Voľby v španielskej Andalúzii vyhrali socialisti, ľudovci výrazne stratili

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 07:33 • 2 min
Voľby v španielskej Andalúzii vyhrali socialisti, ľudovci výrazne stratili

MADRID - Španielski opoziční socialisti zvíťazili v nedeľňajších regionálnych voľbách v Andalúzii, nezískali však väčšinu v tamojšom parlamente. Výrazné straty zaznamenala konzervatívna Ľudová strana (PP) španielskeho premiéra Mariana Rajoya. Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov, ktoré v noci nadnes zverejnila volebná komisia.

slovakia

left justify in out

Španielska robotnícka socialistická strana (PSOE) podľa nich obsadí 47 zo 109 kresiel v regionálnom parlamente, čo je rovnaký počet mandátov, aký mala doteraz. Predsedníčka andalúzskej vlády Susana Díazová (PSOE) tak bude musieť vytvoriť menšinový kabinet alebo si hľadať koaličného partnera. Ľudová strana bude mať 33 poslancov namiesto doterajších 50.

 

Treťou najsilnejšou silou v andalúzskom parlamente sa stala len pred rokom založená "protestná" strana Podemos s 15 kreslami. Ľavicové zoskupenie, oslovujúce voličov sklamaných z tradičných politických strán a odmietajúcich vládne úsporné opatrenia, tým nenaplnilo očakávania, píše agentúra DPA.

 

Deväť mandátov dostala ďalšia novovytvorená strana Ciudadanos, ktorá sa hlási k ľavému stredu politického spektra. Doterajší koaličný partner PSOE, Zjednotená ľavica (IU), stratila viac než polovicu doterajších 12 kresiel a bude mať len piatich poslancov.

 

Regionálne voľby v Andalúzii, najľudnatejšej oblasti Španielska tradičnej bašte socialistov, boli považované za skúšku voličských nálad pred jesennými celoštátnymi parlamentnými voľbami v Španielsku.

 

Krajinu ešte predtým čaká séria ďalších ľudových hlasovaní. V sa budú konať komunálne voľby, následne regionálne voľby vo väčšine oblastí a v septembri sú plánované voľby v Katalánsku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies