Voľby v Sýrii vyhrala Asadova vládna strana Baas

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 06:44 • 2 min
Voľby v Sýrii vyhrala Asadova vládna strana Baas

DAMASK - Vládna strana Baas sýrskeho prezidenta Bašára Asada podľa očakávaní zvíťazila v stredajších voľbách, v ktorých získala viac ako dve tretiny parlamentných kresiel.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie však prebiehalo len v oblastiach kontrolovaných vládou v Damasku a za bojkotu opozičných skupín. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie sýrskej ústrednej volebnej komisie.

 

Strana Baas získala všetkých 165 kresiel v 250 člennom parlamente, o ktoré sa uchádzala. Jej spojenci figurujúci na spoločnej kandidátke obsadia ešte ďalších 17 kresiel. Dovedna si tak zaistili vyše 70-percentú parlamentnú väčšinu. V autoritatívnom prezidentskom systéme Sýrie má však parlament aj tak len formálne právomoci.

 

Voľby z 13. apríla bojkotovalo aj tých niekoľko opozičných subjektov, ktoré sú oficiálne povolené. Arabská nacionalistická strana Baas vládne v Sýrii už od roku 1963, od začiatku 70. rokov pod vedením rodiny Asadovcov.

 

Podľa oficiálnych údajov volebnej komisie, zverejnených v sobotu večer, sa na hlasovaní zúčastnilo vyše päť miliónov voličov, čo predstavuje takmer 58-percentnú účasť. Voliči z území kontrolovaných povstaleckými skupinami mohli hlasovať v špeciálne zriadených volebných miestnostiach v Damasku.

 

Voľby sa uskutočnili v deň, keď sa v Ženeve obnovili mierové rozhovory o ukončení už päť rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii. Konanie hlasovania za týchto okolností odsúdila sýrska opozícia bojujúca proti Asadovi i jej zahraniční spojenci vrátane USA.

 

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura v tejto súvislosti zdôraznil, že ho budú zaujímať len voľby, ktoré by mali v Sýrii prebehnúť pod dohľadom OSN. Na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN z vlaňajšieho decembra by sa tak malo stať do 18 mesiacov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies