Voľby by opäť vyhrala strana Smer-SD, získala by vyše 30 percent hlasov

NETKY.SK • 16 November 2016, 16:30 • 2 min
Voľby by opäť vyhrala strana Smer-SD, získala by vyše 30 percent hlasov

BRATISLAVA – Ak by sa parlamentné voľby konali na prelome septembra a októbra, zvíťazila by v nich strana Smer-SD so ziskom 30,5 percenta. Okrem nej by sa do Národnej rady SR dostalo šesť ďalších politických strán a hnutí. Vyplýva to z prieskumu volebných preferencií agentúry MEDIAN SK.

slovakia

left justify in out

Na druhom mieste by so ziskom 14,5 percenta skončila SaS, tretia priečka by pripadla strane SNS (11 percent). Podľa prieskumu nasledujú OĽaNO-NOVA (deväť percent), ĽSNS (deväť percent), Most-Híd (6,5 percenta) a KDH (šesť percent). Potrebný počet hlasov by sa nepodarilo získať hnutiu Sme rodina (4,5 percenta), SMK (štyri percentá) a strane #Sieť (dve percentá). Ostatné strany získali dohromady tri percentá.

 

Na otázku, "keby zajtra boli voľby do Národnej rady SR, zúčastnili by ste sa ich?", odpovedalo "určite áno" 32,5 percenta účastníkov prieskumu. Skôr by sa volieb zúčastnilo 20 percent opýtaných, 5,5 percenta by sa ich skôr nezúčastnilo a určite by voliť neprišlo 41 percent ľudí. Zvyšné jedno percento sa ešte pre účasť nerozhodlo.

 

Prieskum zisťuje i takzvaný volebný potenciál, ktorý ukazuje, koľko hlasov by strana mohla získať, pokiaľ by ju volili všetci, ktorí jej voľbu vážne zvažujú a nevylučujú svoju účasť na voľbách. Najvyšším potenciálom disponuje strana Smer-SD, ktorá by mohla vo voľbách získať 34,5 percenta hlasov.

 

Vysoký volebný potenciál má podľa prieskumu aj strana SaS (24 percent) a SNS (21,5 percenta). OĽaNO-NOVA by v prípade, že presvedčí všetkých zvažujúcich, získala 16,5 percenta, ĽSNS (12,5 percenta), Most-Híd (10,5 percenta), KDH (desať percent), Sme rodina (7,5 percenta), SMK (5,5 percenta) a strana #Sieť štyri percentá hlasov.

 

V prieskume odpovedalo medzi 19. septembrom a 16. októbrom 991 respondentov vo veku 18 a viac rokov vybraných náhodným kvótnym výberom. MEDIAN SK ho uskutočňuje formou osobných rozhovorov (približne 80 percent vzorky) doplnenou informáciami z internetového dotazníka, ktorý vypĺňajú respondenti (20 percent vzorky).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona