Voľby VÚC: Hlasovať môžu viac ako 4 milióny ľudí vrátane tisícov prvovoličov

NETKY.SK • 6 November 2013, 08:51 • 2 min
Voľby VÚC: Hlasovať môžu viac ako 4 milióny ľudí vrátane tisícov prvovoličov

BRATISLAVA – Do sobotňajších volieb predsedov a poslancov ôsmich samosprávnych krajov sa môžu zapojiť viac ako štyri milióny oprávnených voličov. Medzi nimi sú aj takí, ktorí sa na hlasovaní zúčastnia po prvý raz.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová delí prvovoličov na dve kategórie. V jednom prípade ide o ľudí, ktorí ešte v novembri 2009 nemohli voliť v regionálnych voľbách, ale za uplynulé štyri roky sa už niektorí do iných volieb mohli zapojiť. "Náš odhad je, že ľudí, ktorí získali v štvorročnom období volebné právo, je približne 280.000," uviedla. Druhý prípad sú prvovoliči, ktorí pri posledných voľbách (parlamentných, pozn. TASR) v marci 2012 ešte voliť nemohli a volebné právo nadobudli až po nich. "Tu je odhad približne 105.000," vyčíslila Benkovičová.

Presný počet oprávnených voličov bude známy až po voľbách, keď už budú skompletizované zoznamy voličov. "Presný počet nemáme, vždy sa hýbe na úrovni 4,3 milióna. Presné čísla budeme vedieť, keď budú skompletizované zoznamy voličov a tie sa kompletizujú aj počas volebného dňa. Lebo môže prísť niekto, kto nie je zapísaný v zozname voličov, ale dokáže, že v obci má trvalé bydlisko a volebná komisia je povinná ho zapísať do zoznamu voličov," vysvetlila šéfka štatistov. 

Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu 9. novembra o 7.00 hodine. V krajoch, kde ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, sa 23. novembra uskutoční druhé kolo. V ňom sa zídu dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Pokiaľ ide o voľbu poslancov, mandát získa kandidát, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac platných hlasov.

O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 65 kandidátov, o kreslo v krajských zastupiteľstvách sa uchádza 2571 kandidátov. Zriadených je celkom 90 volebných obvodov a 5932 okrskov. Priebežné neoficiálne výsledky volieb sa objavia na portáli www.volbysr.sk a na internetovej stránke ŠÚ SR www.statistics.sk v sobotu 9. novembra po 22. hodine. Oficiálne výsledky za samosprávny kraj by mala zverejniť príslušná krajská volebná komisia a za Slovenskú republiku ÚVK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies