Volebná komisia v Turecku vyhlásila Erdogana za víťaza prezidentských volieb

NETKY.SK • 25 Jún 2018, 06:11 • 2 min
Volebná komisia v Turecku vyhlásila Erdogana za víťaza prezidentských volieb

ANKARA - Turecká volebná komisia v noci na pondelok oznámila, že súčasný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bol v nedeľňajších prezidentských voľbách opätovne zvolený na ďalšie funkčné obdobie v prvom kole volieb.

slovakia

left justify in out

Národná volebná komisia po sčítaní 97,7 percent odovzdaných hlasov vyhlásila, že Erdogan získal absolútnu väčšinu hlasov.  Podľa šéfa volebnej komisie by zostávajúci počet nesčítaných hlasov nemal výsledok, Erdoganovo znovuzvolenie v prvom kole prezidentských volieb, ovplyvniť. Viac informácií nezverejnil.

 

Podľa údajov zverejnených tureckou štátnou tlačovou agentúrou, ktoré mali zodpovedať stavu po zrátaní väčšiny odovzdaných hlasov, porazil Erdogan v prezidentských voľbách hlavného protikandidáta Muharrema Inceho v približnom pomere 53 ku 31 percentám. Erdogan po vyhlásení výsledkov v Ankare uviedol, že Turecko sa rozhodlo pre "boj proti všetkých teroristickým skupinám". "Turecko podporilo ochranu demokracie, práv a slobôd, pokračovanie v reformách. Turecko podporilo rast, rozvoj, investície," povedal prezident. Zároveň poďakoval tureckým občanom a vyhlásil, že účasť vo voľbách bola najvyššia v histórii krajiny.

 

Štátne médiá informovali, že účasť vo voľbách bola vysoká a dosiahla takmer 87 percent.

 

Podľa tureckej televíznej stanice Halk TV jeho hlavný vyzývateľ Muharrem Ince v súvislosti s prezidentskými voľbami povedal, že nešlo o spravodlivý boj.

 

Volebná komisia taktiež oznámila neoficiálne výsledky súbežných parlamentných volieb, ktoré ukazujú, že do parlamentu sa dostane päť politických strán: Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), Strana národného hnutia (MHP), najväčšia opozičná strana Republikánska ľudová strana (CHP), prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) a Strana dobra (Iyi Parti - IP).

 

Erdogan v rámci televízneho príhovoru z Istanbulu už skôr vyhlásil za víťaza volieb a uviedol, že "národ mu zveril zodpovednosť za prezidentský úrad a výkonnú funkciu", pričom narážal na rozšírené právomoci hlavy štátu po prechode Turecka na nový prezidentský systém vládnutia.

 

Erdogan zároveň oznámil víťazstvo Ľudovej aliancie, ktorú vytvorili vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) a nacionalistická Strana národného hnutia (MHP), v súbežných parlamentných voľbách. Uvedené zoskupenie bude mať podľa neho parlamentnú väčšinu. Opozícia sa vyjadrila, že bez ohľadu na konečné výsledky volieb, bude v krajine v boji za demokraciu pokračovať. Podľa spravodajskej televízie BBC budú konečné výsledky volieb v Turecku zverejnené v piatok.

 

Voľby v Turecku sa mali pôvodne konať až v novembri 2019. Erdogan však pri oznamovaní zmeny termínu vyhlásil, že takýto krok je potrebný pre rýchle zavedenie nového prezidentského systému v Turecku, aby bolo možné zvládnuť výzvy, ktoré pred krajinou stoja. Systém sústreďujúci viac právomocí do rúk prezidenta schválili Turci tesnou väčšinou vo vlaňajšom referende o zmenách v ústave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona