Voľby majú stáť 8,6 milióna eur, najviac pôjde na odmeny členov komisií

NETKY.SK • 31 Január 2012, 11:48 • 2 min
Voľby majú stáť 8,6 milióna eur, najviac pôjde na odmeny členov komisií

Voľby majú stáť 8,6 milióna eur, najviac pôjde na odmeny členov komisií - Politika Marcové parlamentné voľby by mali stáť 8,6 milióna eur. Platiť to bude len v prípade, že okrskové komisie, ktorých je dovedna 5956, budú mať v priemere deväť členov (minimu

slovakia

left justify in out

img

Marcové parlamentné voľby by mali stáť 8,6 milióna eur. Platiť to bude len v prípade, že okrskové komisie, ktorých je dovedna 5956, budú mať v priemere deväť členov (minimum je päť). Keďže kandiduje až 26 strán, ich počet môže rapídne stúpnuť, ak subjekty budú chcieť mať svojho zástupcu v každej okrskovej komisii. Odmena pre každého člena okrskovej komisie je 37,21 eura a práve tieto odmeny sú najväčšou rozpočtovanou položkou volieb.
      Na každý okrsok ide zároveň ešte preddavok 695 eur, napríklad na občerstvenie pre členov komisie. V sume 8,6 milióna eur sú rozpočtované aj výdavky na tlač a distribúciu volebných tlačív, vybavenie volebných miestností a zabezpečenie elektronických komunikačných služieb. "Ďalej pôjde o výdavky spojené so zvýšenou ochranou verejného poriadku v deň konania volieb, s ochranou prepravy zápisníc obvodných volebných komisií (je ich 50) príslušníkmi Policajného zboru a výdavky na činnosť volebných komisií," vysvetlil generálny riaditeľ Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra (MV) SR Jozef Šimko.
      Riaditeľka odboru volieb a referenda MV a zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Lívia Škultétyová informovala, že v marcových parlamentných voľbách kandiduje dovedna 2967 kandidátov, z toho 778 žien (26 percent). Bolo vyhotovených viac ako 119 miliónov hlasovacích lístkov (540 ton), 16-stranové zoznamy zaregistrovaných kandidátov (je ich takmer 4,6 milióna, 251 ton), takmer 4,7 milióna obálok na hlasovanie (42 ton) a volebné schránky. "Celková hmotnosť volebných materiálov dosiahla 830 ton a ich distribúciu zabezpečilo 64 nákladných áut a 35 kamiónov," povedala Škultétyová. Distribúcia by mala byť ukončená v polovici februára.
      Súčasťou prípravy volieb je podľa jej slov umožniť hlasovanie aj prostredníctvom pošty. Takouto formou chce voliť 8018 voličov (729 z nich má trvalý pobyt v cudzine). Počíta sa aj s prípravou informačnej linky pre voličov, ktorá začne fungovať týždeň pred voľbami. "Opätovne sme poskytli finančnú pomoc Slovenskej knižnici pre nevidiacich v Levoči na zabezpečenie zoznamov kandidátov v Braillovom písme a vo zvukovom vyhotovení," dodala Škultétyová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona