Voľby vo Francúzsku: Národný front neuspel v druhom kole v žiadnom z 13 regiónov

NETKY.SK • 14 December 2015, 06:39 • 2 min
Voľby vo Francúzsku: Národný front neuspel v druhom kole v žiadnom z 13 regiónov

PARÍŽ - Krajne pravicovému Národnému frontu (FN) sa v nedeľňajšom druhom kole regionálnych volieb nepodarilo zopakovať úspech spred týždňa a nezvíťazil v žiadnom z 13 regiónov.

slovakia

left justify in out

Z odhadov inštitútov OpinionWay a B2S zverejnených televíziou BFMTV vyplýva, že vládnuci socialisti (PS) prezidenta Françoisa Hollanda ovládli päť a stredopraví Republikáni (RL) jeho predchodcu Nicolasa Sarkozyho sedem regiónov. Nacionalisti sa stali víťazmi na ostrove Korzika.

 

Kandidáti FN ovládli 6. decembra šesť z 13 regiónov. Regionálne voľby sú zároveň posledným celoštátnym testom popularity pred prezidentskými voľbami v roku 2017 pre všetkých troch potenciálnych kandidátov: Hollanda, Sarkozyho i šéfku FN Marine Le Penovú.

 

Ostro sledované boli regióny, v ktorých sa kandidáti PS po prvom kole, v ktorom skončili ako tretí, stiahli z volieb. Prvým bol región Nord-Pas-de-Calais-Picardie na severe, kde kandidovala Le Penová. Tá si svoj vyše 15-percentný náskok (40,6 percenta) spred týždňa neudržala a hoci jej voličská podpora stúpla (v nedeľu dostala 42,3 percenta hlasov), porazil ju Xavier Bertrand z RL, ktorý získal 57,7 percenta hlasov.

 

Ďalším bola oblasť Provence-Alpes-Côte-d'Azur na juhu Francúzska, kde sa o priazeň voličov uchádzala 26-ročná neter šéfky FN Marion Maréchalová-Le Penová. Podobne však dopadla aj ona: výsledok z prvého kola (41 percent) si vylepšila (46,5 percent), no aj tak podľahla konzervatívnemu kandidátovi Christianovi Estrosimu, ktorý získal 53,5 percenta hlasov.

 

Veľkú pozornosť pútal región Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, ktorý oficiálne vznikne 1. januára 2016 zlúčením troch oblastí a kde kandidát PS Jean-Pierre Masseret odmietol výzvu svojej strany, aby sa stiahol. Síce neuspel, avšak nepodarilo sa to ani podpredsedovi FN Florianovi Philippotovi (36,3 percenta), ktorého so ziskom 47,9 percenta hlasov porazil konzervatívec Philippe Richert.

 

Socialisti i republikánmi sa po prvom kole snažili ešte viac mobilizovať svojich voličov. Očividne to pomohlo, keďže voličská účasť v druhom kole dosiahla okolo 58 percent, zatiaľ čo pred týždňom bola tesne pod 50-percentnou hranicou.

 

Le Penová po zverejnení prvých volebných odhadov prisľúbila, že bude naďalej bojovať za vyššiu podporu FN medzi voličmi a vyhlásila, že počet kresiel, ktoré strana získala v regionálnych radách, je trojnásobný oproti doterajšiemu stavu. Počas vystúpenia pred svojimi priaznivcami na severe Francúzska oslavovala "úplné vykorenenie" ľavice, ktorá doteraz ovládala s výnimkou jedného všetky regióny Francúzska. Hovorila tiež o "nezadržateľnom vzostupe" Národného frontu.

 

Podľa francúzskeho premiéra Manuela Vallsa hrozba predstavovaná pravicovými extrémistami nie je týmito voľbami zažehnaná, preto niet dôvodu na úľavu ani triumf. Teraz treba "rýchlejšie konať, aby sa rýchlejšie dosiahli výsledky", pričom spomenul nezamestnanosť a vzdelávanie mladých ľudí.

 

V prvom kole volieb FN šokoval, keď ziskom 27,7 percenta hlasov dosiahol svoj najlepší výsledok na celoštátnej úrovni. Predbehol aj Republikánov (26,7 percenta) a socialistov (23,1 percenta).

 

Prvýkrát sa hlasovalo podľa nového územno-správneho členenia, podľa ktorého sa počet regiónov znížil z 22 na 13. Voľby sa konali aj v štyroch z piatich zámorských regiónov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona