Voľby v Afganistane: Hlásia prvé správy o násilí, telekomunikácie zrušili posielanie SMS

NETKY.SK • 5 Apríl 2014, 12:11 • 2 min
Voľby v Afganistane: Hlásia prvé správy o násilí, telekomunikácie zrušili posielanie SMS

KÁBUL - V deň prezidentských volieb v Afganistane začali už z jeho územia prichádzať aj prvé oficiálne správy o násilnostiach, predovšetkým vo východných oblastiach. Zmonitorovala ich tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V provincii Lógar vybuchla bomba na policajnej stanici v okrese Mohammad Agha; podľa vládneho oznámenia utrpeli zranenia dvaja ľudia.
      

Miestny guvernér zase informoval, že pod paľbu Talibanu z neďalekého kopca v okrese Sijah Gerd v provincii Parván sa dostali tri hlasovacie miestnosti. Polícia hovorí aj o prestrelke, ktorá vypukla medzi vojakmi a islamistickými vzbúrencami v okrese Sárchání v provincii Kúnar, hraničiacej s Pakistanom.
      

Afganské ministerstvo telekomunikácií medzitým oznámilo, že počas trvania prezidentských volieb zakázalo posielanie esemesiek, krátkych textových správ z mobilných telefónov.
      

"Servis SMS bol na požiadanie výboru na riešenie volebných sťažností (ECC) od skorého rána až do 16.00 h prerušený," povedal pre DPA šéf afganského telekomunikačného úradu.
      

Predseda volebnej podnetnej komisie ECC to však vzápätí dementoval a nemeckej DPA uviedol, že žiadosť o prerušenie servisu SMS oni nikdy nepodali, pretože "taký krok by znemožnil transparentný proces volieb i samotný proces ich monitorovania".
      

V Afganistane sa dnes konajú voľby prezidentské i voľby do provinčných rád. Hlasovanie sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Hnutie Taliban už totiž dávnejšie pohrozilo, že ich zmarí. 
      

Za favoritov volieb sú považovaní bývalí ministri zahraničných vecí Abdulláh Abdulláh (2001-2005) a Zalmaj Rasúl (2010-2013) a niekdajší minister financií Ašraf Ghaní (2002-2004). 
      

Ak ani jeden z uchádzačov nezíska absolútnu väčšinu, malo by sa 28. mája konať druhé kolo. Súčasnému prezidentovi Hámidovi Karzajovi už ústava nepovoľuje opäť kandidovať na post hlavy štátu. Po 12 rokoch vo funkcii sa však všeobecne očakáva, že Karzaj si prostredníctvom sebe lojálnych politických predstaviteľov vplyv zachová aj naďalej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies