Voľby v Grécku: Zvíťazila Syriza, Tsipras bude pokračovať na čele vlády

NETKY.SK • 21 September 2015, 09:14 • 2 min
Voľby v Grécku: Zvíťazila Syriza, Tsipras bude pokračovať na čele vlády

ATÉNY - Grécki voliči dali vodcovi Syrizy Alexisovi Tsiprasovi v dnešných predčasných parlamentných voľbách druhú šancu.

slovakia

left justify in out

Potvrdzujú to prvé čiastkové výsledky hlasovania: po zrátaní takmer deväť percent hlasov (8,53%) vedie ľavicová Syriza so ziskom 34,9 percenta. Jej súper, konzervatívna strana Nová demokracia získala 28,7 percenta hlasov, informovala agentúra Reuters.


Podľa pozorovateľov bola účasť voličov mimoriadne nízka, možno najnižšia v dejinách, napokon tento rok išli k volebným urnám už po tretí raz. V predchádzajúcich parlamentných voľbách v januári tohto roku hlasovalo 64 percent voličov.


Podľa odhadov volebných výsledkov, ktoré zverejnila verejnoprávna televízia ERT, bude treťou najsilnejšou parlamentnou stranou ultrapravicový Zlatý úsvit so ziskom 5,5-7 percent hlasov, nasledovaný Komunistickou stranou Grécka a centristickou socialistickou stranou PASOK, uviedla agentúra DPA.


Očakáva sa, že sa do parlamentu dostane osem až deväť strán, pričom víťaz volieb bude musieť uzavrieť koalíciu, aby mohol vládnuť. Malá strana Nezávislí Gréci, ktorá bola koaličným partnerom Syrizy počas jej sedemmesačnej vlády, získa podľa projekcií štyri percentá hlasov a dostane sa do parlamentu, ale bude mať príliš málo kresiel a Syriza tak bude potrebovať ďalšieho koaličného partnera, uviedla agentúra AP.


Nová demokracia vopred vylúčila, že by išla do koalície so Syrizou. Podľa médií sú najpravdepodobnejšími Tsiprasovými koaličnými partnermi PASOK a proeurópska centristická strana To Potami.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona