Voľby do Českého Senátu pokračujú druhým kolom

NETKY.SK • 14 Október 2016, 14:29 • 2 min
Voľby do Českého Senátu pokračujú druhým kolom

PRAHA - České senátne voľby pokračujú dnes druhým kolom, 54 kandidátov bojuje o 27 kresiel v tretine hornej komory parlamentu. O 14.00 h sa otvorili volebné miestnosti, ktoré sa zatvoria o 22.00 h. Hlasovať bude možné aj v sobotu od 8.00 do 14.00 h. Pred týždňom Česi okrem senátorov volili aj členov krajských zastupiteľstiev a hlasovali v 11 referendách.

slovakia

left justify in out

Českí voliči rozhodujú každé dva roky o tretine z 81 kresiel v Senáte. Mandát členov hornej komory Parlamentu ČR je šesťročný.

 

V prvom kole sa neobsadilo žiadne zo senátorských kresiel, pretože nik z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov. Do druhého kola preto postúpilo 27 dvojíc najúspešnejších kandidátov. Najviac je podľa Českého rozhlasu kandidátov hnutia ANO, po ktorých nasledujú ľudovci (KDU-ČSL) a sociálni demokrati (ČSSD). Ich priemerný vek je takmer 57 rokov a je medzi nimi 11 žien.

 

Hlasovacie lístky aj obálky dostanú voliči až vo volebných strediskách a budú inej farby ako v prvom kole, tentoraz budú sivé, povedala predsedníčka Českého štatistického úradu Iva Ritschelová.

 

Upozornila voličov, že vo volebnej miestnosti budú umiestnené informácie o kandidátoch, ak by sa napríklad niektorý kandidatúry vzdal alebo zomrel, automaticky by postúpil do druhého kola kandidát, ktorý sa v prvom kole umiestnil na treťom mieste.

 

Český rozhlas uviedol, že pred dvoma rokmi bola účasť voličov na druhom kole senátnych volieb výrazne nižšia ako v prvom kole. A to napriek tomu, že Senát môže meniť zákony, ktoré dostáva z Poslaneckej snemovne.

 

Prvé predbežné výsledky druhého kola senátnych volieb by mali byť známe pol hodiny po sobotňajšom uzavretí volebných stredísk a konečné do 17.00 h, dodal Český rozhlas.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies