Voľba GP: Opozícia odišla zo sály, Smer-SD volí Čižnára sám

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 17:20 • 2 min
Voľba GP: Opozícia odišla zo sály, Smer-SD volí Čižnára sám

BRATISLAVA - Opoziční poslanci NR SR sa nezúčastnia na dnešnej ďalšej tajnej voľbe generálneho prokurátora, pred hlasovaním opustili rokovaciu sálu.

slovakia

left justify in out

Zákonodarcovia za vládny Smer-SD tak svojho kandidáta, bývalého spolužiaka premiéra Roberta Fica a bratislavského krajského prokurátora Jaromíra Čižnára, volia sami. Opozícia kandidáta nepredložila, novú voľbu považuje za protiústavnú, keďže 17. júna 2011 parlament zvolil v tajnej voľbe za kandidáta Jozefa Čentéša.

V sále počas hlasovania zostali z opozície iba poslanci za OĽaNO, ktorí po stranách rokovacej sály, kde sa vchádza k volebným urnám, držali dva transparenty s nápismi: "Demokracia je krehká ako papier, stačí krok a vrátiš Slovensko do totality". Poslanci za Smer-SD tak podľa obyčajných môžu losovať podobne ako pri križovaní Ježiša, kto zo zákonodarcov strany Roberta Fica roztrhá papier a s ním aj demokraciu na Slovensku.

Predseda parlamentu Pavol Paška poslancov za OĽaNO pred voľbou upozornil, že idú zákonnej voľbe brániť nezákonným spôsobom. "Nikto nemá právo obmedzovať slobodu iného na základe svojich predstáv," konštatoval Paška. Odchod opozície zo sály prirovnal k úteku potkanov z potápajúcej sa lode. Vládni poslanci nakoniec k urnám chodili zo zadného vchodu, nemuseli tak "bojovať" s transparentmi obyčajných.

Smer-SD bol v júni 2011 pri zvolení Čentéša opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie. Prezident Ivan Gašparovič po roku a pol od Čentéšovho zvolenia v parlamente informoval, že do funkcie ho nevymenuje, neskôr sa Gašparovič vyjadril, že neexistuje taká možnosť, že by Čentéša vymenoval. Spor o vymenovanie Čentéša je v súčasnosti na ústavnom súde. Premiér Robert Fico koncom apríla vyhlásil, že sa vláde hromadia informácie o generálnej prokuratúre, ktoré naznačujú, že tam musí nastať výmena vo vedení. „Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer," konštatoval Fico 30. apríla. Odmietol však konkretizovať informácie, ktorými disponuje, lebo je viazaný tajomstvom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies