Volebná komisia v Turecku navrhla termín predčasných volieb

NETKY.SK • 20 August 2015, 11:15 • 2 min
Volebná komisia v Turecku navrhla termín predčasných volieb

ANKARA - Turecká ústredná volebná komisia navrhla 1. november ako termín prípadných predčasných parlamentných volieb. Oznámili to dnes predstavitelia vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Táto správa dláždi cestu k vyriešeniu politickej patovej situácie po stroskotaní koaličných rozhovorov o vytvorení vlády, analyzuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Premiér Ahmet Davutoglu v utorok tento týždeň - vyše dva mesiace po posledných parlamentných voľbách - oficiálne ukončil pokusy nájsť menšieho koaličného partnera. Keďže premiérove dlhé týždne rokovaní s opozičnými stranami nepriniesli výsledok, Davutoglu vrátil mandát na zostavenie vlády prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Vďaka tomu sú nové parlamentné voľby takmer nevyhnutné, domnieva sa Reuters.

 

"Strany vyjadria svoj názor na navrhovaný termín volieb a potom sa budeme snažiť na termíne dohodnúť. Nám vyhovuje 1. november a 22. november," povedal pre Reuters nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ Davutoglovej AKP.

 

Politická neistota spolu so zosilnením konfliktu s militantmi narúša dôveru investorov v Turecko. Situácia dnes skoro ráno spôsobila pád tureckej líry na rekordné minimum 3,0 za dolár. To je tento rok doposiaľ pád o približne 22 percent.

Erdogan v stredu vyhlásil, že Turecko rýchlo smeruje k novým voľbám a iba "vôľa ľudu" môže vyriešiť politickú slepú uličku.

 

AKP, ktorú Erdogan založil, utrpela v júni najväčšiu volebnú prehru od roku 2002, keď sa dostala k moci. Prvýkrát totiž nedokázala získať väčšinu potrebnú na vládnutie jednej strany.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies