Voľby v Maďarsku boli v poriadku, komisia nikde nenariadila prepočítavanie hlasov

NETKY.SK • 23 Apríl 2018, 10:55 • 2 min
Voľby v Maďarsku boli v poriadku, komisia nikde nenariadila prepočítavanie hlasov

BUDAPEŠŤ - Maďarská Národná volebná komisia (NVB) nenariadila ani v jednom z namietaných volebných obvodov prepočítavanie hlasov parlamentných volieb z 8. apríla. Vo verejnoprávnej televízii M1 to uviedol v pondelok predseda NVB András Patyi, podľa ktorého sa voči výsledkom odvolali v takmer 180 prípadoch - v podstate v každom obvode, kde prehral kandidát opozície.

slovakia

left justify in out

Predseda NVB pripomenul, že prepočítavanie voličských hlasov sa podľa platných právnych noriem nariaďuje v prípade, ak k odvolaniu predloží žiadateľ dôkazy založené na faktoch, prípadne "okolnosti, ktoré sú založené na vysokej úrovni pravdepodobnosti".

 

Text prevažnej väčšiny námietok predložené volebnej komisii boli podľa Patyiho slov jednotne vykonštruované a zakladali sa v zásade na namietaní celoštátnych javov, ktoré sa pri voľbách objavili. NVB však odmietla aj nepodložené sťažnosti týkajúce sa konkrétnych volebných okrskov.

 

V súvislosti s kritikou, že internetová stránka NVB bola v deň volieb oslabená, predseda zdôraznil, že to nemalo žiadny vplyv na výsledky volieb, pretože táto stránka nie je zdrojom výsledkov, ale že výsledky sa na internetovú stránku dostávajú na základe zdrojov.

 

Vládny blok Fidesz-KDNP získal vo voľbách 133 mandátov, Jobbik obsadí 26 poslaneckých kresiel, blok MSZP - Dialóg (Párbeszéd) 20 kresiel, DK deväť kresiel a Politika môže byť iná (LMP) osem kresiel. Zvyšné tri poslanecké miesta v Národnom zhromaždení obsadí jeden nezávislý poslanec, jeden poslanec za stranu Spolu (Együtt) a zástupca nemeckej menšiny v Maďarsku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona