Voľby v Sýrii: Asad získal svoj tretí prezidentský mandát

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 08:16 • 2 min
Voľby v Sýrii: Asad získal svoj tretí prezidentský mandát

BEJRÚT - Sýrsky prezident Bašár Asad zvíťazil podľa očakávaní v prezidentských voľbách a napriek občianskej vojne v krajine získal po tretí raz po sebe sedemročný mandát. Jeho volebné víťazstvo oznámil dnes predseda sýrskeho parlamentu Džihád Lahám s tým, že Asad dostal 88,7 percenta hlasov.

slovakia

left justify in out

K volebným urnám 73 percent voličov, uviedol najvyšší ústavný súd. Krátko po zverejnení výsledkov sa zaplnili ulice hlavného mesta Damasku radujúcim sa davom, ktorý skandoval - Boh žehnaj Bašára. Oblohu osvetľovali ohňostroje, napísala agentúra DPA.
      

Asadovi oponenti nazvali utorňajšie hlasovanie paródiou na demokraciu. Bolo totiž obmedzenou na územie pod kontrolou vládnych síl. 
      

Asad vo voľbách prvýkrát čelil súperom. Ako sa očakávalo, jeho dvaja relatívne neznámi protikandidáti dostali iba málo hlasov. Lahám povedal, že Hasan Abdalláh Núrí získal 4,3 percenta hlasov a nezávislý poslanec parlamentu Máhir Hadždžar 3,2 percenta.
      

Zvolením Asada hlasovali Sýrčania "za vodcu, ktorý čelí vojne, za Bašára Asada, ktorý zostal po boku občanov vo všetkých kútoch ich vlasti," uviedla v utorok vládnuca strana Baas, ku ktorej patrí aj Asad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies