Volebné kódexy presunul Kaliňák na január

NETKY.SK • 15 November 2013, 12:04 • 2 min
Volebné kódexy presunul Kaliňák na január

BRATISLAVA - O dvojici volebných kódexov poslanci definitívne rozhodnú až na januárovej schôdzi parlamentu.

slovakia

left justify in out

O presunutie návrhov z novembrového zasadnutia národnej rady na január požiadal predkladateľ zákonov minister vnútra Robert Kaliňák. Pôvodne mali poslanci rozhodovať o volebných kódexoch už v októbri, Kaliňák však stále hľadá dohodu na konečnej podobe právnych noriem.

Rezort vnútra v novej legislatíve nechal otvorenú otázku, ktorý subjekt bude kontrolovať financovanie politických strán a predvolebných kampaní. Kaliňák neskôr po diskusii s opozíciou navrhol, aby na stranícke peniaze dohliadala štátna komisia zložená z 12-tich členov. Desať členov by mali delegovať politické strany, ktoré v posledných voľbách získali zastúpenie v parlamente, a to úmerne podľa počtu získaných poslaneckých mandátov. Počet členov štátnej komisie delegovaných politickými stranami, ktoré vytvorili vládu, sa musí rovnať počtu členov štátnej komisie delegovaných ostatnými politickými stranami zastúpenými v Národnej rade SR. O tom, kto nominuje ďalších dvoch členov komisie, sa ešte diskutuje. Podľa rezortu vnútra by členovia komisie mali poberať odmenu vo výške trojnásobku priemernej mesačnej mzdy. Opozícii sa zdajú odmeny pre členov komisie vysoké. 

KDH v diskusii neprešiel návrh na vznik viacerých volebných obvodov pri zachovaní pomerného volebného systému. OĽaNO zasa zatiaľ neúspešne presadzovalo zvýšenie váhy preferenčných hlasov. SDKÚ-DS kritizovalo, že minister vnútra návrhy volebných zákonov predložil do pripomienkového konania cez letné prázdniny, pričom k nim nebola žiadna diskusia s politickými stranami a odborníkmi. Teraz sa podľa SDKÚ-DS opozičné strany snažia opraviť najväčšie chyby v predložených zákonoch, právne normy ale nevznikli konsenzom, hlavné rámce vytýčil vládny Smer-SD. 

Národná rada SR posunula v septembri návrhy volebných zákonov do druhého čítania. Podľa Kaliňákom predložených návrhov politické strany budú môcť na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac tri milióny eur, kandidáti na prezidenta maximálne pol milióna eur a nezávislí kandidáti na predsedov samosprávnych krajov najviac štvrť milióna eur, rovnako ako kandidáti na primátorov Bratislavy a Košíc. Všetci budú povinne zverejňovať údaje nielen o tom, koľko peňazí na kampaň minuli, budú tiež musieť informovať, odkiaľ peniaze majú. Zákon zavádza tzv. transparentné účty, ku ktorým bude mať prístup verejnosť. Politické strany teda budú musieť mať peniaze určené na volebnú kampaň na osobitnom účte v banke, ktorý zriadia pre každú kampaň samostatne. Údaje z účtu povinne zverejnia na internete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona