Voľby v Egypte: Aj v druhom kole parlamentných volieb uspeli lojalisti prezidenta Sísího

NETKY.SK • 26 November 2015, 07:23 • 2 min
Voľby v Egypte: Aj v druhom kole parlamentných volieb uspeli lojalisti prezidenta Sísího

KÁHIRA - Aliancia s názvom "Pre lásku k Egyptu", blízka egyptskému prezidentovi Abdalovi Fattáhovi Sísímu, získala v druhom kole parlamentných volieb všetkých 60 kresiel na základe väčšinového volebného systému. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré v stredu zverejnila volebná komisia. Aliancia tak uspela v oboch kolách hlasovania a vstúpi do parlamentu so všetkými 120 poslaneckými kreslami rozdelenými na základe straníckych kandidátok, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Účasť v druhom kole volieb, ktoré sa uskutočnili v nedeľu a pondelok v 13 provinciách vrátane Káhiry, dosiahla 29 percent, uviedla volebná komisia.
O deviatich zo zvyšných 222 individuálnych kresiel sa rozhodne v dodatočnom súboji medzi vedúcimi kandidátmi 1.-2. decembra. Väčšina z celkového počtu 596 kresiel egyptského parlamentu je rezervovaná pre nezávislých kandidátov; všetci kandidáti však v podstate podporujú prezidenta, pripomína agentúra AP.


Konečné výsledky volieb budú zverejnené 3.-4. decembra, pričom nový parlament by mal po prvý raz zasadať v priebehu decembra. Egypt nemá parlament od roku 2012, keď toto legislatívne teleso s väčšinovým zastúpením islamistov rozpustil súd.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona