Voľby prezidenta: Svoju voličskú povinosť si splnili už aj niektorí kandidáti

NETKY.SK • 15 Marec 2014, 20:15 • 2 min
Voľby prezidenta: Svoju voličskú povinosť si splnili už aj niektorí kandidáti

BRATISLAVA - Slováci si dnes volia nového prezidenta republiky. Vyberať si môžu zo 14 kandidátov. Svojmu favoritovi môžu hlas odovzdať v 5958 okrskoch. Čas majú do 22.00 h. Ak v dnešnom prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo.

slovakia

left justify in out

20:14 - ÚVK odsudzuje podvodnú trojitú voľbu aktivistu, varuje pred trestom

Občiansky aktivista, ktorý na webe zverejnil video o tom, ako voliť prezidenta SR trikrát, zneužil postavenie občanov SR žijúcich v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Ústredná volebná komisia (ÚVK) odsudzuje takéto konanie a upozorňuje, že občan vystavil seba aj svojich prípadných nasledovateľov trestnému stíhaniu pre marenie a priebeh voľby prezidenta. Jeho výsledkom by mohlo byť až päťročné väzenie. Zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová neočakáva, že by tento podvod ohrozil dnešné prvé kolo prezidentských volieb.
      

Občan hlasoval raz na občiansky preukaz, čím preukázal aj svoj trvalý pobyt, následne volil dvakrát na iných miestach na cestovný pas, a teda tvrdil, že nemá trvalý pobyt na Slovensku. "ÚVK odsudzuje tento podvod, akým dokázal trikrát voliť, pretože zneužil postavenie občanov SR, ktorí nemajú na území SR trvalý pobyt," vyhlásila Chmelová. Pripomenula, že Slovensko umožnilo občanom žijúcim v zahraničí, aby nemuseli administratívne dokazovať, že na Slovensku nemajú trvalý pobyt. Občanovi teda stačilo vyhlásiť, že nemá trvalý pobyt na Slovensku, predložiť cestovný pas a komisia mu umožnila hlasovať. "Občan dvakrát podviedol okrskovú volebnú komisiu," zdôraznila Chmelová.
      

ÚVK považuje tento počin za odsúdeniahodný. Chmelová pripomína, že tento občan sám seba vystavuje trestnému stíhaniu pre marenie a priebeh voľby prezidenta a takisto vystavuje trestnému stíhaniu ostatných občanov, ktorí by ho nasledovali. "Takýmto občanom, ktorým sa preukáže tento čin, hrozí odňatie slobody od jedného do piatich rokov," upozornila Chmelová. Doplnila, že ministerstvo vnútra má mechanizmy, ako odkontrolovať, koľkokrát jeden občan volil. "Ministerstvo vnútra už avizovalo, že po vykonaní volieb sa bude robiť náhodná kontrola," uviedla Chmelová. Zároveň vyzvala, aby iní občania tohto aktivistu nenasledovali.
      

Zapisovateľka ÚVK si nemyslí, že by jeho konanie malo narušiť prezidentské voľby a ich výsledok. "Podľa môjho názoru to možno zanechá biľag na voľbe prezidenta z pohľadu morálky a tohto odsúdeniahodného činu," uzavrela Chmelová.


18:55 - Klienti kúpeľov v Smrdákoch na voličské preukazy nezabudli

Od Michaloviec, zo Sabinova, ale aj z Nových Zámkov pochádzali voliči, ktorí dnes prišli odovzdať svoj hlas do volebnej miestnosti v kúpeľnom mestečku Smrdáky pri Senici. Kúpeľní hostia využili možnosť použiť voličský preukaz. Do 17. hodiny ich bolo 33, no podľa zapisovateľky volebnej komisie Ingrid Tripšanskej ďalších očakávajú vo večerných hodinách.
      

Voliť chceli v Smrdákoch aj tí, ktorí preukaz nemali. „Poučili sme ich, že tak môžu urobiť v druhom kole, ak ešte budú u nás v kúpeľoch a stihnú si preukaz zaobstarať,“ uviedla Tripšanská. Obyvatelia Smrdák sa podľa nej už tradične na voľbách zúčastňujú v hojnom počte, výnimkou nie je ani dnešok. „Smrdáčania sú uvedomelí voliči,“ dodala zapisovateľka.
      

Radnica kúpeľného mesta Piešťany kontaktovala pred prezidentskými voľbami všetky zariadenia, ktorých klienti pochádzajú z iných miest Slovenska. Popri nemocnici a ďalších zariadeniach sú to najmä kúpele. „Recepcie kúpeľných domov poskytovali informácie o možnostiach voľby,“ povedala TASR vedúca Klientskeho centra mestského úradu Mária Gašparíková. Najviac kúpeľných hostí chodievalo počas predchádzajúcich volieb voliť do Piešťanského informačného centra. Aj dnes ich tam už prišlo viac ako 50. „No postupne si zvykajú, že preukaz voliča sa dá využiť v akejkoľvek volebnej miestnosti, tak sa rozptýlili po meste,“ uviedla Gašparíková. Aj v Piešťanoch však zaznamenali záujem voličov, ktorí preukaz nemali vybavený.


18:47 - V bratislavskej Karlovej Vsi sa prvovoliči fotili s obálkami

Prvovoliči, ktorí počas dneška volili hlavu štátu v bratislavskej Karlovej Vsi, sa nechávali zvečniť na pamiatku. Podľa Sone Tobákovej, predsedníčky jednej z okrskových volebných komisií v Karlovej Vsi, sa prakticky každý prvovolič nechal vyfotografovať s obálkou pripravenou na vhodenie do volebnej urny. "V úlohe fotografov sa realizovali hlavne rodičia, s ktorými prvovoliči prichádzali," uviedla Tobáková. 
      

Predsedníčka okrskovej volebnej komisie, ktorá mala svoju volebnú miestnosť v priestoroch Gymnázia Ladislava Sáru, TASR potvrdila okrem vysokého záujmu prvovoličov aj veľký počet ľudí, ktorí prišli voliť na voličský preukaz. "Občania prichádzali voliť priebežne, príliš ich neodradil ani popoludňajší studený dážď," komentovala doterajší priebeh volieb Tobáková. 
      

Prednosta karlovoveského Miestneho úradu Rastislava Velček TASR informoval, že hlas svojmu prezidentskému kandidátovi prišlo dať aj 14 bezdomovcov, ktorí majú trvalý pobyt v mestskej časti. Podľa Velčeka je to "zaujímavé" číslo. "Na porovnanie: v novembrových voľbách do samosprávnych krajov prišli voliť iba dvaja bezdomovci," dodal prednosta Karlovej Vsi.


17:55 - Klienti zariadenia pre seniorov volili vďaka prenosnej schránke

Volebné lístky vhodila dnes do prenosnej volebnej schránky s využitím vybavených voličských preukazov takmer polovica spomedzi viac ako štyroch desiatok stálych klientov mestského zariadenia pre seniorov v areáli liptovskomikulášskej nemocnice.
      

Dvaja členovia príslušnej okrskovej volebnej komisie im spolu so službukonajúcimi zdravotnými sestrami a ďalším obslužným personálom vytvorili dôstojnú improvizovanú volebnú miestnosť priamo v spoločenskej miestnosti zariadenia. Viacerých imobilných klientov navštívili priamo v ich izbách.
      

„Od mladosti som sa zakaždým bez váhania zúčastnila na akýchkoľvek voľbách a zostane to tak, pokiaľ budem nažive a budem mať dosť síl vyplniť hlasovací lístok. Voliť je predsa prirodzená povinnosť každého občana,“ ochotne povedala pre TASR 91-ročná Emília Barteková pôvodom z Liptovskej Kokavy.
      

Možnosť aktívne sa podieľať na voľbe prezidenta SR si pochvaľovala aj 76-ročná Blažena Hlavatá. „Aj my, starší ľudia, predsa chceme to isté, čo naše deti a vnúčatá - aby sme sa mali lepšie. Samozrejme, bolo by dobre, keby sme mali o čosi väčšie tie naše skromné dôchodky,“ dodala úprimne.


img


17:27 - Záujem o voľbu prezidenta majú aj odsúdení v Želiezovciach

Budúcu hlavu štátu volili počas dnešného prvého kola prezidentských volieb aj odsúdení v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Želiezovciach v okres Levice, kde je zriadení osobitný volebný okrsok. Tak ako v iných okrskoch i tu prebiehajú voľby pokojne a bez problémov. 
      

„Členovia volebnej komisie tam budú v priestoroch ústavu až do 22. hodiny tak ako inde. Režim je tam prakticky taký istý ako v ostatných okrskoch, aj keď, samozrejme, v tomto je aj stráž. Odsúdení mali o voľby záujem. Dá sa povedať, že dosť veľký,“ uviedla podpredsedníčka Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Leviciach Erika Turčeková.
      

Členovia komisie už majú za sebou výjazdy do viacerých obcí okresu, v ktorom môže v 160 volebných okrskoch voliť viac ako 96.000 oprávnených voličov. Ako uviedla predsedníčka ObVK Beáta Pintérová, doteraz zo žiadnej obce či okrsku neprišiel ani jeden podnet. „Z nášho pohľadu teda prebiehajú voľby pokojne. Obvodná volebná komisia bola v desiatich volebných okrskoch v obciach smerom na Šahansko a v meste Šahy. Na výjazde sme boli aj v okrskoch v okolí Želiezoviec. Zatiaľ sa nevyskytli nikde žiadne problémy, takže voľby prebiehajú pokojne,“ dodala Pintérová.


16:55 -  K volebným urnám prichádzajú aj návštevníci Zemplínskej Šíravy

Do dnešných prezidentských volieb sa zapojili aj viacerí návštevníci Zemplínskej Šíravy, ktorí tam trávia víkend na chate, prípadne v niektorom z miestnych hotelov. Svoje voličské právo si mohli uplatniť mimo svojho trvalého bydliska prostredníctvom voličského preukazu.
      

"Prostredníctvom voličského preukazu k nám prichádzajú voliť mladšie, ale aj staršie ročníky. Sú to poväčšine chatári, potom aj hostia z hotelov. Pricestovali zatiaľ z najďalej, z Košíc," uviedla pre TASR zapisovateľka Okrskovej volebnej komisie v obci Kaluža Vladimíra Ficová.
      

Do prezidentských volieb sa dnes zapojil pri Zemplínskej Šírave aj príslušník Ozbrojených síl SR Róbert Adame. "Cez voličský preukaz som už volil aj v minulosti, na šírave ho ale využívam po prvý raz," ozrejmil Adame, ktorý pochádza z Liptovského Mikuláša. Na voľbách sa zúčastňuje podľa vlastných slov pravidelne. "Človek tak môže v krajine isté veci ovplyvniť. Myslím si, že k voľbám by mal pristupovať každý plnoletý človek."
      

"Cezpoľných" voličov dnes privítali aj v ďalšej obci susediacej so Zemplínskou Šíravou - vo Vinnom. "Mali sme tu voličov s preukazmi napríklad z Vranova nad Topľou, ale aj z oveľa vzdialenejšej Žiliny," povedala pre TASR predsedníčka tamojšej okrskovej komisie Katarína Frigová. Svoje voličské právo si sem prišla uplatniť aj Prešovčanka Petra Hladká. 
      

"Keďže sa nenachádzam doma, tak som si vybavila voličský preukaz. Momentálne sme vo Vinnom u svokrovcov aj s mojimi osemmesačnými trojičkami. Myslím si, že každý hlas je dôležitý a aj z tohto dôvodu mám voličský preukaz vybavený pre prvé a potenciálne aj  druhé kolo volieb," uzavrela šťastná mamička Tomáška, Ivky a Emky.


16:47 - Vo volebnej miestnosti skolaboval dôchodca, v sanitke neskôr zomrel

V obci Jedlinka v Bardejovskom okrese dnes okolo obeda vo volebnej miestnosti skolaboval dôchodca tesne predtým, ako vstúpil za plentu a označil kandidáta, ktorého chcel voliť. Aj napriek tomu, že privolaní záchranári sa ho snažili oživiť, asi po polhodine zomrel. TASR to potvrdil hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.
      

„Bol to najstarší občan našej obce a voliť prišiel s manželkou. Žiaľ, už to nestihol. Prišlo mu zle a aj keď sme my i privolaní záchranári robili, čo sa dalo, nakoniec zomrel,“ povedal predseda volebnej komisie v obci Jedlinka Jozef Paňko.


16:23 - Voličské preukazy využilo v Jasnej veľa lyžiarskych návštevníkov

Volebné právo si dnes uplatnilo s využitím voličských preukazov množstvo turistických návštevníkov liptovského lyžiarskeho strediska Jasná. Výrazne tak znásobili necelé tri stovky oprávnených voličov s trvalým pobytom v Demänovskej Doline.
      

"Pod Chopkom trávim víkend na lyžiach s partiou kamarátov. Teším sa, že si môžem splniť svoju občiansku povinnosť, hoci momentálne nie som doma. Nevľúdne počasie ma síce trochu odradilo od lyžovačky, ale určite nie od rozhodnutia zúčastniť sa na dnešných prezidentských voľbách," zdôraznila mladá Bratislavčanka Alexandra.
      

V Nízkych Tatrách volila napríklad aj herečka Kristína Svarinská. "Vedela som, že sa tu budem práve dnes nachádzať pre pracovné povinnosti, tak som si prvý raz v živote vybavila voličský preukaz. Rada som tomu obetovala pár minút, lebo je veľmi dôležité ísť voliť," skonštatovala pre TASR.
      

"Po dvoch rokoch sme zažili opäť tak trochu špeciálny lyžiarsko-volebný deň. Zhodou okolností sme vtedy tiež organizovali hromadný zjazd v bikinách. Mnohí účastníci aj teraz zamierili pri návrate z našich svahov do tunajšej volebnej miestnosti," dodala hovorkyňa najväčšieho slovenského lyžiarskeho strediska Zuzana Fabianová.


16:04 - V Petržalke sa volí aj podľa pohľadov kandidátov z bilbordov

Pocity a inštinkt, minulosť kandidáta, jeho schopnosti, ale aj to, ako sa pozerá z bilbordov – aj to sú kritériá, na základe ktorých si dnes voliči v bratislavskej Petržalke vyberajú svojho budúceho prezidenta. V Základnej škole na Nobelovom námestí TASR viacerí potvrdili, že svoje voličské právo nechcú len tak zahodiť.
      

"Chcem, aby bol zvolený taký prezident, akého chcem ja. Takto to môžem ovplyvniť," povedal pre TASR 39-ročný Rastislav. Vraví, že skôr sa rozhodoval pre človeka, ktorý nie je spätý s politikou. "Našich politikov na Slovensku by som asi hádzal do jedného vreca, už by som uvítal novú krv," podotkol. Nový prezident by mal byť podľa neho úprimný, čestný a férový voči ľuďom. "Mali by v ňom ľudia vidieť transparentného človeka," dodal.
      

Mamička Soňa prišla odovzdať svoj hlas spolu s manželom a malým dieťaťom. Hovorí, že u nej rozhodovali najmä sympatie a skutky, ktoré kandidát urobil v minulosti. "Ale aj to, ako sa pozerá z bilbordov," dodala s úsmevom. Pre 29-ročnú Soňu je prezident osoba, ktorá by mala vyžarovať najmä pokoj a rozvážnosť a ktorej nesmie chýbať inteligencia a rozhľadenosť. "Musí tiež vedieť reprezentovať Slovensko na určitej úrovni," podotkla.
      

Do školy na Nobelovom námestí dnes chodili odovzdávať svoj hlas najmä celé rodiny. Aj 52-ročná Táňa prišla s manželom a synom. "Chodíme voliť zakaždým a chceli sme znova prispieť svojím hlasom," povedala. Jej syn Ivan vysvetlil, že praktickosť na jednej strane a sympatie na druhej boli kritériá, na základe ktorých sa rozhodoval, ktorému kandidátovi dá svoj hlas. "Teda schopnosti kandidáta a zároveň to, čo je mne blízke v niektorých jeho hodnotách. Nový prezident by mal byť schopný a mal by mať poriadny prehľad v tom, čo ide robiť," myslí si. Budúci prvý muž Slovenskej republiky by mal podľa 25-ročného Bratislavčana vedieť tiež presadiť záujmy Slovenska v Európskej únii.
      

Voľby v škole na Nobelovom námestí dnes podľa viacerých predsedov volebných komisií prebiehali pokojne a komisie zatiaľ nezaznamenali žiadne problémy. Voličov sa snažia najmä usmerňovať, aby správne vypĺňali hlasovací lístok.


15:44 - Vo volebných miestnostiach v Tisovci majú nachystané aj lampáše

Vo volebných miestnostiach v Tisovci pripravujú alternatívne zdroje svetla. Ako pre TASR povedal primátor mesta Peter Mináč, vo volebných komisiách sú skúsení ľudia, ktorí si už vedia poradiť aj s výpadkami elektrického prúdu. Problémy v meste spôsobuje silný vietor.
      

Primátor Tisovca bol hneď ráno skontrolovať stav volebných miestností a predpoludním sa bol pozrieť aj na prípravný futbalový zápas dorastencov. 
      

"Nezaznamenali sme doteraz žiadne vážnejšie problémy, akurát teraz popoludní nám začína fúkať silný vietor, ktorý spôsobuje výpadky elektrickej energie. Sme však na to pripravení a členovia volebných komisií už majú zabezpečené náhradné zdroje svetla. Nepredpokladám, že by nám to skomplikovalo priebeh volieb. Horšie to bude v prípade, ak nám vietor narobí škody na verejnom osvetlení alebo na majetku. Dúfam však, že až takto nám to situáciu v meste neskomplikuje," povedal Mináč.


15:32 -  V Záhorskej Bystrici našli za plentou prázdny hlasovací lístok

Medzi obálkami s hlasovacími lístkami, ktoré do volebnej urny vhodili voliči v bratislavskej Záhorskej Bystrici, sa podľa všetkého nachádza aj jedna prázdna obálka. Členovia okrskovej volebnej komisie približne o 13.30 h zistili, že na stolíku za plentou sa nachádza nevyplnený hlasovací lístok.
      

"Predpokladáme preto, že volič vhodil do urny prázdnu obálku," uviedol pre TASR predseda 1. okrskovej volebnej komisie v Záhorskej Bystrici Rudolf Kuma. "Zrejme chcel takto naznačiť svoj nesúhlas s celou skupinou kandidátov na post hlavy štátu," dodal.
     

V Záhorskej Bystrici zaznamenali ešte jeden nezvyčajný prípad. "Jedna z občianok chcela voliť na základe dvoch voličských preukazov, ktoré jej vydali v Petržalke," informoval Kuma. Ako sa však zistilo, jeden z nich bol určený pre prípadné druhé kolo prezidentských volieb, ktoré bude 29. marca. "Situáciu sme vysvetlili, občianku poučili, problém vyriešili," dodal Kuma.
      

15:24 - Voľbu hlavy štátu si nenechal ujsť ani najstarší občan Ostrého Grúňa

Dnešnú voľbu hlavy štátu si nenechal ujsť ani najstarší obyvateľ obce Ostrý Grúň v Žarnovickom okrese Ondrej Maslen, ktorý pred niekoľkými dňami oslávil svoje 102. narodeniny. Ako uviedol pred samotnou voľbou, o svojom favoritovi mal jasno už dávno. 
      

Ondrej Maslen sa do volieb zapája vždy aktívne. Politické debaty pred voľbami síce pre problémy so sluchom nesledoval, avšak prehľad má vďaka novinám. "O všetkom je informovaný, lebo číta noviny," povedala o dedkovi jeho vnučka Martuška. Podľa jej slov má svojho favorita a ostatní ho nezaujímajú. 


15:18 - V Sučanoch veria, že volebný ruch sa zintenzívni popoludní

V turčianskej obci Sučany, v ktorej býva volebná účasť nad slovenským priemerom, si dnes dopoludnia nenašlo cestu do štyroch volebných miestností mnoho voličov.
      

Podľa starostu Sučian Jozefa Petráša je však situácia v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami podobná. "Je sobota, ľudia si doprajú dlhší spánok po práci, raňajky. Rozbeh je pomalší ako cez pracovný deň a to sa prejavuje aj na ich volebnej aktivite. Ale postupne, najmä poobede začne volebný ruch. Myslím si, že k urnám príde väčšina voličov. Aspoň podľa môjho osobného prieskumu," povedal Petráš.
      

Doplnil, že v obci so zhruba 4800 obyvateľmi môže 3802 oprávnených voličov odovzdať hlas v prvom kole prezidentských volieb v štyroch okrskoch. "Prvý okrsok je v Robotníckom kultúrnom dome, druhý na gymnáziu, tretí v základnej škole a štvrtý volebný okrsok je vo vestibule Domova sociálnych služieb. Vydali sme aj 38 voličských preukazov, čo je zatiaľ najvyšší počet," informoval sučiansky starosta.
      

Medzi voličmi v Robotníckom kultúrnom dome v centre obce nechýbal ani Ivan Borič, ktorý si "odskočil" z okrskovej komisie číslo 2. "Na voľby chodievam pravidelne. Kandidáta som mal vybratého dlhodobo. Ale sledoval som aj ostatných kandidátov, čo hovoria počas kampane. Informácií bolo dosť, hlavne rozhovorov v televízii. V zásade by som povedal, že starší ľudia prídu vždy skôr ako mladí. Mladí sa potom uchytia niekedy poobede," uviedol Borič.
      

Druhýkrát prišla zvoliť hlavu štátu Diana Cervanová, ktorá si vyberala kandidáta ešte počas kampane. "Mala som skôr dostatok informácií. Aby bolo lepšie na Slovensku, to ma motivovalo, preto som šla voliť. Počet kandidátov sa mi nezdal veľký. Hodnotím to pozitívne. Nech si ľudia majú z čoho vyberať," dodala Cervanová s tým, že v druhom kole príde voliť aj v prípade, ak nepostúpi jej kandidát.


14:44 - V Jarovniciach volili aj poslanci Nicholsonová a Poliačik

Voľby v Jarovniciach v okrese Sabinov, kde žije najpočetnejšia rómska komunita na Slovensku, sa zatiaľ netešia veľkému záujmu voličov. Na obecnom úrade sú tri volebné okrsky, v dvoch z nich sedia poslanci Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik, ktorí tu aj volili na voličské preukazy. Zároveň obsadili voľné miesta vo volebných komisiách za ich stranu. Chcú dohliadať na regulárnosť prezidentských volieb, aby nedochádzalo ku kupovaniu voličských hlasov, hlavne rómskych. 

 

Martin Poliačik sa stal predsedom volebného okrsku číslo 2, jeho stranícka kolegyňa je členkou volebného okrsku číslo 3. Predpoludním nemali vo volebnej miestnosti, ktorá je spoločná pre obidva okrsky a delí ju len rad stolov, veľmi rušno. K volebným urnám prišlo iba niekoľko desiatok voličov. 

 

Nicholsonová uviedla, že na východ republiky chodieva rada, v Jarovniciach je po tretíkrát. Vie o tom, že politikom je často vytýkané, že spoza zeleného stola rozhodujú o niečom, čo nepoznajú. Z tohto dôvodu chcela ísť do Jarovníc a tiež preto, že sa často hovorilo o volebnej korupcii medzi tunajšími Rómami. Zatiaľ žiadne indície nemajú, že by sa tak malo diať, ale spôsoby kupovania hlasov sú podľa jej vyjadrenia stále viac sofistikovanejšie. Ako ďalej poslankyňa uviedla, odmenu, ktorú dostane za účasť vo volebnej komisii, niekomu daruje. Určite to bude človek, ktorého situácia si to vyžaduje. V okrsku, kde je členkou Nicholsonová, majú vo volebných hárkoch zapísaných 969 voličov.


Predsedníčka tejto okrskovej volebnej komisie Jaroslava Jacková informovala, že voliť chodia ľudia sporadicky. Viac voličov očakávajú k večeru. Rómska komunita je známa tým, že prichádza vo väčších skupinách. 

 

Poslanec Poliačik predsedá okrsku, v ktorom je vo voličských zoznamoch zapísaných 996 voličov. Aj tu bola voličská účasť predpoludním veľmi nízka, okolo jedného percenta. Nikto nepožiadal ani o prenosnú urnu. Poslanec verí, že zlá poveternostná prognóza ľudí od volieb neodradí. Ani v tejto komisii zatiaľ nemajú informácie, že by došlo ku kupovaniu voličských hlasov. 

 

img


 


14:34 - V Petržalke sa volilo aj v cyklistickej helme

V jednej zo škôl v bratislavskej Petržalke sa dnes volilo aj v cyklistickej helme a úbore. K volebnej urne na Základnej škole Dudova takto prišiel odovzdať svoj hlas 37-ročný Bratislavčan Marek. Bicykel medzitým nechal postrážiť policajtovi.
      

"Bicykloval som z hrádze a cestou domov som si povedal, že idem hneď aj odvoliť. Pred školou som poprosil policajta, aby mi postrážil bicykel. Ten súhlasil, a tak som rýchlo vybehol aj v helme do volebnej miestnosti," priblížil pre TASR Marek s úsmevom. Podotkol, že volebnú komisiu volič v cyklistickej helme a cyklistickom úbore celkom pobavil. "Chcem takto poďakovať aj pánovi policajtovi, že mi pred školou na chvíľu postrážil bicykel," odkázal policajtovi.
      

Marek vraví, že spomedzi kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky mal troch finalistov. "Do dnešného rána mi ostali dvaja, za ktorých som vedel, že môžem bez problémov hlasovať. Keď som si prevetral hlavu na bicykli, kde aj dosť fúkalo, rozhodol som sa," dodal.
      

Pripomenul, že nepatrí medzi ľudí, ktorí sa volieb nezúčastňujú, a potom frflú, akých má Slovensko politikov. "Preto chcem aktívne využiť svoje právo môcť rozhodnúť o tom, kto nás bude zastupovať," zdôraznil.


14:13 -  Voliči využívajú v trnavskom regióne voličské preukazy

Doterajšia účasť voličov prekvapila niektoré volebné komisie v Trnave. Aj v okrsku č. 38 na Spartakovskej ulici je vyššia, ako sa očakávalo. Podľa členov volebnej komisie chodia popri voličoch, ktorí sa zúčastňujú pravidelne, aj ďalší, prevažne mladší Trnavčania. 
      

Podobná situácia je aj v susediacom okrsku č. 35. Tam bola odovzdať svoj hlas spolu s rodičmi aj Lucia Dobrovodská. Do svojho rodného mesta prišla dnes z Prahy a dôvodom boli práve voľby. "Je to moja občianska povinnosť, vzdialenosť nezohráva úlohu," povedala pre TASR. Predvolebnú kampaň sledovala na internete, jej rozhodnutie ovplyvnili percentá kandidátov v prieskumoch. Vo volebnom okrsku č. 36 boli doteraz podľa predsedu Felixa Babečku voliť 15 voliči s voličskými preukazmi. "Boli z celého Slovenska, zo Svidníka, Komárna, Ružomberka, Kálnej nad Hronom, študenti, pracujúci v Trnave, prišla aj celá rodina, čo sú tu na návšteve," povedal Babečka.
      

Vyššiu účasť zaznamenali aj vo volebnom okrsku č. 4 v Senici. Podľa zapisovateľky Viery Baroškovej je o voľby záujem, voliť chodia všetky vekové kategórie. Priebeh je pokojný a ľudia prichádzajú do miestnosti priebežne, takže nikto na volebný akt nemusí čakať. V tomto okrsku nemajú zatiaľ nahlásený záujem občanov byť pozorovateľom pri sčítaní hlasov. 
      

V Dvorníkoch v okrese Hlohovec označila predsedníčka volebnej komisie Katarína Brisudová doterajšiu účasť voličov ako primeranú. Podľa jej vyjadrenia chodia voliť viac starší voliči, voličským preukazom sa preukázali dvaja voliči. 
      

Jana Danková, zapisovateľka volebnej komisie na Dobrej Vode, pri ktorej leží známa rekreačná oblasť, uviedla, že do 14. hodiny prišlo voliť s voličskými preukazmi 15 chatárov. Domáci chodia, popoludní očakávajú vyššiu účasť, aj keď to "začalo kaziť počasie". Priebeh volieb je pokojný.

 

13:55 - Voľby v obvodoch Prievidza a Bánovce n/Bebravou prebiehajú pokojne

Dnešné voľby prezidenta SR v obvodoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou prebiehajú zatiaľ pokojne. TASR o tom informoval zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Prievidzi Ján Daňo a predseda ObVK v Bánovciach nad Bebravou Dušan Mitický. 
      

Vo volebnom obvode Prievidza, do ktorého spadá okrem Prievidzského okresu aj okres Partizánske, je celkom 152.303 oprávnených voličov, ktorí môžu voliť v 189 okrskoch. O voličský preukaz tam do 14. marca do 12.00 h požiadalo 2578 ľudí. "Toto číslo môže byť o niečo vyššie, keďže podľa našich informácií niektoré obce vydávali voličské preukazy aj neskoro popoludní," spresnil Daňo. "Nedostali sme zatiaľ žiaden podnet," uviedol.
     

13:12 - Hlas svojmu favoritovi dali aj pacienti v UNB na Kramároch

Od 10.00 h predpoludním mohli prostredníctvom prenosnej volebnej urny voliť aj pacienti hospitalizovaní v nemocnici akad. L. Dérera Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na Kramároch. Túto možnosť využili pacienti na pôrodníckom, traumatologickom či urologickom oddelení.


Celkovo v nemocnici na Kramároch odvolilo 20 ľudí. "Záujem bol väčší, no viacerí pacienti nemali voličský preukaz, ktorý k voľbe v nemocnici, teda mimo miesta svojho trvalého bydliska, potrebovali," uviedla hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. 


Voličský preukaz si vybavil Ján Surovec zo Spišskej Novej Vsi, ktorý na urologickom oddelení čaká na plánovanú operáciu. "Keďže som dopredu vedel, že tu budem, pripravil som sa na to vopred," uviedol Surovec, ktorý sa zúčastňuje na každých voľbách. V nemocnici však volil prvýkrát. "Je to zvláštny pocit," priznal pre TASR.


Pobyt v nemocnici sa naopak končí pre Žanetu Frankovú z Krakovian, ktoré podstúpila operáciu zlomeného driekového stavca. Aj ona sa zúčastňuje na všetkých voľbách. "Dúfam, že takto netradične, ako som volila dnes, už voliť nebudem musieť," uviedla pacientka. Svojmu favoritovi verí. O očakávaniach od prezidenta je však podľa nej ešte priskoro hovoriť. 


Pani Lýdiu Piovarcsyová hospitalizovali na traumatologickom oddelení len pred dvoma dňami po úraze, ktorý sa jej stal v centre Bratislavy. Voličský preukaz jej pomohli vybaviť kamarátka a dcéra. Od budúceho prezidenta čaká, že bude vzorom pre spoločnosť. "Dúfam, že bude slušný, že bude dobrý a že nebude podporovať ľudí, ktorí kradnú," uviedla pre
TASR.


Záujem o voľby v piatich nemocniciach UNB prejavilo 130 ľudí. Celkový počet tých, ktorí naozaj odvolili, bude podľa hovorkyne UNB Petry Stano Maťašovskej známy po 15.00 h.


img


12:58 - Fico spojil voľby s návštevou mamy

Približne 15 minút po 12. hodine pristúpil dnes k volebnej urne s ortézou na nohe kandidát na prezidenta SR Robert Fico. Spolu s manželkou sa rozhodol voliť v obci Veľké Dvorany v okrese Topoľčany, kde žije premiérova matka. "Dlhodobejšie som nadnes plánoval návštevu mamy, tak som to spojil. Teraz zostaneme na obede, neskôr sa vrátim na úrad do Bratislavy, kde mám ešte nejaké povinnosti," skonštatoval Fico. 


img


12:39 - V aute pred volebnými miestnosťami bola fotografia Heleny Mezenskej 

Za zadným sklom auta, ktoré parkovalo pred jednou zo škôl v bratislavskom Ružinove, kam chodia obyvatelia voliť, bola umiestnená fotografia kandidátky na prezidenta SR Heleny Mezenskej. Mestská časť preto upozornila Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) a na mieste sa bola pozrieť aj polícia, povedala pre TASR ružinovská hovorkyňa Miroslava Štrosová. "Nakoniec bol podnet vyhodnotený ako neopodstatnený. ÚVK skonštatovala, že to nebolo porušenie volebného moratória," podotkla s tým, že auto už z miesta odišlo.


12:24 - V bratislavskej Dúbravke naraz volili dvaja prezidentskí kandidáti

Kandidát na prezidenta SR Ján Čarnogurský sa dnes kuriózne stretol vo svojom volebnom priestore s ďalším kandidátom. Na školskej chodbe tesne pred vchodom do okrsku číslo 5 v bratislavskej Dúbravke sa podaním ruky pozdravil s odchádzajúcim Jánom Jurištom. Ten prezradil novinárom, že v prípade nepostúpenia do druhého kola nedá podporu žiadnemu kandidátovi, pretože nikto z nich nemá taký program ako on. Čarnogurský zasa povedal, že vie, koho by prípadne v druhom kole podporil, ale jeho meno neprezradil. S úsmevom priznal, že volil seba a za úspech by považoval svoj postup do druhého kola. "Ja chcem, aby o mne rozhodli voliči a nie prieskumné agentúry," konštatoval Čarnogurský, ktorý vhodil hlasovací lístok do urny spolu s manželkou.


Kandidát na prezidenta SR Ján Čarnogurský (vpravo) s manželkou Martou počas volebného aktu počas prvého kola voľby prezidenta Slovenskej republiky na ZŠ Sokolíková 2 v Bratislave.

img


12:17 - Kandidát Bárdos oslavuje dnes svoje narodeniny

Prezidentský kandidát Gyula Bárdos odovzdal dnes svoj hlas vo voľbách hlavy štátu v Senci, v mieste trvalého bydliska. Do volebnej miestnosti v Základnej škole s vyučovacím jazykom maďarským Alberta Molnára Szencziho prišiel sám. Podľa jeho slov rodinní príslušníci majú povinnosti, k urnám pôjdu v popoludňajších hodinách. 
      

"Dúfam, že túto funkciu bude zastávať zvolená osobnosť tak, že všetci občania Slovenskej republiky, bez rozdielu národnosti, budú hrdí na to, že hlava štátu zastupuje ich záujmy," zdôraznil Bárdos. Podľa jeho slov k urne prišiel s dobrým pocitom. Má radosť aj z toho, že je prvým prezidentským kandidátom maďarskej národnosti, pričom reprezentuje nielen maďarskú komunitu, ale všetkých predstaviteľov menšín, ako aj všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí.
      

"Pre Maďarov je dnešný deň aj sviatkom revolúcie. Dúfam, že tento deň bude po týchto voľbách revolučný aj pre občanov Slovenska. Očakávam, že v deň mojich narodenín dostanem pekný darček, a to dobrý výsledok," uviedol. Dodal, že na výsledky bude čakať v centrále Strany maďarskej komunity v Bratislave. 


img


11:59 - Jediná ženská kandidátka Helena Mezenská odvolila doma v Poprade

Jediná ženská kandidátka na prezidenta SR Helena Mezenská dnes vhodila svoj voličský hlas do urny v okrsku číslo 16 v Poprade. 
      

"Mám krásne pocity, trošku nás prekvapil vietor, ale verím, že nám postupne vyjde slniečko. Teším sa z toho, že je pomerne vysoká volebná účasť už od ranných hodín a verím, že nech už si voliči zvolia ktoréhokoľvek kandidáta, ten nový prezident bude veľkou výzvou pre zmenu na Slovensku, že nám svitnú vyhliadky na lepšiu budúcnosť," povedala po volebnom akte Mezenská.
      

Sama nemá tip na víťaza, verí, že voliči sa aj napriek rôznorodým názorom rozhodnú správne. "Prezidentská kampaň bola náročná, pre mňa najväčšou výzvou bol kontakt s hlavnými veľkými médiami, potom aj zdolávanie mnohých útokov," zhodnotila kampaň Mezenská. Posledný večer pred voľbami strávila kandidátka s dcérou. Volebnej komisii priniesla kyticu kvetov, keďže ich ona sama má veľmi rada.

 

img

 


11:53 - Paška: Prezident by mal priniesť stabilitu a pokoj

V spoločnosti manželky vo volebnom okrsku číslo 4 v Košiciach - Starom Meste sa dnes zúčastnil na voľbách prezidenta SR predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška. "Využívam svoje právo a dúfam, že tak dnes urobí väčšina ľudí na Slovensku," povedal Paška novinárom. Podľa jeho odhadu sa volebná účasť bude pohybovať nad 50 percent.
      

"Moja najväčšia úloha v súvislosti s dnešnou voľbou a potom, samozrejme, aj s druhým kolom, ktoré bude 29. marca, je moja ústavná povinnosť a právo inaugurovať nového pána prezidenta a uviesť ho do úradu, takže pre mňa je tento akt o to zvláštnejší," pripustil šéf parlamentu. Dodal, že pre Slovensko je dôležité, kto to bude. "Od roku 1999, kedy bol prvýkrát v priamych voľbách zvolený pán Rudolf Schuster, sa postavenie prezidenta v rámci slovenského ústavného systému zdôraznilo a pre stabilitu a pokoj na Slovensku bude veľmi dôležité, kto a akým spôsobom bude vykonávať túto nesmierne dôležitú ústavnú funkciu," zdôraznil Paška.
      

Podľa neho by to mal byť prezident, ktorý bude Slovensko dôstojne reprezentovať. "Mal by to byť štátnik, ktorý je schopný načúvať a ktorý dá Slovensku zo svojej pozície stabilitu a pokoj," uzavrel.


img


11:36 - Procházka: Tieto voľby sú pre Slovensko možnosťou na reštart

Zhruba o 10.30 h odvolil v okrsku č. 5, umiestnenom v Základnej škole Slobodného slovenského vysielača na Skuteckého ulici v Banskej Bystrici, jeden z kandidátov na post prezidenta SR Radoslav Procházka.
      

"Volím v Banskej Bystrici preto, aby som aj symbolicky vyjadril svoj pocit, že Slovensko nie je iba Bratislava, že regióny potrebujú od štátu viac pozornosti," povedal po skončení volebného aktu novinárom.
      

Školu na Skuteckého ulici si zvolil preto, že patrí medzi školy s najlepšími výsledkami. V Banskej Bystrici je navyše regionálna prezidentská kancelária, ktorú chce v prípade zvolenia zaktivizovať a častejšie v nej aj úradovať.
      

Podľa Procházku nový prezident by mal priniesť Slovensku aktívny a kompetentný výkon, rovnováhu a starosť o životy bežných ľudí. Sám očakáva, že postúpi do druhého kola a aj tam uspeje. "Tieto voľby sú pre Slovensko možnosťou na reštart, na rozbehnutie procesu generačnej obnovy verejnej služby," uviedol na záver.
      

Na výsledky prezidentských volieb si chce počkať v Košiciach. Čas do 22.00 h, keď sa uzatvoria volebné miestnosti, chce prečkať aj návštevou extraligového futbalu.


img


11:30 - Nového prezidenta dnes volia aj v rodisku Michala Kováča

Novú slovenskú hlavu štátu si dnes volia aj obyvatelia obce Ľubiša v okrese Humenné. Prezidentské voľby tu v uplynulých obdobiach sprevádzala vysoká účasť voličov. Obec je rodiskom prvého prezidenta SR Michala Kováča.
      

"Sme hrdou obcou, lebo od nás pochádza prvý, demokraticky zvolený prezident. Pán Michal Kováč nás v minulosti stále navštevoval, mal u nás veľkú podporu. Dúfame, že aj nový prezident bude chodiť po regiónoch a že bude mať plnú podporu občanov SR," hovorí súčasný starosta Ľubiše Jozef Sklenčár. 
      

"Myslím, že tu ľudia pristupujú k voľbám zodpovednejšie ako inde, a to z dôvodu, že sme mali prvého prezidenta," konštatuje obyvateľ obce Anton Greško. Od novej hlavy štátu očakáva podobne ako aj starosta Sklenčár, že bude bližšie k ľuďom. "Tá komunikácia medzi prezidentom a občanmi by mala byť lepšia." 


 

"Mal by sa viac starať o tých chudobnejších hlavne tu, na východe, pretože tu je chudobina. Pre politikov často končí Slovensko pri Košiciach, čo nie je dobré," odkazuje budúcej hlave štátu Ľubišan Ján Šepeľa. Zuzana Kramová, ktorá zatupuje mladšiu generáciu obyvateľov obce, pozná rozsah právomocí prezidenta, avšak aj napriek tomu si želá, aby sa ten nový pričinil o zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku.
      

Dôchodkyňa Mária Sklenčárová z Ľubiše je príkladom toho, že sa domáci voľbám naozaj nevyhýbajú. "Prezident - to je naša hlava štátu, musíme ísť voliť," zdôrazňuje s tým, že aj ona má od nástupcu Ivana Gašparoviča isté očakávania. "Hlavne, aby mali mladí robotu, pretože končia školy a nemôžu sa zamestnať."


11:22 - Kňažko verí v postup do druhého kola, necíti sa ale suverénne

Kandidát na prezidenta SR Milan Kňažko verí, že postúpi do druhého kola volieb. "Správam sa k tomu veľmi skromne a pokorne... Na druhej strane verím, samozrejme, ale zďaleka, zďaleka to nevidím tak suverénne," uviedol krátko po tom, ako sám využil svoje volebné právo.
      

Do volebnej miestnosti v Základnej škole na Hlbokej ceste v Bratislave prišiel Kňažko krátko po desiatej hodine v sprievode svojej manželky. Novinárom vysvetlil, že prežil obvyklé ráno. "Úplne normálne som vstal. Trošku som si niečo prečítal, trošku som si zacvičil, dal som si dve kávy a vystúpil som do pracovného dňa."
      

Volebný deň prezidentský kandidát strávi so svojou rodinou. Podľa jeho slov sa chystá navštíviť vnuka, ktorého dávno nevidel. Cez deň ešte plánuje prechádzku.

 

img

      

Tohtoročnými oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, kandidát Koalície občanov Slovenska Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.



11:15 - V štyroch slovenských väzniciach sú zriadené volebné okrsky

Len v štyroch slovenských väzniciach zo 17 ústavov na výkon trestu odňatia slobody a ústavov na výkon väzby a väzenskej nemocnice sú dnes zriadené osobitné volebné okrsky.
      

Okrsky sú zriadené v Košiach-Šaci, Leopoldove, Želiezovciach a v Hrnčiarovciach nad Parnou. Do ostatných ústavov vrátane väzenskej nemocnice v Trenčíne budú prinesené pre odsúdených a obvinených volebné urny, kde odvolia väzni na základe voličského preukazu.
      

Právo voliť hlavu štátu má dnes obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň voľby dovŕšil 18 rokov veku a zdržiava sa v deň voľby na území SR. Prekážkou práva voliť je, keď bol odsúdený za obzvlášť závažný trestný čin. Ďalšími prekážkami vo výkone volebného práva u väznených osôb, tak ako aj u civilných osôb, je nespôsobilosť na právne úkony a zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí.
      

"Ústav zabezpečí predvedenie obvineného alebo odsúdeného pred okrskovú volebnú komisiu v ústave a umožní sa mu výkon volebného práva na základe buď zoznamu oprávnených voličov, ak bol v ústave vytvorený osobitný volebný okrsok, alebo voličského preukazu, ak nebol v ústave vytvorený osobitný volebný okrsok. Ústav zabezpečil, aby každý oprávnený volič bol informovaný o konaní voľby a včas písomne poučený o spôsobe a práve voliť vo voľbe prezidenta Slovenskej republiky. V ústave, v ktorom nebol zriadený osobitný volebný okrsok, obsahuje poučenie aj informáciu, že obvinený alebo odsúdený môže písomne požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie voličského preukazu. Zároveň sa obvinenému alebo odsúdenému vydá tlačivo - Žiadosť o vydanie a zaslanie voličského preukazu, ktorú môže podať tak, aby ju obec dostala najskôr 30 dní pred voľbami a najneskôr v čase, keď ešte možno reálne predpokladať doručenie voličského preukazu," vysvetlil nedávno pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.


11:01 - Svoju voličskú povinnosť si v Poprade splnil aj kandidát Andrej Kiska

Na Mestskom úrade v Poprade dnes svoj hlas v prezidentských voľbách odovzdal aj jeden z kandidátov, a to Andrej Kiska. "Dúfam, že ľudia prídu voliť, šanca zmeniť naše Slovensko je veľká. Mám za sebou dva roky práce, stretnutia s ľuďmi, ale aj silnú antikampaň, ale čo mám za sebou hlavne, je obrovská podpora ľudí, ktorí mi píšu a držia palce, čomu sa teším, verím, že to dobre dopadne," povedal Kiska novinárom po tom, čo vhodil lístok do urny.
      

Posledný večer pred voľbami strávil s manželkou pri pohári vína. V noci sa mu podľa jeho slov snívalo o diskusii s premiérom Robertom Ficom. Dnešné ráno strávil v kruhu rodiny vrátane dcéry, ktorá priletela kvôli voľbám až z Londýna. "Očakávam dobrý výsledok, verím, že pokiaľ ľudia prídu voliť, že tá šanca dostať sa do druhého kola tu je. Teraz sa pomaly presúvam do Bratislavy, kde prežijeme volebnú noc," dodal Kiska.
      

Vo volebnom okrsku číslo 2. na Mestskom úrade v Poprade, kde odvolil aj Kiska, prebiehajú voľby zatiaľ bez problémov, ľudia chodia priebežne a účasť je podľa podpredsedníčky volebnej komisie Ľubomíry Grajcárovej zatiaľ výborná. "Už krátko po 7. hodine sme mali prvého voliča, okolo 8. hodiny sme mali takú prvú silnejšiu várku. Máme strašne veľa voličov s voličskými preukazmi, teda Popradčanov z iných okrskov, ale aj voličov z iných miest," uviedla Grajcárová.


img


10:57 -  Pre voličov funguje infolinka, svoje číslo zverejnila aj ÚVK

Otázky občanov k dnešným prezidentským voľbám zodpovie informačná linka, ktorá dnes funguje od 7.00 h do 22.00 h. Informácie sa ľudia dozvedia na číslach 02/4859 2312 a 02/4859 2313. Voliči sa môžu obrátiť aj priamo na Ústrednú volebnú komisiu, ktorá tiež zverejnila svoje číslo na stránke ministerstva vnútra.
      

Informačná linka je určená výlučne pre občanov, právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam informácie neposkytuje. Pracovníci rezortu vnútra na nej informujú voličov o ich právach a povinnostiach či o organizačnom zabezpečení volieb.
      

Slováci si dnes volia nového prezidenta SR. Vyberať si môžu zo 14 kandidátov. Svojmu favoritovi môžu hlas odovzdať v 5958 okrskoch. Čas majú do 22.00 h. Voliť môže vyše 4,3 milióna občanov. Počas volebného dňa platí volebné moratórium.
      

Po zatvorení volebných miestností o 22.00 h sa začnú sčítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Zverejní na nich aj oficiálne výsledky, ale až po tom, čo ich potvrdí Ústredná volebná komisia, teda v nedeľu 16. marca.
      

Ak v dnešnom prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna.


10:56 - Na košickom Luníku IX je o voľby prezidenta zatiaľ malý záujem

Voľby prezidenta SR na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach dnes dopoludnia zatiaľ nevzbudili veľkú pozornosť. Volebná miestnosť bola od rána okrem členov dvoch okrskových komisií väčšinou prázdna.
      

V dvoch okrskoch na Luníku IX je zapísaných 3750 voličov. "Doterajší priebeh je pokojný, žiadne konflikty sme nemuseli riešiť," povedal o 9.00 h pre TASR predseda okrskovej komisie č. 1 Michal Síkora. Predpokladá, že záujem voličov sa v priebehu dňa ešte zvýši. Žiadne incidenty, sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov okrskové komisie nezaznamenali.
      

Jeden z mála voličov, ktorý ráno prišiel odovzdať svoj hlas, bol bývalý starosta tejto mestskej časti, Jozef Šana. "Každý občan SR by si mal uvedomiť, že potrebujeme prezidenta, a mal by prísť," povedal pre TASR.
      

Na sídlisku vládla dopoludnia pokojná atmosféra, obyvatelia nakupovali potraviny, na uliciach sa hrali deti. Viacerí oslovení obyvatelia uviedli, že voliť nepôjdu. "Nemá to význam, nič sa nezmení," uviedol rezignovane jeden z nich. Konštatoval, že na Luníku IX nebola ani žiadna predvolebná kampaň, nikto z kandidátov sem neprišiel. Viacerí miestni Rómovia sa obávajú ďalšieho búrania bytoviek mestom pre narušenú statiku.


10:28 - Hrušovský verí,že vo voľbách uspeje,oslavy s ohňostrojmi nechystá

Krátko po deviatej hodine vhodil svoj hlasovací lístok do volebnej urny kandidát na post prezidenta SR Pavol Hrušovský. Do volebnej miestnosti v Dome Matice slovenskej v Nitre prišiel spolu so svojou manželkou. Ako vzápätí povedal, výsledok prezidentských volieb je pre neho dôležitý a verí, že v boji o prezidentské kreslo uspeje. 
      

"Množstvo kandidátov ponúkalo ireálne sľuby, nesplniteľné ciele, ja som ponúkal seba, svoju osobu a životný príbeh. Urobil som všetko, čo som urobiť mohol a mal, aby som presvedčil o správnosti svojho rozhodnutia," skonštatoval. S pokorou podľa vlastných slov prijme akékoľvek rozhodnutie, ktoré urobia voliči. "Podľa ich rozhodnutia bude vývoj pokračovať ďalej. Uvedomujem si historičnosť tohto rozhodnutia pre osud Slovenska a všetkých ľudí, ktorí tu sú," povedal Hrušovský.
      

V prípade svojho úspechu veľkú oslavu nechystá. "Oslavovať budem s istou pokorou a zodpovednosťou, ktorú z takéhoto úspechu musíte mať. Veľmi jednoducho, bez osláv s ohňostrojmi, ale s vedomím si toho, čo ma čaká." O prípadnom neúspechu zatiaľ podľa vlastných slov neuvažuje, verí, že uspeje.

 

img


10:05 - Voliť môžu aj ľudia v rukách polície

V prezidentských voľbách môžu voliť aj ľudia v rukách polície. Uplatniť si svoje volebné právo môžu aj tí, ktorých policajti zatkli a predviedli na policajné oddelenie, a tiež osoby umiestnené v celách policajného zaistenia. Ak o to požiadajú a spĺňajú podmienky na voľbu, polícia im vybaví možnosť voliť do prenosnej urny. "Ak požiadajú o výkon volebného práva, bude im zabezpečená v spolupráci s okrskovou volebnou komisiou, v obvode ktorej sa útvar Policajného zboru nachádza, možnosť výkonu volebného práva do prenosnej volebnej schránky," uviedla hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

 

Dnes o 7:00 sa začali štvrté priame voľby prezidenta Slovenskej republiky. Rozhodnúť o novej hlave štátu na najbližších päť rokov môže približne 4,3 milióna oprávnených voličov. Hlasovať sa dá do 22:00 v 5 958 volebných miestnostiach (okrskoch) na celom Slovensku. Aj v obciach, v ktorých starosta rozhodne o skoršom otvorení volebných miestností, sa musí hlasovať do 22:00. Volí sa aj v zdravotníckych zariadeniach, zariadeniach sociálnych služieb, miestach, kde sa vykonáva väzba a trest odňatia slobody. 

 

Voliť prezidenta republiky môže každý občan SR, ktorý v deň voľby dovŕšil 18 rokov a nachádza sa na území Slovenska. Zo zahraničia sa voliť nedá. Na voľbu mimo svojho trvalého bydliska však ľudia potrebujú okrem preukazu totožnosti aj voličský preukaz.

 


09:46 - Nového prezidenta chce zvoliť aj 130 pacientov v UNB

 

Odovzdať svoj hlas jednému zo 14 kandidátov na prezidenta SR chce dnes aj 130 pacientov hospitalizovaných v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB). Vybaviť si však museli voličský preukaz. S prenosnou volebnou schránkou pacientov hospitalizovaných v jednom z piatich pracovísk nemocnice navštívia v izbách od 10:00 do 14:00 členovia volebnej komisie v sprievode zamestnancov nemocnice. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská.

 

Dnes si volíme prezidenta Slovenskej republiky. Volebné miestnosti sú otvorené od 07:00 do 22:00. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať o dva týždne, v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov v prvom kole. O prezidentské kreslo sa uchádza 14 kandidátov (podľa abecedného poradia): Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Radoslav Procházka a Jozef Šimko. Nového prezidenta slávnostne inaugurujú 15. júna.

 


09:44 - ÚVK: Rieši šesť podnetov, jeden občan je nespokojný s kandidátmi

Ústredná volebná komisia (ÚVK) začne volebný deň šiestimi podnetmi. Zamerané sú najmä na vedenie volebnej kampane. Objavil sa aj podnet od občana, ktorý sa sťažuje, že mu neprišiel voličský preukaz. Iný občan zas namieta kandidátov na prezidenta, nie je s nimi spokojný. Pred začiatkom prvého dnešného rokovania ÚVK to povedala jej zapisovateľka Eva Chmelová. Po zasadnutí sa členovia ÚVK rozídu do terénu, kde sa pozrú na činnosť okrskových komisií.
      

Slováci si dnes volia nového prezidenta SR od siedmej hodiny rána, výnimkou je obec Lazany, kde môžu občania hlasovať od šiestej hodiny. Vyberať si môžu voliči zo 14 kandidátov. Svojmu favoritovi môžu hlas odovzdať v 5958 okrskoch. Čas majú do 22.00 h. Voliť môže vyše 4,3 milióna občanov. Voľbu treba na hlasovacom lístku vyznačiť krížikom do rámčeka pri mene preferovaného kandidáta. Počas volebného dňa platí volebné moratórium.
      

Po zatvorení volebných miestností o 22.00 h sa začnú sčítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Prvé neoficiálne priebežné výsledky by sa mohli objaviť približne o 22.30 h. Na spomínaných stránkach budú zverejnené aj oficiálne výsledky, ale až po tom, čo ich potvrdí Ústredná volebná komisia, teda v nedeľu 16. marca.
      

Ak v dnešnom prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna.


8:28 - V prezidentských voľbách môže odovzdať svoj hlas približne 8500 väzňov

 

V prezidentských voľbách môže odovzdať svoj hlas približne 8500 väzňovPribližne 8500 odsúdených a obvinených väzňov môže v dnešných prezidentských voľbách odovzdať svoj hlas, pričom v porovnaní s inými typmi volieb sa očakáva vysoká účasť.
      

V slovenských väzniciach sa aktuálne nachádza vyše 1441 obvinených a 8624 odsúdených. Z nich však je viac ako 80 neplnoletých, vyše 190 cudzincov, takmer 60 nespôsobilých na právne úkony a viac ako 1300 väzňov odsúdených za obzvlášť závažné trestné činy a spomenutí nemajú právo dnes voliť.
      

Na rozdiel od iných typov volieb je účasť na prezidentských voľbách v slovenských väzeniach značne vysoká. Napríklad v roku 2009 v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky bola účasť väznených osôb 58,64 percenta a v druhom kole 59,36 percenta.
      

Právo voliť hlavu štátu má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň voľby dovŕšil 18 rokov veku a zdržiava sa v deň voľby na území SR. "Ústav zabezpečí predvedenie obvineného alebo odsúdeného pred okrskovú volebnú komisiu v ústave a umožní sa mu výkon volebného práva na základe buď zoznamu oprávnených voličov, ak bol v ústave vytvorený osobitný volebný okrsok, alebo voličského preukazu, ak nebol v ústave vytvorený osobitný volebný okrsok. Ústav zabezpečil, aby každý oprávnený volič bol informovaný o konaní voľby a včas písomne poučený o spôsobe a práve voliť vo voľbe prezidenta SR. V ústave, v ktorom nebol zriadený osobitný volebný okrsok, obsahuje poučenie aj informáciu, že obvinený alebo odsúdený môže písomne požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie voličského preukazu. Zároveň sa obvinenému alebo odsúdenému vydá tlačivo - Žiadosť o vydanie a zaslanie voličského preukazu, ktorú môže podať tak, aby ju obec dostala najskôr 30 dní pred voľbami a najneskôr v čase, keď ešte možno reálne predpokladať doručenie voličského preukazu," vysvetlil pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.  
      

Ako TASR informoval komunikačný odbor Kancelárie ministra vnútra, príslušný zákon o spôsobe voľby prezidenta, ľudovom hlasovaní o jeho odvolaní a o doplnení niektorých ďalších zákonov v znení neskorších predpisov pre osoby nachádzajúce sa vo výkone trestu odňatia slobody alebo vo výkone väzby prekážku práva voliť síce neustanovuje, avšak príslušný článok a odsek Ústavy SR hovorí, že právo voliť prezidenta majú občania, ktorí majú právo voliť do NR SR. V tomto prípade platia ale prekážky a to výkon aktívneho aj pasívneho volebného práva osobám vo výkone trestu za spáchanie obzvlášť závažného zločinu nepriznáva. Jednoznačne teda prekážkou odovzdať v prezidentských voľbách hlas vo väzeniach je výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu. Ďalšími prekážkami vo výkone volebného práva u väznených osôb, tak ako aj u civilných osôb, je nespôsobilosť na právne úkony a  zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí.

 

V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna.

      

Voliť môžu plnoletí občania SR s trvalým pobytom na Slovensku aj bez neho, ktorí sú dnes na Slovensku. Volebné právo má vyše 4,3 milióna občanov. Voľbu treba na hlasovacom lístku vyznačiť krížikom do rámčeka pri mene preferovaného kandidáta. Pre voličov funguje dnes do 22.00 h infolinka. Na číslach 02/4859 2312 a 02/4859 2313 sa môžu voliči informovať o svojich právach a povinnostiach, organizačnom zabezpečení volieb a podobne. Linka je určená výlučne pre voličov. Počas volebného dňa platí volebné moratórium.
      

Po zatvorení volebných miestností o 22.00 h sa začnú sčítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Prvé neoficiálne priebežné výsledky by sa mohli objaviť približne o 22.30 h. Na spomínaných stránkach budú zverejnené aj oficiálne výsledky, ale až po tom, čo ich potvrdí Ústredná volebná komisia, teda v nedeľu 16. marca.
      

Prvým prezidentom SR vôbec bol Michal Kováč, toho však ľudia nevolili priamo, vybrala ho Národná rada SR. Priamo si volíme najvyššieho ústavného činiteľa od roku 1999, keď sa ním stal Rudolf Schuster. O päť rokov neskôr (2004) ho v paláci vystriedal Ivan Gašparovič, ktorý post obhájil aj v roku 2009. Tretíkrát už podľa zákona kandidovať nemôže.
      

Tohtoročnými oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, kandidát Koalície občanov Slovenska Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies