Voľby šéfa najvyššieho súdu a súdnej rady budú tajné

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 15:31 • 2 min
Voľby šéfa najvyššieho súdu a súdnej rady budú tajné

BRATISLAVA - Voľby predsedu Najvyššieho súdu SR a jeho podpredsedov, ako aj voľby predsedu Súdnej rady SR a jej podpredsedov budú tajné.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca Smeru-SD Antonína Cicoňa, ktorý predložil k novele zákona o sudcoch a prísediacich. Neverejné majú byť podľa návrhu všetky hlasovania súdnej rady o personálnych otázkach sudcov, či už pôjde o ich menovanie alebo odvolanie, členov disciplinárnych senátov alebo voľbu sudcov, ktorí Slovensko zastupujú v medzinárodných organizáciách.

 

Súdna rada rozhoduje aj o šéfovi najvyššieho súdu, prednedávnom nedokázala verejným hlasovaním zvoliť ani jedného z troch kandidátov, a majú sa konať nové voľby. Na základe ústavnej novely sa oddelí funkcia predsedu najvyššieho súdu a súdnej rady, šéfa súdnej rady bude rada voliť z jedného zo svojich členov. 

 

Poslanec Smeru-SD Anton Martvoň pripomína, že hlasovanie súdnej rady v personálnych záležitostiach bolo tajné už v minulosti, zmenil to až kabinet Ivety Radičovej. Zdôraznil, že tajné voľby ponúkajú väčšiu osobnú slobodu pri rozhodovaní a aj parlament vždy pri personálnych otázkach volí tajne - či už ide o členov rôznych rád, generálneho prokurátora, šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, kandidátov na ústavných sudcov alebo ďalších verejných činiteľov. "Právo na tajné hlasovanie, respektíve na tajnú voľbu zakotvuje aj ústava v článku 30," povedal Martvoň. Rovnako zdôraznil, že verejné hlasovanie bolo typické pre bývalé socialistické zriadenie, aby pomáhalo odhaľovať triednych nepriateľov a všetkých s iným názorom. 

 

Ústavnoprávny výbor diskutoval o novele zákona o sudcoch a prísediacich v utorok od 21:15 do 23:15. Plénum o ňom začne rokovať vo štvrtok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona