Voľby do Európskeho parlamentu budú zrejme drahšie ako sa predpokladalo

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 14:00 • 2 min
Voľby do Európskeho parlamentu budú zrejme drahšie ako sa predpokladalo

BRATISLAVA - Voľby do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku budú zrejme drahšie ako sa pôvodne predpokladalo.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedla zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová. Pôvodne sa rátalo s prostriedkami vo výške približne 8,24 milióna eur. “V tomto momente je veľmi ťažké odhadnúť, o koľko budú zvýšené rozpočtové prostriedky, ktoré budú použité na voľby do Európskeho parlamentu,“ povedala Chmelová. Podľa nej sa však dá hovoriť o navýšení výdavkov na úrovni miliónov.

 

Viac peňazí na voľby bude potrebné pre vyšší počet členov okrskových komisií. Tí za svoju prácu v nej dostávajú odmenu 42,92 eura. „Oproti ostatným voľbám, keď ich bolo 46-tisíc, teraz ich je takmer 72-tisíc,“ uviedla Chmelová. Drahšie voľby budú i pre vysoký počet kandidujúcich subjektov, ktorých je až 29, a teda je potrebný oveľa vyšší počet hlasovacích lístkov i informačných materiálov. Dohromady sa pre tieto voľby tlačí takmer 134 miliónov hlasovacích lístkov. „Je to neskutočné číslo, ak si zoberieme, že v minulých voľbách kandidovalo 17 politických subjektov, tak tie milióny boli nižšie. Budú sa na to musieť nájsť prostriedky v štátnom rozpočte,“ doplnila Chmelová. 

 

Voľby do europarlamentu v jednotlivých 28 štátoch Európskej únie trvajú od 22. do 25. mája. U nás sa voľby do EP uskutočnia o desať dní, v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Výsledky volieb zverejnia v nedeľu 25. mája o 23:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Slovensko v EP zastúpi 13 zo 751 budúcich členov europarlamentu. O 13 slovenských kresiel v EP sa uchádza rekordných 29 politických strán a koalícií. Europoslancom za Slovensko chce byť 333 kandidátov, z toho 80 žien. Eurovoľby u nás doteraz charakterizovala nízka volebná účasť, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov, a v roku 2004 ich prišlo 16,96 percenta. V oboch prípadoch to bolo najmenej zo všetkých členských krajín EÚ. 

 

Chmelová neočakáva, že by v tomto roku bola účasť slovenských voličov v euroboľbách výrazne iná ako po iné roky. Pripomenula však, že pre voliča je to náročný volebný rok. „Občania sú možno už unavení z volieb, máme za sebou ťažký volebný rok, pred sebou majú tretie voľby,“ povedala. Riaditeľ Informačnej kancelárie EP Robert Hajšel zas verí, že zabezpečená informovanosť ľudí o voľbách sa pretaví aj do adekvátnej voličskej účasti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies