Voľby v Bielorusku splnili demokratické štandardy, Lukašenkovi zagratuloval aj Putin

NETKY.SK • 12 Október 2015, 11:26 • 2 min
Voľby v Bielorusku splnili demokratické štandardy, Lukašenkovi zagratuloval aj Putin

MINSK - Pozorovatelia Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) dnes konštatovali, že weekendové prezidentské voľby v Bielorusku sa uskutočnili v súlade so zákonmi a demokratickými princípmi. Vo vyhlásení zverejnenom dnes v Minsku, sa tiež uvádza, že bieloruské úrady a volebné komisie počas volieb zabezpečili, aby občania pri výbere spomedzi kandidátov mohli uplatniť svoju slobodnú vôľu.

slovakia

left justify in out

Misia pozorovateľov SNŠ označila voľby v Bielorusku za dobre pripravené a organizačne zvládnuté lepšie než pred piatimi rokmi. Ocenila aj pomoc a záujem členov volebných komisií o prvovoličov. Prezidentské voľby v Bielorusku vyhral v nedeľu Alexander Lukašenko, ktorý tak bude prezidentský úrad zastávať bez prerušenia piate funkčné obdobie. Jeho víťazstvo a zisk 83,5 percenta hlasov dnes v Minsku potvrdila aj predsedníčka ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lidija Jermošinová. Dodala, že Lukašenkov najväčší rival získal vo voľbách menej než päť percent hlasov. Podľa Jermošinovej už volebné komisie sčítali všetky lístky odovzdané na území krajiny. Spracovať treba ešte výsledky volieb z veľvyslanectiev Bieloruska v zahraničí.

 

Agentúra RIA Novosti píše, že účasť na voľbách v Bielorusku prekročila 86 percent. Podľa zákona je ÚVK povinná zverejniť konečné oficiálne výsledky prezidentských volieb do desiatich dní po skončení hlasovania. Potom bieloruská vláda podá do rúk zvoleného prezidenta demisiu a prezident je povinný prijať ju. Následne vymenuje novú vládu. Inaugurácia zvoleného prezidenta sa musí uskutočniť najneskôr do 11. decembra. Výsledky nedeľných prezidentských volieb v Bielorusku nie sú nijakým prekvapením, konštatovala agentúra AP, ktorá poukázala na to, že opozícia predvolebnú kampaň i voľby bojkotovala.

 

Pozdravný telegram k znovuzvoleniu dnes Lukašenkovi zaslal ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého jeho "presvedčivé víťazstvo svedčí o veľkej politickej autorite a dôvere zo strany obyvateľstva, ako aj o aktívnej podpore politiky zameranej na ďalší sociálno-ekonomický rozvoj krajiny". Putin vyjadril presvedčenie, že Lukašenkovo znovuzvolenie prispeje aj k ďalšiemu prehĺbeniu rusko-bieloruských vzťahov, spolupráce a spojenectva, a to aj v rámci SNŠ a ďalších medzinárodných štruktúr, informovala agentúra TASS.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies