Voľby by vyhral Smer so ziskom 43,4%, mimo parlamentu SMK a SDKÚ

NETKY.SK • 15 December 2015, 13:14 • 2 min
Voľby by vyhral Smer so ziskom 43,4%, mimo parlamentu SMK a SDKÚ

BRATISLAVA – Ak by sa parlamentné voľby konali na prelome októbra a novembra, zvíťazila by v nich strana Smer-SD so ziskom 43,4 percenta. Okrem nej by sa do Národnej rady SR dostalo šesť ďalších politických strán a hnutí. Vyplýva to z prieskumu volebných preferencií agentúry MEDIAN SK.

slovakia

left justify in out

Na druhom mieste by so ziskom 8,4 percenta skončilo KDH, tretia priečka pripadla strane #Sieť (7,5 %). Podľa prieskumu nasledujú SNS (7,1 percenta), Most-Híd (7,0 percent), OĽaNO-NOVA a SaS (obe zhodne po 6,0 percent). Potrebný počet hlasov by sa nepodarilo získať SMK (4,2 percenta) a SDKÚ-DS (3,4 percenta). Ostatné strany získali dokopy 7 percent.

 

Na otázku "Keby zajtra boli voľby do Národnej rady SR, zúčastnili by ste sa ich?" odpovedalo "určite áno" 32,3 percenta účastníkov prieskumu. Skôr by sa volieb zúčastnilo 24,1 percenta opýtaných, 12,4 percenta by sa ich skôr nezúčastnilo a určite by voliť neprišlo 28,5 percenta ľudí. Zvyšných 2,7 percenta sa ešte pre účasť nerozhodlo.

 

Prieskum zisťuje i takzvaný volebný potenciál, ktorý ukazuje koľko hlasov by strana mohla získať, pokiaľ by ju volili všetci, ktorí jej voľbu vážne zvažujú a nevylučujú svoju účasť na voľbách. Najvyšším potenciálom disponuje strana Smer-SD, ktorá by mohla vo voľbách získať až 52 percent hlasov.

 

Vysoký volebný potenciál má podľa prieskumu aj strana SNS (18,8 %) a #Sieť (17,6 %). OĽaNO-NOVA by v prípade, že presvedčí všetkých zvažujúcich získala 17,1 percenta a hnutie KDH 15,2 percenta hlasov.

 

Volebný potenciál ďalších strán v prieskume je: SaS (13,9 percenta), Most-Híd (11,3 percenta), SDKÚ–DS (8,3 percenta) a SMK (5,7 percenta). Agentúra zdôraznila, že pravicové strany majú všeobecne relatívne vysoký potenciál, ale ich volebný zisk obmedzuje monohopočetnosť stredopravého spektra, v ktorom si budú musieť voliči vybrať.

 

V prieskume odpovedalo medzi 12. októbrom a 8. novembrom 1111 respondentov vo veku 18 a viac rokov vybraných náhodným kvótnym výberom. MEDIAN SK ho uskutočňuje formou osobných rozhovorov (85 percent vzorky) doplnenej informáciami z internetového dotazníka, ktorý vypĺňajú respondenti (15 percent vzorky). Volebný model agentúry využíva metódu spontánneho vyjadrenia respondentov na položenú otázku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies