Voľby do súdnej rady sú fiaskom pre Harabina

NETKY.SK • 26 November 2014, 10:44 • 2 min
Voľby do súdnej rady sú fiaskom pre Harabina

BRATISLAVA - Návrat bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina do čela justície sa nekoná.

slovakia

left justify in out

Vo voľbách do Súdnej rady SR, ktorá je najvyšším orgánom súdnictva, Harabin neuspel. Za svojho zástupcu v rade si sudcovia podľa informácií týždenníka TREND zvolili Dušana Čima z Krajského súdu v Trnave. Reformný sudca spolupracuje so Združením za otvorenú justíciu, ktoré sa usiluje o zmeny v súdnom systéme. Výsledky dlho očakávanej voľby sú zatiaľ neoficiálne. Potvrdiť by ich mala volebná komisia popoludní.

 

O členstvo v rade sa uchádzali aj sudcovia Martin Bargel a Lenka Praženková z Krajského súdu v Bratislave. Práve Praženková skončila podľa zdrojov TREND-u tesne za víťazom, získala asi len o 15 hlasov menej. „Bol by to signál, že kolegom záleží na povesti justície,“ uviedol Čimo. Súdna rada sa skladá z členov, ktorých do funkcie nominuje parlament, vláda, prezident a samotní sudcovia. Jedno miesto – zástupcu sudcov, bolo neobsadené. 

 

TREND pripomína, že Čimo patril k otvoreným kritikom pomerov v justícii. Pred piatimi rokmi podporil akciu mimovládnych organizácií Červená pre Harabina a podpísal otvorený list, v ktorom sudcovia upozornili na zneužívanie disciplinárnych konaní počas pôsobenia bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR. Je nositeľom občianskeho ocenenia Biela vrana. Členom súdnej rady už raz bol, do funkcie ho zvolil parlament za vlády Ivety Radičovej. Po parlamentných voľbách ho väčšina Smeru-SD odvolala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona