Volebná komisia hlási pokus o hackerský útok

NETKY.SK • 18 Marec 2018, 11:47 • 2 min
Volebná komisia hlási pokus o hackerský útok

MOSKVA - Ruská ústredná volebná komisia informovala, že jej webstránka bola počas nedeľných prezidentských volieb terčom neúspešného pokusu o hackerský útok.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedníčky komisie Elly Pamfilovej to bol takzvaný DDoS útok, teda distribuované odmietnutie služby, pričom pokus odsledovali naspäť k počítačom v 15 rôznych krajinách. Tie však nešpecifikovala.

Na Ukrajine zatiaľ ruské veľvyslanectvo v Kyjeve a konzulárne úrady v Odese a ďalších mestách strážia bezpečnostné sily, ktoré majú zabrániť bežným Rusom žijúcim v krajine hlasovať v prezidentských voľbách. Rozhodla tak ukrajinská vláda, podľa ktorej môžu voliť len ruskí diplomati. V krajine žijú milióny etnických Rusov, no počet registrovaných voličov nie je známy.

Monitorovacia skupina Golos už medzičasom zaznamenala vo volebných miestnostiach od Ďalekého východu po Moskvu desiatky nezrovnalostí. Boli to napríklad viaceré hlasovacie urny umiestnené mimo záberu kamier či zmeny voličských zoznamov na poslednú chvíľu, ktorých cieľom je zrejme zvýšenie účasti.

Vo voľbách sa všeobecne očakáva jasné víťazstvo súčasnej hlavy štátu, Vladimira Putina. Nepočíta sa pritom ani s možnosťou druhého kola, ktoré by sa konalo 8. apríla v prípade, že ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov. Putinova podpora sa totiž v predvolebných prieskumoch pohybuje vysoko nad 50 percentami.

Voľby v Rusku sleduje asi 145-tisíc pozorovateľov, medzi ktorými je aj zhruba 1500 cudzincov a tiež zástupcovia opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorému volebná komisia zamietla kandidatúru.

Volebné miestnosti v regiónoch ruského Ďalekého východu sa otvorili už v sobotu večer stredoeurópskeho času a voľby sa skončia v nedeľu o 20:00 v Kaliningradskej oblasti (19:00 stredoeurópskeho času), ktorá je najzápadnejším ruským regiónom.

Takmer 18 rokov po jeho prvom zvolení za prezidenta stojí 65-ročný Putin proti siedmim protikandidátom, no ani jeden pre neho nepredstavuje skutočného súpera. Podľa najnovších údajov Celoruského centra na prieskum verejnej mienky (VCIOM) z 9. marca by mal Putin získať 69 percent hlasov. Jeho najbližším konkurentom je Pavel Grudinin so siedmimi percentami, nasledujú Vladimir Žirinovskij s piatimi, Ksenija Sobčaková s dvomi, Grigorij Javlinskij a Sergej Baburin majú po jednom percente a Boris Titov s Maximom Surajkinom sa pohybujú okolo nuly.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona