Voľby by v auguste vyhral Smer so ziskom 34,6 percenta hlasov

NETKY.SK • 11 August 2015, 10:51 • 2 min
Voľby by v auguste vyhral Smer so ziskom 34,6 percenta hlasov

BRATISLAVA - Ak by sa parlamentné voľby konali v auguste, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 34,6 percenta hlasov.

slovakia

left justify in out

V Národnej rade SR by obsadil 63 kresiel. Oproti júnu si tak o čosi pohoršil, vtedy mal preferencie na úrovni 35,3 percenta. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý robila agentúra Focus od 28.7. - 4.8. na vzorke 1017 respondentov.

 

Okrem Smeru-SD by sa do parlamentu dostalo ďalších šesť strán. Druhá v prieskume skončila Sieť, ktorej by odovzdalo hlas 11,9 percenta opýtaných, čo by znamenalo 21 poslaneckých mandátov. Sieť si oproti júnu polepšila o jedno percento. Pokles preferencií zaznamenalo KDH. Oproti júnovým 9,5 percenta by hnutie volilo v auguste 8,8 percenta opýtaných. V parlamente by KDH obsadilo 16 kresiel.

 

Koalícii OĽaNO-NOVA by dalo hlas 8,1 percenta opýtaných, v júnovom prieskume ešte nefigurovala. Koalícia by mala 15 poslaneckých mandátov. Nasleduje Most-Híd, ktorý by v auguste získal 7,5 percenta hlasov, čo je mierny pokles oproti júnovým 7,8 percenta. V parlamente by stranu zastupovalo 14 poslancov.

 

Do snemovne by sa dostala aj SNS, ktorej by podľa prieskumu v auguste odovzdalo hlas 7 percent opýtaných. To by pre stranu znamenalo 12 kresiel. SNS si oproti júnu polepšila, vtedy získala 6,4 percenta. Poslednou stranou, ktorá by prekročila potrebnú päťpercentnú hranicu pre vstup do parlamentu, je SaS. Volilo by ju 5,1 percenta opýtaných a dostala by tak deväť mandátov. Liberáli skončili v júnovom prieskume mimo parlamentu so ziskom 4,6 percenta.

Mimo parlamentu by v auguste skončila SMK, ktorú by volilo 4,2 percenta opýtaných. Žiadna iná strana by podľa prieskumu nepresvedčila ani tri percentá voličov. Pred bránami parlamentu by skončila aj dnes parlamentná SDKÚ-DS. Podľa prieskumu by ju volilo 2,2 percenta opýtaných.

 

Agentúra Focus sa respondentov pýtala, koho by volili, ak by kandidovali dané politické strany. Respondenti si mohli vybrať z predložených strán alebo odpovedať, že by volili inú stranu. Z prieskumu vyplynulo tiež, že voliť by išlo 67,8 percenta opýtaných, nehlasovalo by 19,4 percenta. Ďalších 12,8 percenta odpovedalo na otázku Focusu "neviem", alebo nechcelo odpovedať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona