Voľby v Bielorusku boli demokratické; zlepšenie konštatuje údajne aj OBSE

NETKY.SK • 12 September 2016, 13:30 • 2 min
Voľby v Bielorusku boli demokratické; zlepšenie konštatuje údajne aj OBSE

MINSK - Pozorovatelia z krajín Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) dnes v Minsku konštatovali, že nedeľňajšie parlamentné voľby v Bielorusku boli v súlade s ústavou a zákonom o voľbách.

slovakia

left justify in out

Predseda výkonného tajomníka SNŠ Sergej Lebedev dnes na tlačovej konferencii v Minsku spresnil, že voľby v Bielorusku "boli v súlade s demokratickými princípmi, boli transparentné a slobodné a umožňovali súperenie" kandidátov.


Podľa Lebedeva je "potešiteľné, že aj (pozorovateľská) misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v čase nášho včerajšieho stretnutia nemala nijaké pripomienky"Dodal, že pozorovatelia z OBSE "potvrdili, že konštatujú zlepšenie volieb, zákonodarstva" v Bielorusku. "K včerajšiemu dňu mali len pozitívne informácie," spresnil Lebedev.
Bieloruská opozícia však dnes kritizovala priebeh nedeľňajších parlamentných volieb a označila ich za sfalšované a nelegitímne. Na tlačovej konferencii v Minsku to vyhlásil námestník hnutia Za slobodu Juras Hubarevič.


Podľa najnovších správ bieloruská opozícia vo voľbách získala v parlamente dva mandáty, keď vo svojich volebných obvodoch vyhrali ženy - Hanna Kanapacká a Alena Anisimová, uviedla agentúra RIA Novosti.


RIA Novosti v tejto súvislosti citovala predsedu Zjednotenej občianskej strany (Abjadnanaja hramadzianskaja partyja, AHP) Anatoľa Ľabedzku, ktorý vyhlásil, že v opozícii sa vedie diskusia, "ako naložiť s poslaneckými mandátmi". Na otázku, či teraz nemá v úmysle vzdať sa miest v parlamente, Ľabedzka priznal, že názory v strane sa rôznia a "v súčasnosti sa v tejto veci vedú konzultácie".


Podľa dnešného oznámenia bieloruskej ústrednej volebnej komisie (ÚVK) sú voľby platné vo všetkých volebných obvodoch. Parlamentné voľby v Bielorusku sa konali podľa väčšinového systému: voliči v 110 volebných obvodoch vyberali 110 budúcich poslancov, pričom mali na výber 484 kandidátov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies