠÚ SR.

 

16:30 - V Záhorskej Bystrici sú pripravení odmeniť 700-tého voliča

Bratislavská Záhorská Bystrica, ktorá v tomto roku oslavuje 700. výročie prvej písomnej zmienky, sa rozhodla symbolicky odmeniť 700-tého voliča, ktorý sa zúčastní dnešných volieb do Európskeho parlamentu (EP).
      

"Ak to bude dáma, bude to symbolická ružička, ak pán, tak symbolická fľaštička s logom obce a jej 700. výročia," uviedol pre TASR starosta obce Jozef Krúpa. Či sa jedna z troch okrskových volebných komisií v Záhorskej Bystrici dočká voliča s poradovým číslom 700, nie je isté.
      

Starosta Záhorskej Bystrice priznal, že aj v tejto mestskej časti Bratislavy sa potvrdzuje predpoklad, že záujem o eurovoľby je nižší, ako v prípade prezidentských volieb, či volieb do VÚC. "Verím však, že aj v týchto voľbách Záhorská Bystrica potvrdí, že volebná účasť u nás prevyšuje celoslovenský priemer," uviedol starosta Jozef Krúpa.

 

16:19 - Moderátor Sajfa a martinský primátor odvolia po účasti na polmaratóne

Martinský polmaratón – Beh k srdcu SNP, ktorý sa dnes konal v uliciach metropoly Turca nenarušil voľby do Európskeho parlamentu (EP). Na trať vyštartovali aj primátor mesta Andrej Hrnčiar a moderátor Matej „Sajfa“ Cifra, ktorý bol tvárou podujatia. Obaja sa pred štartom zhodli, že volebnú povinnosť si dnes splnia až po dobehnutí do cieľa.
      

„Ja pôjdem voliť podvečer. Prejdem si volebné miestnosti, aby som vedel, aká je účasť. Aj keď už mám správy, že je zatiaľ biedna. Ale to sa dalo predpokladať. Ľudia sú zrejme ešte aj v prírode. Je pekné počasie, dúfam, že sa to večer zlepší,“ skonštatoval martinský primátor.
      

Napriek tomu, že si populárny moderátor a propagátor behu Sajfa na polmaratón nezobral voličský preukaz, veril, že do 22.00 h stihne navštíviť volebnú miestnosť. „Mne sa napríklad páči, že v Belgicku sú voľby povinné. Keď sa ich človek nezúčastní, prečo by mal potom mať právo rozhodovať o nejakých veciach. Takže sa usilujem zúčastniť sa akýchkoľvek volieb,“ povedal Sajfa.

img

15:26 - Na okraji EÚ si prajú viac práce a vyrovnávanie regionálnych rozdielov

Vlažný záujem zo strany verejnosti sprevádza dnešné eurovoľby v obci Hostovice, ktorá leží v okrese Snina prakticky na okraji Európskej únie (EÚ). Miestni Rusíni si želajú, aby mala politika Bruselu na ich život v budúcnosti oveľa pozitívnejšie dopady ako doteraz.
      

V Hostoviciach dnes počuť motorové kosačky, ľudia pracujú v záhradách, o voľby zatiaľ príliš veľký záujem nejavia. Od rána sa tu konajú dve brigády. Miestni urbárnici čistia v neďalekom lese priekopy a upravujú cesty, ďalšia skupina dobrovoľníkov, ktorí sem pricestovali z Humenného, sa podieľa na oprave vojenského cintorína nad obcou.
      

"Zatiaľ sa voľbami nezaoberáme, ale samozrejme, nebudeme tu do večera, určite voliť pôjdeme," uviedol pre TASR člen Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy Radoslav Turík. "V tomto roku sme prakticky počas všetkých volieb boli na brigádach. Tu dnešnú skončíme asi o 16., 17., hodine, vrátime sa domov, trocha sa poľudštíme, osprchujeme a pôjdeme odvoliť niekedy vo večerných hodinách tak, ako inokedy," dodal predseda KVH Beskydy Martin Drobňák.

 

14:01 - Mnohí voliči sa na infolinke pýtajú, ako správne voliť

S otázkami, ktoré sa týkajú dnešných volieb do Európskeho parlamentu (EP), sa môžu voliči obrátiť na informačnú linku, ktorú zriadilo Ministerstvo vnútra SR. Ako uviedla zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová, ľudia sa dnes najčastejšie pýtajú na to, ako správne odvoliť.
      

"Bola som prekvapená, že mnohí ľudia žiadali o vysvetlenie. Stále neporozumeli tomu, ako majú voliť. Nejakým spôsobom sa k nim dostala informácia, že si môžu vybrať a zakrúžkovať ľubovoľných dvoch kandidátov," ozrejmila Chmelová. Zdôraznila, že vo voľbách do Európskeho parlamentu volíme politickú stranu. "Hlasovací lístok vôbec nemusíme upraviť a ak ho upravíme, tak na hlasovacom lístku politickej strany zakrúžkovaním uprednostníme dvoch kandidátov, ktorých by sme chceli, aby sa dostali do EP," vysvetlila Chmelová.


02/4859 2312inka je dnes prístupná do 22.00 h na telefónnych číslach 02/4859 2312 a 02/4859 2313 a je určená výlučne pre voličov a nebudú na nej poskytované informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.

 

12:28 - Voliť môžu aj hospitalizovaní pacienti v košickej UNLP

Volebné právo si počas dnešných volieb do Európskeho parlamentu (EP) môžu uplatniť pacienti hospitalizovaní v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP). Rovnako tak môže vykonať aj službukonajúci personál. Podmienkou je, že si vybavili v mieste svojho trvalého pobytu voličský preukaz.
      

Priestory na voľby sú zriadené na oboch pracoviskách nemocnice, na Rastislavovej 43 aj na Triede SNP 1, informovala hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

 

12:13 - Ústredná volebná komisia sa zaoberala siedmimi podnetmi

Ústredná volebná komisia (ÚVK) na svojom doobedňajšom zasadnutí riešila sedem podnetov. Ani jeden z nich nebol závažného charakteru. Informovala o tom zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová.
      

"Štyri podnety smerovali k jednej a tej istej téme, k podozreniu z porušenia zákona vo veci vedenia kampane súkromnou televíziou. Takže ÚVK to jednak vzala na vedomie a odstúpila Rade pre vysielanie a retransmisiu," priblížila Chmelová. Ďalej sa ÚVK zaoberala podaním ohľadne vedenia volebnej kampane na školách, ktoré postúpila ministerstvu školstva a podnetom o používaní obecných rozhlasov vo volebnej kampani pre voľby do EP, ktorý postúpila ministerstvu vnútra. Podnet, ktorý sa dotýkal internetových vydaní denníkov vzala na vedomie. "ÚVK vzala na vedomie odvolanie jedného kandidáta politickou stranou z kandidátnej listiny," doplnila Chmelová.

 

12:13 - Zsolt Simom z Mostu-Híd ešte pred volebným aktom pokosil záhradu

Hlas v eurovoľbách dnes už odovzdal aj líder strany Most-Híd Zsolt Simon o obci Padarovce v okrese Rimavská Sobota. Ako povedal pre TASR, po vychádzke do volebnej miestnosti má dnes naplánovanú aj návštevu Farmárskych trhov v Rimavskej Sobote.
      

Právo voliť zástupcov v Európskom parlamente dopoludnia využilo v Padarovciach len minimum ľudí. "Je krásny slnečný deň, aj ja som dopoludnia kosil záhradu, ale každému odporúčam urobiť si vychádzku do volebných miestností. Teraz pôjdem do Rimavskej Soboty pozrieť Farmárske trhy," povedal Simon.
      

Predsedníčka tamojšej volebnej komisie Terézia Balážová skonštatovala, že samotný priebeh volieb je zatiaľ bez komplikácií. "Predpokladáme, že ľudí príde viac voliť popoludní, alebo večer. Teraz ešte pracujú v záhradách. Je pravda, že teraz bolo hlasovacích lístkov naozaj viac, ale mali sme ľudí z obecného úradu, ktorí nám pomohli, všetko sme si prepočítali a sedí nám to. Mali sme už aj zopár voličov, ktorí sa preukázali voličským preukazom."

 

12:09 - Prezident dúfa, že zvolíme poslancov obhajujúcich záujmy SR

Dosluhujúci prezident Ivan Gašparovič dúfa, že našu krajinu budú po voľbách v Európskom parlamente (EP) zastupovať len poslanci, ktorí budú obhajovať slovenské záujmy. "Mali by tam byť poslanci, ktorí budú robiť všetko preto, aby to pocítil občan Slovenska. Aby sa zúčastňovali na tých polemikách a rozhodnutiach, ktoré sú pre Slovensko významné," povedal prezident po tom, ako v dopoludňajších hodinách spolu s manželkou odvolil v ZŠ na Jelačičovej ulici v Bratislave. V minulosti sa totiž podľa hlavy štátu často stávalo, že niektorí naši poslanci sa stretávali najmä s poslancami z iných štátov a na rokovania o otázkach dôležitých pre Slovensko nechodili.

img

11:45 - Na Luníku IX voľby do EP nelákajú

Veľmi malý záujem sprevádzajú dnes dopoludnia voľby do Európskeho parlamentu na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. Volebná miestnosť bola od rána okrem členov dvoch okrskových komisií väčšinou prázdna, za prvé štyri hodiny prišlo odvoliť len zopár záujemcov. 
      

V dvoch okrskoch na Luníku IX je zapísaných celkovo zhruba 3750 voličov. "Doterajší priebeh je pokojný, žiadne konflikty sme nemuseli riešiť," povedal pre TASR predseda okrskovej komisie č. 2 Michal Síkora. Žiadne incidenty, sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov okrskové komisie nezaznamenali. 
      

Na známom sídlisku, kde mesto muselo niektoré zdevastované bytovky zbúrať, vládla dopoludnia za slnečného počasia pokojná atmosféra. Viacerí oslovení obyvatelia uviedli, že hlasovať neprídu. "Nepôjdem voliť, aj tak to nemá význam, nič sa nezmení," uviedol rezignovane jeden z nich. "Načo budem voliť ľudí, ktorí pre mňa nič nerobia," povedal ďalší.

 

11:37 - Volieb sa zúčastnia aj súťažiaci vo varení gulášu v Spišskej Sobote

Dnešných volieb do Európskeho parlamentu sa zúčastnia aj súťažiaci vo varení guláša v popradskej mestskej časti Spišská Sobota. Ide už o 9. ročník súťaže o spišskosobotský kotlík, ktorej sa zúčastnilo 24 družstiev z Popradu a okolia, ale aj ďalších slovenských miest. „Bude tu asi 500 ľudí, ale myslím si, že táto akcia nejako neovplyvní ich účasť na voľbách. Ak niekto chce voliť, tak pôjde, ak nechce, tak nepôjde, ale myslím si, že niektorí ľudia, vrátane mňa, pôjdu voliť po skončení súťaže,“ uviedol pre TASR spoluorganizátor podujatia Viliam Kocún.
      

Úlohou súťažiacich je dopoludnia urobiť čo najlepší guláš, ktorý budú následne rozdávať ľuďom. Tí potom vyhodnotia, ktorý guláš je najlepší a udelia mu certifikát. Víťazom sa stane ten, kto získa najviac certifikátov. „Volebná miestnosť je hneď vedľa miesta, kde súťažíme, takže oheň horí, mäso sa krája, moje družstvo pracuje a ja som mohol prísť ako prvý z nás odvoliť. Keďže aj jesť sa musí, myslím si, že aj voliť sa musí,“ povedal Miroslav Gordiak z tímu Hippo. 
      

Do volebného okrsku číslo 35 prišiel svoj hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu odovzdať aj člen Dobrovoľníckeho hasičského zboru (DHZ) zo Spišskej Soboty František Hudáč, ktorý zároveň spoluorganizuje súťaž vo varení gulášu. „Vážim si voľby, chodil som doteraz na všetky a asi aj budem chodiť naďalej. Doma som si pozorne pozrel zoznam kandidátov a verím, že som vybral toho správneho, ktorý bude robiť, to čo má,“ konštatoval. 
      

Členovia spišskosobotskej volebnej miestnosti očakávajú, že dnes na obed nebudú musieť ísť ďaleko. „Keďže neďaleko je takáto výnimočná akcia, dáme si guláš priniesť priamo do volebnej miestnosti, už teraz sa na neho tešíme. Sme zároveň veľmi radi, že k nám prišli odvoliť aj účastníci tejto súťaže,“ dodala predsedníčka tamojšej volebnej komisie Monika Daňová.
      

Niektorí účastníci súťaže, ktorú organizuje DHZ zo Spišskej Soboty, pôjdu odvoliť až po jej skončení. Počas prípravy a varenia gulášu si chcú dobre premyslieť, komu svoj hlas odovzdajú. „Teraz pripravujeme mäso na najlepší guláš a pri tej príležitosti sa pripravujeme aj na eurovoľby. Hlas odovzdáme tomu, kto sa postará, aby sme sa na Slovensku mali lepšie, plus budú mať u nás tí kandidáti, ktorí si od nás kúpia najviac gulášu,“ dodáva jedna z členiek tímu Strážanov.

 

11:35 - Líder kandidátky OĽaNO Jozef Viskupič verí, že voliči prídu

Líder kandidátky Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Jozef Viskupič si dnes dopoludnia uplatnil svoje voličské právo v Trnave. Do volebnej miestnosti v Základnej škole na Námestí Slovenského učeného tovarišstva prišiel v sprievode manželky Romany, štvorročného syna Vilka a dvojročnej dcéry Vivien.
      

"Európska únia je dôležitá, prijíma takmer 70 percent zákonov, ktoré tu musíme žiť. Dúfam, že ľudia dnes tejto dôležitosti pôjdu odovzdať svoj hlas a nenechajú rozhodnúť iných," povedal Viskupič pre TASR. Dodal, že OĽaNO v predvolebnej kampani kládlo dôraz aj na propagáciu volieb ako takých a vzbudenie voličského záujmu. "Lebo tieto voľby nie sú až také obľúbené, dokonca dnes nám aj zapršalo, tak uvidíme, ako to ovplyvní celkovú účasť," povedal. Voličská účasť na Slovensku v rokoch 2004 a 2009 nie je podľa neho dobrý výsledok, lebo "voľby sa potom stávajú, ako keby málo silné a ten voličský hlas nie je tak cítiť". Preto verí, že dnes bude výsledok priaznivejší.

 

11:24 - Danko: Človek, ktorý nie je v politike, by mal ísť aspoň voliť

Predseda a líder eurokandidátky Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko hlasovací lístok hodil dnes do urny v prázdnej volebnej miestnosti. Okrem členov volebnej komisie sa tam nikto nezdržiaval. 
      

"To, že dnešné voľby o poslancoch Európskeho parlamentu budú mať nízku účasť nezapríčiňuje nevôľa voličov ale fakt, že niekomu sa hodí, aby nebola diskusia. Vyzýval som predstaviteľov verejnoprávnej televízie a rozhlasu, že diskusia mala byť väčšia, a malo byť viac priblížené ľuďom to, o čom sa v Bruseli dnes rozhoduje a čo je problém," povedal líder eurokandidátky SNS. Poukázal na to, že dnešné voľby sú možno posledné voľby politických strán, keďže sa pripravuje zmena volebného systému. "Slováci nevstupovali do únie, ktorá má o nich rozhodovať o všetkom. Únia sa vyvíja ako šialený administratívny aparát, ktorý rozhoduje o všetkom a nerieši aktuálne problémy," pokračoval a dodal, že v prípade, ak Slováci odignorujú dnešné voľby,  potom ten vlak bude bežať bez nich.
      

Ako Danko povedal, doteraz sa zúčastnil všetkých volieb. "Všeličo ma hnevalo, preto som vždy využil svoje občianske právo, napokon som do politiky aj vstúpil," uviedol s tým, že ináč sa veci nedajú zmeniť. "Kým je parlamentná demokracia, je to možné len cez politické strany. Ten človek, ktorý sa rozhodne nebyť v politike, tak by mal ísť aspoň voliť," zdôraznil.

 

11:22 -  Politický subjekt odporúča svojmu členovi v ÚVK nepodpísať zápisnicu

Jeden z politických subjektov odporučil svojmu zástupcovi v Ústrednej volebnej komisii (ÚVK), aby nepodpísal zápisnicu s výsledkami volieb do Európskeho parlamentu. Dôvodom je nevyvážený priestor počas volebnej kampane zo strany televízie TA3. Strana takýto postup odporúča aj iným. Sľubujú si od toho, že voľby do EP budú neplatné a budú sa opakovať.
      

Zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová o týchto informáciách vie. Ako však dodala, nepodpísanie zápisnice niektorým z členov nemá vplyv na platnosť alebo neplatnosť volieb. "Ak ju niektorý z nich nepodpíše, tak zákon hovorí, že má uviesť dôvod, ale nespôsobuje to neplatnosť," dodala Chmelová. Voľby za neplatné môže vyhlásiť len Ústavný súd SR.
      

Slováci si dnes od 7.00 h zvolia 13 zástupcov v Európskom parlamente. Výnimkou je obec Lazany, kde sa volí už od 6.00 h. O priazeň voličov sa uchádza 332 kandidátov z 29 politických subjektov. Voliči môžu dnes odovzdať svoj hlas do 22.00 h.

 

11:20 - Oravca v kampani prekvapil nezáujem mladých ľudí

Kampaň pred eurovoľbami 2014 bola iná ako pred piatimi rokmi, voliči totiž mali oveľa viac informácií. Pre TASR to dnes uviedol líder eurokandidátky SaS Ján Oravec, ktorý v sprievode svojej rodiny odvolil v Základnej škole Kulíšková v Bratislave.
      

"Prekvapilo ma, že počas nášho cestovania za voličmi sme videli najväčší nezáujem o tento typ volieb medzi mladými ľuďmi, ktorí sú práve tí, o ktorých budúcnosti sa rozhoduje," podotkol. Aj preto očakáva, že volebná účasť sa nebude dramaticky líšiť od predchádzajúcich rokov. "Bol by som prekvapený, keby prišlo voliť napr. milión ľudí," priznal.
      

Podľa Oravca SaS počíta so ziskom jedného mandátu. "Keby nebol ten jeden mandát, bolo by to sklamanie, všetko nad jeden bude príjemné prekvapenie. V kampani sme urobili maximum, čo sa dalo, teraz sme v očakávaní. Človek nikdy nevie, ako to zaberie," dodal.

 

11:18 - Líder kandidátky SDKÚ-DS Ivan Štefanec volil so svadobčanmi

Líder kandidátky SDKÚ-DS Ivan Štefanec odvolil dnes o desiatej hodine v Bratislave na Nobelovom námestí v spoločnosti priateľov, ktorým ide poobede na svadbu. Ako uviedol, využil svoje volebné právo vrátane oboch preferenčných hlasov a voliť pôjde aj jeho rodina.
      

"Prišiel som s priateľmi, ktorých čaká poobede radostná udalosť, svadba, takže dnešný deň strávime spolu," povedal. "Obidvaja sú Slováci, ale prišli aj ich priatelia z cudziny," dodal na vysvetlenie, prečo v skupinke voličov počuť angličtinu.
      

Rodina spolu so Štefancom k volebnej urne neprišla. "Manželka príde voliť sem, za chvíľu. Stretneme sa potom na svadbe. Deti už mám odrastené, pripravujú sa na svadbu, ale tiež pôjdu voliť," vysvetlil. Sám využíva volebné právo vždy, vrátane preferenčných hlasov. "Áno, využil som obidva krúžky," potvrdil Štefanec. "Právo prednostného hlasovania by si ľudia nemali nechať vziať, mali by ho využiť," podčiarkol.
      

Účasť na voľbách bude podľa neho oveľa nižšia ako v prezidentských voľbách. "Obávam sa, že to bude podobné ako v predchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu," dodal. "O to je dôležitejšie, aby ľudia išli voliť a vybrali si tých, ktorým dôverujú," konštatoval Štefanec. Dodal, že Európsky parlament je mimoriadne významná inštitúcia, ktorá ovplyvňuje legislatívny rámec v celej Európe.

 

11:08 - Csáky: EÚ by sa mala stať súčasťou každodenného života Slovákov

Jednotka na volebnej kandidátke Strany maďarskej komunity (SMK) Pál Csáky je presvedčený, že práve dnešné voľby do Európskeho parlamentu vrátia jeho stranu do veľkej politiky.
      

Csáky odvolil spolu s manželkou v Základnej škole na Bieloruskej ulici v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice. Dnešné voľby do Európskeho parlamentu označil za veľmi dôležité nielen z hľadiska ďalšej budúcnosti Európy, ale aj budúcnosti Slovenska.
      

Európska únia by sa podľa neho mala stať súčasťou každodenného života obyvateľov SR. "Ja chcem európske pomery aj v našich regiónoch. Viem, že na Slovensku sú problémy, predovšetkým vo východných regiónoch južného Slovenska, ale skepsou ich neprekonáme, len spoločným konaním," doplnil.
      

Csáky pripomenul, že v Európskej únii sú "rozbehnuté dôležité veci". Už v tomto päťročnom období sa podľa jeho slov začne diskusia o budúcej štruktúre rozpočtu únie. "Myslím si, že predovšetkým malé krajiny by mali dať svojim poslancom silný mandát," uviedol.

 

11:05 - V eurovoľbách volia aj Francúzi z hudobnej skupiny Roc'hann

Voľby do Európskeho parlamentu neignorujú ani členovia  slovensko-francúzskej hudobnej skupiny Roc'hann Frédéric Jacq a Didier Rogasik. Francúzi, žijúci na Slovensku využijú možnosti ako aj odtiaľto voliť francúzskych zástupcov europarlamentu.
      

Spevák Frédéric Jacq pre TASR uviedol, že hlas svojim favoritom odovzdal prostredníctvom elektronického hlasovania. Didier Rogasik zasa využije možnosť voliť v priestoroch veľvyslanectva Francúzskej republiky v Bratislave, kde podobne, ako v samotnom Francúzsku, sú voľby na programe v nedeľu 25. mája. Rogasik je tlačovým atašé veľvyslanectva.
      

Obaja berú účasť na voľbách automaticky. "Je to súčasne právo, ktoré chcem využiť, no zároveň aj povinnosť, ktorú si chcem splniť," uviedol pre TASR Jacq, pracujúci v jednej z francúzskych spoločností pôsobiacich na Slovensku.
      

Vo voľbách do Európskeho parlamentu rovnako priamo na území Slovenska volí aj 33 občanov iných členských krajín Európskej únie(EÚ), ktorí požiadali naše úrady o zapísanie do zoznamu voličov.

 

10:17 - Líderka kandidátky KDH Záborská odhaduje vyššiu volebnú účasť

Líderka kandidátky Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Anna Záborská si myslí, že dnešná volebná účasť bude vyššia ako v predchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Ako uviedla pre TASR po volebnom akte doma v Bojniciach, vyššia účasť bude podľa nej podmienená živšou diskusiou o Európskej únii a EP aj v masmédiách. 
      

"V masmédiách odznelo viac názorov, či už občanov alebo politikov. Ja som optimista a myslím si, že tentoraz bude volebná účasť vyššia," dodala Záborská. 
      

Voľby do EP napriek diskusii o ich zrušení považuje Záborská za dôležité. "Pri štruktúre Európskej únie je potrebné, aby tam bola jedna inštitúcia, ktorá je priamo volená občanmi, a to je Európsky parlament. Je najväčším voleným parlamentom na svete a občania musia mať svojich vyslancov, ktorí budú nielen sledovať politiku Európskej únie, ale ju aj tvoriť," zdôraznila. 
      

Ako pokračovala, podľa súčasných právomocí je úloha EP veľmi veľká. "Som rada, že sa aj v médiách o ňom rozprávalo oveľa viac. Môžem to porovnať s dvomi predchádzajúcimi voľbami. Prešla som celé Slovensko a diskusia ľudí bola oveľa živšia ako po iné roky," uzavrela. 
 

10:15 - Voľby do EP pokračujú v Českej republike, hlasuje sa aj v Lotyšsku a na Malte

Okrem Slovenska dnes rozhodujú o nových poslancoch Európskeho parlamentu tiež voliči v Lotyšsku, na Malte a v Českej republike.
      

V Lotyšsku, ktoré vysiela do europarlamentu ôsmich zástupcov, sú eurovoľby vnímané aj ako ukazovateľ pred októbrovými parlamentnými voľbami. V posledných prieskumoch boli na prvých miestach opozičné ľavicové Centrum harmónie (SC) a dve vládne stredopravé strany.
      

Kritické hlasy na adresu EÚ bolo v predvolebnej kampani v pobaltskej krajine sotva počuť - ukrajinská kríza mnohých občanov znova presvedčila o význame vstupu do únie, uviedla agentúra DPA.
      

Približne 1,6 milióna lotyšských voličov môže odovzdať hlasy do 19.00 h SELČ. Údaje o volebnej účasti sa očakávajú priebežne počas dňa, prognózy nebudú v krajine zverejňovať.
      

Na Malte rozhoduje približne 330.000 oprávnených voličov o šiestich poslancoch EP. V najmenšej členskej krajine EÚ sa hlasuje do 22.00 h, trendy výsledkov sa očakávajú v nedeľu okolo poludnia.
      

Kampaň pred voľbami na ostrovnom štáte sa niesla v znamení národných tém. Prieskumy predpovedajú tesný súboj oboch hlavných strán, vládnucej Strany práce premiéra Josepha Muscata a konzervatívnej Nacionalistickej strany.
      

V ČR dnes pokračovali eurovoľby druhým dňom. Po popoludňajšom piatkovom hlasovaní otvorili volebné miestnosti znova dnes ráno a zatvoria ich o 14.00 h. Výsledky budú - rovnako ako v prípade Lotyšska, Malty či SR - známe až v nedeľu po zatvorení posledných volebných miestností v Taliansku o 23.00 h.
      

O rozdelení 21 českých mandátov v EP môže rozhodovať viac ako osem miliónov oprávnených voličov. Prieskumy naznačujú tesný výsledok súboja vládnych sociálnych demokratov z ČSSD a koaličného hnutia ANO.
      

Počas piatkového prvého dňa volieb, počas ktorých sa v ČR konajú paralelne aj lokálne referendá, zaznamenali podľa tamojších médií nízku účasť. Voľby do EP sa začali vo štvrtok v Holandsku a Británii, v piatok popri ČR hlasovalo tiež Írsko. Väčšina z celkovo približne 400 miliónov oprávnených voličov v Európskej únii bude môcť pristúpiť k voľbám do EP až v nedeľu, keď sa hlasovanie koná v 21 štátoch.

 

09:39 - Úlohou europoslancov je zastupovať všetkých občanov EÚ

Voliči na Slovensku a v ďalších členských krajinách Európskej únie rozhodujú od štvrtka 22. mája až do nedele 25. mája do 23:00 o budúcom zložení Európskeho parlamentu (EP). Za Slovensko volíme 13 poslancov dnes. Úlohou budúcich 751 členov europarlamentu je zastupovať približne 504 miliónov občanov EÚ. Poslancov volia každých päť rokov voliči vo všetkých 28 členských štátoch. Ako agentúru SITA informovala šéfredaktorka portálu EurActiv.sk Zuzana Gabrižová, hlavná kompetencia poslancov EP spočíva v práve meniť predkladanú legislatívu cez pozmeňovacie návrhy. Nepriamejší vplyv na legislatívu má poslanec spravodajca a tzv. tieňoví spravodajcovia v jednotlivých politických skupinách. Pritom "spravodajcovstvo" sa rozdeľuje v rámci vedenia EP a následne v politických skupinách - do veľkej miery podľa individuálnej expertízy a skúseností.

 

Europoslanci môžu tiež iniciovať nelegislatívne správy ku všetkým oblastiam, ktorými sa EÚ zaoberá. Tie sa po ich odhlasovaní stanú oficiálnym politickým stanoviskom EP, ktoré by podľa Gabrižovej mali ostatné inštitúcie zobrať do úvahy. "Ďalšie právomoci spočívajú v kontrolnej funkcii. Majú právo interpelovať, teda klásť otázky Európskej komisii a jej členom a kontrolovať výdavky z európskeho rozpočtu aj formou vysielania kontrolných delegácií, napríklad na kontrolu využívania peňazí EÚ na odstávku Jaslovských Bohuníc." 

 

Rovnako ako poslanci slovenského parlamentu aj europoslanci majú poslaneckú imunitu. Poslanecká imunita sa ale nechápe ako osobné privilégium, ale ako garancia nezávislosti Európskeho parlamentu a jeho členov. Platí, že orgány činné v trestnom konaní môžu vedenie europarlamentu požiadať o zbavenie imunity poslanca, ak ho chcú stíhať. EP im vyhovie, ak usúdi, že trestný čin nesúvisí v výkonom mandátu europoslanca. 

 

Všetci europoslanci dostávajú rovnaký plat. Ich platy sa zjednotili v roku 2009. Predtým sa ich výška odvíjala od platu poslanca národného parlamentu. Argumentom pre platové zrovnoprávnenie bolo, že nie je správne, aby poslanci, ktorý vykonávajú rovnakú prácu, mali rozdielnu mzdu. "Základný mesačný plat poslanca pred zdanením je 6 200 eur. Plat je vypočítaný ako 38,5 % základného platu sudcu Európskeho súdneho dvora," informovala Zuzana Gabrižová. Dodala, že podobne ako národným poslancom i poslancom EP sa vyplácajú náhrady za výdavky spojené s výkonom funkcie - za manažment kancelárie v členskom štáte, telefón, či počítač. Výška náhrad vyplácaných k platu môže dosiahnuť 4 299 eur mesačne. "Cestovné náklady sa preplácajú podľa skutočných výdavkov, pričom sa môže používať biznis trieda a prvá trieda vo vlaku alebo paušálna suma na kilometer jazdy autom. EP ďalej pokrýva aj denné diéty počas pobytu v Štrasburgu alebo Bruseli vo výške 304 eur na deň, z čoho si europoslanci majú platiť ubytovanie a stravu. Tento príspevok je podmienený účasťou na hlasovaní." Zvlášť sú vyčlenené peniaze na asistentov - do výšky 21 209 eur mesačne. "Asistenti sú zamestnancami EP a tieto prostriedky sú im vyplácané priamo, nie cez europoslancov. Štvrtina tohto rozpočtu môže byť použitá na vonkajšie výdavky súvisiace s výkonom mandátu, napríklad na expertné štúdie," zdôraznila šéfredaktorka portálu EurActiv.sk s tým, že bývalý poslanec EP má nárok na starobný dôchodok vo výške závislej od počtu rokov ktoré vykonával mandát. 

 

Dnešné voľby do EP sú v poradí tretie na Slovensku, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ a z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastúpi 13 zo 751 budúcich členov europarlamentu. O 13 slovenských kresiel v EP sa uchádza rekordných 29 politických strán a koalícií. Poslancom EP za Slovensko chce byť 332 kandidátov, z toho 81 žien. Výsledky volieb do Európskeho parlamentu zverejnia v nedeľu 25. mája o 23:00. Hlasuje sa do 22:00, no až do 24:00 platí volebné informačné moratórium. Občania krajín Európskej únie (EÚ) si vyberajú svojich zástupcov do Európskeho parlamentu, ktorí obhajujú ich záujmy pri rozhodovaní na úrovni EÚ, každých päť rokov. Poslanci EP sú volení v priamych všeobecných voľbách od roku 1979, dovtedy boli menovaní národnými parlamentmi. Viac o voľbách do EP možno nájsť aj na oficiálnej webstránke Európske voľby 2014.

 

09:25 - Paška verí, že Slovensko nebude posledné vo volebnej účasti

Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška spolu s manželkou Janou odovzdal dnes svoj hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) vo volebnom okrsku v Základnej škole na Masarykovej ulici v Košiciach. Vyjadril presvedčenie, že Slovensko nebude v rámci Európskej únie posledné, pokiaľ ide o volebnú účasť.
      

"Ako veľmi proeurópsky orientovaný politik, čo je o mne známe, verím, že nezostaneme na chvoste, čo sa týka účasti na týchto voľbách v členských krajinách," povedal Paška.
      

Na menší záujem o voľby na Slovensku vplývajú podľa neho rôzne dôvody. "Ľuďom ako keby Európa a Brusel boli vzdialené, ako keby ani nepociťovali potrebu vyjadrovať sa k mechanizmom, ktoré fungujú, kde pocit spokojnosti na tej normálnej životnej úrovni nevyvoláva potrebu v konflikte vyjadriť svoj názor," uviedol šéf NR SR. Slovákom podľa neho akoby chýbal aj klasický politický konflikt, na ktorý sú zvyknutí v národných parlamentných voľbách, kde sa súťaží o spôsob vedenia krajiny, a to či už z klasického politického nazerania ľavica - pravica. 
      

Predseda parlamentu zároveň odmietol, že by Slovensko ako členská krajina bolo v EÚ druhoradé. "Dnes každý hlas v Európe je veľmi dôležitý a princíp parity, solidarity a presadzovania aj záujmov malých krajín je čoraz silnejší. Nakoniec, postavenie národných parlamentov a ich posilňovanie je tým najlepším dôkazom," konštatoval.

 

09:05 - Hlasovanie o europoslancoch sa začalo pokojne

Hlasovanie v dnešných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) sa začalo pokojne a bez problémov. “O siedmej hodine sa otvorilo 5 945 volebných miestností. Jedna sa otvorila už o šiestej hodine, klasicky v obci Lazany (okres Prievidza),“ povedala na úvod eurovolieb pre médiá zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do EP Eva Chmelová. Všetko zatiaľ prebieha v poriadku bez akýchkoľvek problémov.

 

V dnešných voľbách do Európskeho parlamentu vyberajú voliči jednu nimi preferovanú kandidačnú listinu. Na jednej z 29 kandidátok nastala zmena, jedna zo strán totiž stiahla jedného zo svojich kandidátov. Kandidátov je teda 332, z nich 81 sú ženy. Informáciu o zmene na kandidačnej listine nájdu voliči vo všetkých volebných miestnostiach, zdôraznila Eva Chmelová. 

 

ÚVK od 8:00 rokuje. Na svojom prvom dnešnom zasadnutí si určí program dňa a prerokuje niektoré podania. Určí si aj program na nedeľu – to znamená čas podpisovania zápisnice o výsledku voľby a prerokuje aj vyhlasovanie výsledkov, pretože v týchto voľbách je dosť veľký rozdiel medzi časom podpisovania zápisnice o výsledku a vyhlasovaním výsledkov. 

 

ÚVK dostala do dnešného rána podľa Chmelovej päť podnetov, väčšinou sťažností na médiá, ktoré však nespadajú do jej kompetencie a posunie ich Rade pre vysielanie a retransmisiu. Podnety sú aj na nominovanie do okrskových volebných komisií. ÚVK aj počas volieb prichádzajú ďalšie sťažnosti a podnety, ktoré priebežne rieši až do skončenia hlasovania. Časť členov ÚVK tradične strávi volebný deň v teréne a navštívi niektoré volebné miestnosti, ďalšia časť členov rieši problémy v sídle ÚVK. 

 

O budúcich 13 poslancoch europarlamentu zo Slovenskej republiky môže až do 22:00 rozhodnúť v 5 946 volebných miestnostiach (okrskoch) približne 4,4 milióna voličov. Až do skončenia volebného dňa, do 24:00 platí volebné informačné moratórium. Výsledky volieb do Európskeho parlamentu zverejnia v nedeľu 25. mája o 23:00. Viac možno nájsť na oficiálnej webstránke Európske voľby 2014 https://www.elections2014.eu/sk. 

 

08:36 - Fico volil o siedmej, k urnám volá všetkých občanov

Predseda vlády Robert Fico volil dnes krátko po otvorení volebných miestností o 7:00 na Dlhých dieloch v Bratislave. Premiér vyzval všetkých občanov, aby išli voliť v týchto voľbách do Európskeho parlamentu a pomohli tak prekonať takzvaný slovenský paradox, keď naša krajina napriek väčšinovému pozitívnemu vzťahu občanov k Európskej únii, mala už dvakrát po sebe v predchádzajúcich voľbách najnižšiu účasť. Agentúru SITA informovalo tlačové oddelenie strany Smer-SD.

 

img

 

08:12 - Voliť začali aj väzni, vysoká volebná účasť sa však neočakáva

V 17 slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby a vo väzenskej nemocnici v Trenčíne sa dnes začali voľby do Európskeho parlamentu (EP).
      

V ústavoch nie sú zriadené volebné okrsky a členovia volebných komisií prinášajú do väzníc postupne volebné urny. Na záver tohto pracovného týždňa sa v ústavoch nachádzalo 1453 obvinených a  8669 odsúdených. V dnešných voľbách do EP majú právo voliť obvinení aj odsúdení, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky, ale aj obvinení a odsúdení, ktorí sú občanmi iného z členských štátov Európskej únie.
      

Vo voľbách sa však neočakáva, na rozdiel od nedávnych marcových prezidentských volieb, vysoká volebná účasť väzňov. Napríklad, volebné právo vo voľbách do EP, ktoré sa konali 6. júna 2009, využilo len 40 obvinených z 1540 oprávnených voličov a len 210 odsúdených zo 6926 oprávnených voličov. Celkový počet oprávnených voličov bol 8676 osôb, a teda priemerná účasť vo voľbách bola len 2,88 percenta. Pre porovnanie, účasť na druhom kole tohtoročných marcových prezidentských volieb bola 32,42 percenta, čo bolo približne o tri percentá viac, ako bola volebná účasť obvinených a odsúdených v prvom kole, ktoré sa konalo 15. marca.
      

"Právo voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov veku a má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt a aj obvinený a odsúdený, ktorý je občan iného z členských štátov Európskej únie, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov veku a má povolený na území Slovenskej republiky trvalý pobyt. Právo voliť má aj obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov veku a nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a ani na území iného členského štátu Európskej únie, ak sa v deň volieb nachádza vo výkone väzby, respektíve vo výkone trestu odňatia slobody na území Slovenskej republiky. Prekážkou vo výkone volebného práva je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí, výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu, pozbavenie spôsobilosti na právne úkony," vysvetlil pred pár dňami pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.
      

Každý ústav zabezpečil, aby obvinený a odsúdený bol informovaný o konaní volieb a včas písomne poučený o spôsobe a práve voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu. Ak obvinený a odsúdený nemá trvalý pobyt vo volebnom okrsku, v ktorého územnom obvode je ústav, volí na základe voličského preukazu, ak si ho vyžiadal. Poučenie obsahovalo aj informáciu, že obvinený alebo odsúdený môže písomne požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie voličského preukazu. Žiadosť podáva obvinený alebo odsúdený písomne alebo prostredníctvom ním splnomocnenej osoby do obce, kde má trvalý pobyt najskôr 30 dní. 
      

"V deň konania volieb ústav zabezpečí predvedenie obvineného a odsúdeného pred okrskovú volebnú komisiu, v ktorej územnom obvode je ústav, za účelom umožnenia výkonu volebného práva," dodal ďalej Baláž.
 

08:09 - Voliči vyberajú v eurovoľbách kandidačné listiny

Právo rozhodnúť o 13 poslancoch Európskeho parlamentu (EP) za SR má dnes približne 4,4 milióna voličov. Voliť do europarlamentu na území Slovenskej republiky môžu občania SR, ktorí najneskôr dnes dovŕšili 18 rokov a majú na Slovensku trvalý pobyt. O budúcich europoslancoch môže po prvý raz rozhodnúť približne 333 900 prvovoličov. Pritom vôbec po prvý raz v živote môže svoje voličské právo využiť približne 9 670 mladých ľudí. V tomto prípade ide o tých voličov, ktorí od druhého kola voľby prezidenta, teda od 29. marca, dosiahli potrebný vek 18 rokov. Na otázky voličov o voľbách odpovedia do 22:00 na volebnej infolinke Ministerstva vnútra SR, na bratislavských telefónnych číslach: 02/4859 2312 a 02/4859 2313.

 

Voliť tiež môžu občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku a ani v ďalšom členskom štáte EÚ, ak sa dnes zdržiavajú na území Slovenska. Napokon voliť zástupcov Slovenska v europarlamente môžu aj občania iných členských štátov EÚ s trvalým pobytom v SR, ktorí najneskôr dnes dovŕšili 18 rokov. Museli však najneskôr 14. apríla požiadať obec, kde bývajú, aby ich zapísali do zoznamu voličov. V tomto roku požiadalo 33 občanov EÚ o dopísanie do zoznamu voličov na našom území. Najviac - desať z nich je Poliakov, nasleduje osem Talianov, sedem Nemcov, ale aj traja Česi, štyria občania Veľkej Británie a jeden občan Maďarska. Tí, ktorí boli dopísaní do voličských zoznamov v minulosti, v nich ostali a nebolo ich viac ako 100. Spolu teda môže o našich poslancoch v EP hlasovať približne 130 cudzincov. Naši občania trvalo žijúci v inom členskom štáte EÚ zas môžu využiť možnosť hlasovať o budúcich poslancoch EP z krajiny, kde žijú. Ministerstvu vnútra zo zahraničia nahlásili 2 283 občanov SR, ktorí sa pre voľby do EP zapísali do voličských zoznamov v inom členskom štáte EÚ tento rok. Keďže tak mohli spraviť naši občania aj pri predošlých dvoch voľbách do EP, bude tento počet vyšší. Tí, čo majú dva trvalé pobyty - jeden v SR a druhý v inom členskom štáte EÚ, môžu voliť bez problémov, lebo sú na Slovensku uvedení v zozname voličov. "Ak sa však dali dopísať do zoznamu voličov napríklad vo Francúzsku, tak Francúzsko to oznámilo Ministerstvu vnútra SR," informovala agentúru SITA zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová. 

 

Všetci voliči musia po príchode do volebnej miestnosti preukázať svoju totožnosť občianskym preukazom. Hlasovať môžu aj mimo svojho trvalého bydliska. Potrebujú na to okrem občianskeho preukazu aj voličský preukaz. V eurovoľbách sa dá hlasovať aj na pas. Platí to však pre úzku skupinu voličov. Táto situácia môže nastať iba v prípade občanov SR, ktorí nemajú trvalý pobyt v Európskej únii, žijú napríklad vo Švajčiarsku, Austrálii, USA a v ďalších štátoch, povedala Chmelová. 

 

Voliči vo volebnej miestnosti dostanú hlasovacie lístky a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce. Za plentou následne vyberú svojho favorita spomedzi kandidujúcich politických strán a koalícií. Na jednej vybranej kandidačnej listine môžu, ale aj nemusia, označiť toho, koho by chceli za europoslanca. Svoje prednostné hlasy vyznačia na hlasovacom lístku zakrúžkovaním poradového čísla maximálne dvoch kandidátov, ktorým dávajú prednosť. Hlasovací lístok vložia do obálky a vhodia do volebnej urny. Ak volič nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie, alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, má právo vziať so sebou do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov iného voliča, aby podľa jeho pokynov upravil hlasovací lístok a vložil ho do obálky. Členovia okrskovej volebnej komisie nesmú voličom upravovať hlasovacie lístky. Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, môže ju do nej na jeho požiadanie a v jeho prítomnosti vložiť iný volič, ale nie člen okrskovej volebnej komisie. Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti, má právo požiadať okrskovú volebnú komisiu o vykonanie hlasovania do prenosnej volebnej schránky. 

 

Dnešné voľby do EP sú v poradí tretie na Slovensku, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ a z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastúpi 13 zo 751 budúcich členov europarlamentu. O 13 slovenských kresiel v EP sa uchádza rekordných 29 politických strán a koalícií. Poslancom EP za Slovensko chce byť 332 kandidátov, z toho 81 žien. Výsledky volieb do Európskeho parlamentu zverejnia v nedeľu 25. mája o 23:00. Dnes až do 24:00 platí volebné informačné moratórium. Viac možno nájsť na oficiálnej webstránke Európske voľby 2014 https://www.elections2014.eu/sk .

 

07:20 - Volebné miestnosti sa otvorili: Slováci volia europoslancov

Slováci dnes volia nových poslancov do Európskeho parlamentu (EP). O ich priazeň sa uchádza 333 kandidátov z 29 politických subjektov.

 

Voliči môžu svojmu favoritovi odovzdať hlas v takmer 6000 okrskoch. Majú čas do 22.00 h. Zároveň si musia so sebou vziať preukaz totožnosti, ktorým sa preukážu vo volebnej miestnosti. Volebné právo má vyše 4,3 milióna občanov.
      

V prípade, ak sa volič nenachádza na území Slovenskej republiky, stráca možnosť voliť slovenských kandidátov. Ak však splní požiadavky zákona o voľbách do Európskeho parlamentu v krajine, v ktorej momentálne žije, môže voliť kandidátov tejto krajiny.
      

S otázkami, ktoré sa týkajú dnešných volieb, sa môžu občania obrátiť na informačnú linku. Tá funguje dnes od 7.00 h do 22.00 h na telefónnych číslach 02/4859 2312 a 02/4859 2313. Informačná linka je určená výlučne pre voličov a nebudú sa na nej poskytovať informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.
      

Výsledky volieb do EP sa začnú zverejňovať v nedeľu 25. mája o 23.00 h v sídle Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku na bratislavských Palisádach. Výsledky vo všetkých členských štátoch EÚ budú vyhlásené synchrónne. Priebežné výsledky zverejňované nebudú.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies