Voľby v Chorvátsku: Po zrátaní polovice hlasov jasne vedie HDZ pred SDP

NETKY.SK • 12 September 2016, 08:00 • 2 min
Voľby v Chorvátsku: Po zrátaní polovice hlasov jasne vedie HDZ pred SDP

BELEHRAD - Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) má podľa čiastkových oficiálnych výsledkov nedeľňajších predčasných parlamentných volieb náskok pred opozičnou Sociálnodemokratickou stranou Chorvátska (SDP) bývalého premiéra Zorana Milanoviča. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Po zrátaní približne polovice hlasov malo DHZ 61 poslancov a SDP 54 poslancov v 151-člennom jednokomorovom parlamente.


Proreformná strana Most sa opäť ukazuje byť treťou najsilnejšou, s 12 poslancami, podobne ako vo voľbách pred 10 mesiacmi a zohrá tak zrejme kľúčovú úlohu pri zostavovaní vládnej koalície.


Odhady výsledkov, zverejnené televíziami po skončení hlasovania o 19.00 h, naznačovali tesné výsledky dvoch hlavných strán. SDP prisudzovali zisk 58 poslancov a HDZ 57.


HDZ v nedeľu večer v Záhrebe oslavovalo. Nový predseda strany, Andrej Plenkovič, povedal: "Mali sme veľkú kampaň. Sme šťastní."


Predčasné voľby sa uskutočnili iba 10 mesiacov po voľbách v novembri 2015, v ktorých HDZ získalo 59 parlamentných kresiel, SDP 56 a Most 17. Most vtedy rokoval o koalícii s oboma veľkými stranami a napokon sa v januári dohodol s HDZ, v júni však jeho vládu zvrhol a vynútil si tak predčasné voľby.


Analytici opätovne predpovedali tesné výsledky s tým, že to povedie k ďalšej nestabilite a možno aj novým voľbám na jar 2017.


Chorvátski voliči v nedeľu prejavili nespokojnosť s politikmi, veľa z nich nešlo hlasovať. Účasť bola výrazne nižšia ako v novembri 2015. V nedeľu hlasovalo 52 percent voličov, čo je o osem percent menej ako v novembri 2015.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona