Voľby v USA: Republikáni majú v Senáte Kongresu väčšinu

NETKY.SK • 5 November 2014, 09:36 • 2 min
Voľby v USA: Republikáni majú v Senáte Kongresu väčšinu

WASHINGTON - Republikánska strana USA v utorňajších voľbách získala dostatok nových kresiel na to, aby tvorila väčšinu aj v hornej komore Kongresu, kde doteraz dominovali protivníci z Demokratickej strany.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejnených výsledkov bude medzi stovkou členov obmeneného Senátu, ktorý má zasadať od januára, najmenej 52 republikánov, čo je o sedem viac ako v súčasnosti. Obavy demokratov sa naplnili napríklad v Iowe, ktorú bude zastupovať republikánsky senátor prvýkrát za posledných osem rokov. V niektorých štátoch sú výsledky zatiaľ nerozhodné a bude potrebné druhé kolo, ktoré sa v prípade Louisiany uskutoční až 6. decembra. V súlade s očakávaniami si republikáni zároveň udržali väčšinu v dolnej komore Kongresu, kde sa ich zastúpenie približuje k historickému rekordu. Výsledky tak odzrkadľujú nespokojnosť voličov s politikou demokratického prezidenta Baracka Obamu, ktorý strávi posledné dva roky vo funkcii zápasením s Kongresom pod kontrolou opozície.

 

Američania v utorok rozhodovali o novom zložení Snemovne reprezentantov a obsadení 36 kresiel v 100-člennom Senáte. Volili aj 36 guvernérov príslušných štátov a teritórií. Každý z 50 štátov USA má v Snemovni minimálne jedného reprezentanta, celkový počet je však daný počtom obyvateľov. V Senáte má každý štát bez ohľadu na ľudnatosť dvoch svojich zástupcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies