Voľby v USA: Republikáni ovládli Senát, Obamu čakajú neľahké posledné dva roky

NETKY.SK • 6 November 2014, 06:19 • 2 min
Voľby v USA: Republikáni ovládli Senát, Obamu čakajú neľahké posledné dva roky

WASHINGTON - Americkí republikáni získali v utorkových voľbách kontrolu nad federálnym Senátom, posilnili svoju väčšinu v Snemovni reprezentantov a získali guvernérske kreslá v tradičných baštách demokratov i v štátoch kľúčových pre prezidentské voľby v roku 2016.

slovakia

left justify in out

Výsledky volieb podľa agentúry AP naznačujú, že nepopulárneho demokratického prezidenta Baracka Obamu čakajú neľahké posledné dva roky úradovania v Bielom dome. Väčšinu v Snemovni reprezentantov demokrati stratili už v roku 2014. Republikánska strana teraz svoju dominanciu v tejto komore amerického Kongresu ešte upevnila. V 435-člennej snemovni bude mať najmenej 242, ale možno až 249 kresiel (oproti doterajším 233), čo je najväčší počet za vyše 60 rokov.
      

V dôsledku utorkových volieb však Obama bude musieť po prvý raz od nástupu do funkcie počítať aj s opozične naladeným Senátom, v ktorom budú mať republikáni minimálne 52 zo 100 kresiel. Doteraz mali demokrati 53 senátorov a republikáni 45.

 

Obe komory amerického Kongresu boli naposledy pod kontrolou republikánov v roku 2006. Demokratický prezident (Bill Clinton) naposledy čelil takejto situácii v rokoch 1995-97. Nový Kongres sa po prvý raz zíde v januári budúceho roku. Obama sa však už v piatok plánuje stretnúť s kongresovými lídrami z oboch politických táborov, aby s nimi prediskutoval zmenené rozdelenie politických síl. Obe strany už signalizovali určitú ochotu na kompromisy. Republikánska strana v utorok získala aj posty guvernérov v niekoľkých tradičných baštách demokratov vrátane štátov, ako sú Massachusetts, Maryland a dokonca Illinois, kde má súkromné sídlo demokratický prezident Barack Obama.
      

Za mimoriadny úspech republikáni považujú víťazstvá v dôležitých stranícky nevyprofilovaných štátoch, ktoré môžu zásadne ovplyvniť úspech kandidátov v prezidentských voľbách. Republikánski kandidáti celkovo zvíťazili v najmenej 24 z 36 štátov, v ktorých sa v utorok volili guvernéri.

 

Svoju predvolebnú kampaň republikáni jasne zamerali proti politike súčasného prezidenta Obamu. Ťažili pritom z nespokojnosti mnohých Američanov, frustrovaných z pomalého tempa zotavovania ekonomiky a z problémov, ktorým USA musia čeliť v zahraničí. Skoro dve tretiny voličov oslovených po odovzdaní hlasov vyjadrili podľa agentúry AP presvedčenie, že Spojené štáty sú v súčasnosti na nesprávnej ceste, opačný názor vyslovilo len 30 percent respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies