Voľby v Bielorusku nemožno považovať za slobodné a spravodlivé

NETKY.SK • 25 September 2012, 06:49 • 2 min
 Voľby v Bielorusku nemožno považovať za slobodné a spravodlivé

Voľby v Bielorusku nemožno považovať za slobodné a spravodlivé - Politika Ministerstvo zahraničných vecí SR konštatuje, že nedávne parlamentné voľby v Bielorusku nemožno považovať za slobodné a spravodlivé v zmysle naplnenia medzinárodných štandardov a št

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo zahraničných vecí SR konštatuje, že nedávne parlamentné voľby v Bielorusku nemožno považovať za slobodné a spravodlivé v zmysle naplnenia medzinárodných štandardov a štandardov OBSE, a to ani napriek viacerým zlepšeniam oproti minulosti.
      "Bieloruské orgány síce umožnili napríklad verejné vystúpenia niektorých opozičných kandidátov, politických strán a hnutí a pozvali volebnú pozorovateľskú misiu OBSE, avšak počas celého volebného procesu bolo zaznamenaných mnoho nedostatkov," uvádza sa vo vyhlásení MZV SR. Tie sa týkali najmä implementácie medzinárodných právnych záväzkov Bieloruska. "Proces sčítavania hlasov nebol dostatočne transparentný, neexistovali pre všetkých kandidátov rovnaké možnosti vedenia predvolebnej kampane. Mnohí opoziční politici a aktivisti, odsúdení v politických procesoch, ostali vo väzení," zdôvodnilo ministerstvo.
      MZV preto vyzýva bieloruské vedenie na demokratizáciu politického systému v krajine, odstránenie deficitov vo sfére ľudských a politických práv občanov a ďalšie zdokonaľovanie volebného systému v súlade s medzinárodnými záväzkami krajiny a jej domácou legislatívou. "SR je pripravená prispieť v tomto procese, a to aj s využitím existujúcich programov a projektov Európskej únie," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies