Voľby vo fínsku vyhrala opozičná strana milionára Sipiläho

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 07:00 • 2 min
Voľby vo fínsku vyhrala opozičná strana milionára Sipiläho

HELSINKI - V parlamentných voľbách vo Fínsku zvíťazila sociálne-liberálna strana Fínsky stred, ktorú vedie podnikateľ a milionár Juha Sipilä.

slovakia

left justify in out

Podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov bude mať 49 kresiel v 200-člennom parlamente. Na druhom mieste skončila populistická a euroskeptická Strana Fínov, ktorá získala 38 mandátov. Vládna Strana národnej koalície, na čele ktorej stojí stredopravicový premiér Alexander Stubb, skončila až tretia s 37 mandátmi. Stubb už priznal porážku a uznal Sipiläho víťazstvo. Ten bude s najväčšou pravdepodobnosťou nútený vstúpiť do koalície s antiimigračnou Stranou Fínov, ktorá je napríklad proti poskytovaniu ďalších úverov zadlženému Grécku.


Hlavnou témou kampane bola zhoršujúca sa ekonomika Fínska, pričom Sipilä chce zmraziť platy a znížiť výdavky krajiny. Dominovala aj otázka vzťahov s Ruskom a NATO. Sipilä presadzuje vojenskú neutralitu a súčasný premiér Stubb je naopak zástancom vstupu do NATO. Helsinki v roku 1995 vstúpili do Európskej únie a v roku 1999 do eurozóny, avšak stále nie sú členom Severoatlantickej aliancie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies